4gamers.be

The Last Story

Door SpaGheTTi, 24-02-2012 02:45

Sfeervol en gevarieerd

Over het algemeen loopt de verhaallijn iets te lineair. Af en toe krijg je wel vrijheid om de stad en het kasteel te verkennen en toegegeven: de stad is erg groot en het kasteel imposant, maar verder dan dat gaan de vrijheden niet. Eens je verder gaat met het hoofdverhaal loopt dit vooral in de richting waarin het spel wil dat je loopt en dan kan je meestal niet even terug naar de stad. De wereld van The Last Story is duidelijk groot en zal je het gevoel geven dat je veel plaatsen hebt bezocht, maar toch is het jammer dat je, als het erop aankomt, maar één stad hebt gezien, hoe sfeervol die ook moge zijn.

Een interessant punt is wel dat bijna elk gevecht anders is. Doordat je steeds nieuwe plaatsen bezoekt is bijna elk slagveld verschillend, maar ook de strategie die je tijdens het gevecht moet toepassen zal vaak anders zijn, en er zijn gewoon veel soorten vijanden. Soms kan je na een gevecht zelf weer de vijanden oproepen die je net hebt verslagen, maar dat is louter om te grinden. De boss battles in het bijzonder zijn noemenswaardig. Zelden zal je bazen op dezelfde manier moeten verslaan, door louter een goede combinatie van aanval, verdediging en magie te hanteren. Neen, bijna elke boss battle vereist een andere aanpak, waarbij de dialogen tijdens het gevecht meestal een grote hulp zijn.

Beeld en geluid

Belangrijk bij elke game is uiteraard hoe het eruit ziet en hoe het klinkt. Op de muziek valt in ieder geval niets aan te merken. Nobuo Uematsu heeft weer eens van katoen gegeven en weet een van de betere soundtracks van deze generatie neer te zetten. Telkens weet de muziek de stemming van de situatie perfect weer te geven, al vanaf het moment dat je het spel opstart. De voice acting is iets anders. In elk geval hebben de personages een vreemd dialect waar je even aan zal moeten wennen, maar ook ligt de intonatie in bepaalde zinnen op een verkeerd deel van de zin. Voorts worden de zinnen soms niet dramatisch genoeg uitgesproken. Dit zijn echter kleine minpuntjes. Na een tijdje wennen de dialecten wel, en de commentaar op foute intonatie in bepaalde zinnen is ook absoluut niet representatief voor het geheel van dialogen in het spel.

Grafisch stelt het spel zeker niet teleur. Er zit veel detail in de textures, en ook de personages komen zo realistisch over als de Wii het toelaat. The Last Story haalt het beste in het toestel naar boven, en helaas probeert het er soms zelfs een beetje te veel uit te halen. Dit uit zich in framedrops in enkele scènes en gevechten. Niet zodanig vaak dat het de game overheerst, maar toch vaak genoeg om een geldig minpunt te vormen. Doordat het spel geen gebruik maakt van specifieke functies van de Wii, kan men zich gaan afvragen waarom het hiervoor werd ontwikkeld. Het is een game die aantoont dat de console alweer wat ouder is en dat het tijd is voor de Wii U, maar het is al bij al zeker een van de beste audiovisuele prestaties die de Wii heeft gekend, zowel qua design van personages en omgevingen als qua textures.

Online multiplayer

Naast de reeds uitgebreide en indrukwekkende singleplayer beschikt The Last Story ook nog over een online multiplayer. Hoewel deze voor de release niet makkelijk te testen is, mag het concept er alvast zijn: je kan het ofwel met z’n zessen opnemen tegen de bazen uit het hoofdverhaal, ofwel tegen elkaar in (team) deathmatch-vorm. Dit toont nog maar eens hoe goed het gevechtssysteem is; een online multiplayer is namelijk zeldzaam in het RPG-genre, omdat die door het gevechtssysteem meestal moeilijk te implementeren is. Zeker een mooie toevoeging voor wie de singleplayer, die op zich al een 20- tot 25-tal uur in beslag neemt, niet genoeg vond voor een volledige spelervaring.

Conclusie

The Last Story levert een verhaal van topformaat met degelijke voice acting en prachtige muziek, dat bovendien grafisch bovenmaats is. Voldoende uitgewerkte personages die samen een levendige bende vormen, in combinatie met een gevechtssysteem dat uitblinkt in zijn genre, zorgen dat het uitspelen van het hoofdverhaal niet snel zal vervelen. Krijg je niet genoeg, dan wordt je nog een online multiplayer aangeboden. Het totaalpakket is een game die tot de meest memorabele Wii-titels behoort.

Positief

  • Topverhaal
  • Muziek van Nobuo Uematsu
  • Gevechtssysteem
Score
87/100

Negatief

  • Framedrops
  • Niet genoeg te verkennen
Grafisch
82%
Geluid
90%
Fun
85%
Gameplay
95%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.