4gamers.be

Counter-Strike: Global Offensive

Door flyingdutchman, 19-04-2012 12:40

Met nog ongeveer 100.000 actieve spelers per dag, zijn Counter-Strike 1.6 (CS1.6) en zijn 5 jaar oudere broertje Counter-Strike:Source (CSS) tot op de dag van vandaag de populairste online-shooters op de pc, populairder dan recente multi-miljoen dollarprojecten met mega-marketingcampagnes als Battlefield 3 en Call of Duty: Modern Warfare 3. Vooral Counter-Strike 1.6, met een release in 2003 en een dagelijkse piek van 70.000 spelers, is een bewonderenswaardig stukje programmeerwerk. De Counter-Strike-reeks kan zichzelf daarmee tussen all-time greats als Tetris en Pac-Man zetten.

Counter-Strike: Global Offensive screenshot

Toch vond Valve het hoog tijd om aan een nieuwe iteratie in de CS-franchise te beginnen: Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Een belangrijk gegeven is dat Counter-Strike leeft dankzij zijn community. Spelers spelen ofwel samen in clans en teams in leagues en ladders of op een vaste server waar ze de andere stamgasten kennen. Ook het feit dat het spel zo 'open' is, is een belangrijk gegeven: het aantal mods, plugins en custom-maps is werkelijk ontelbaar. Bekende mods zijn zombi, gungame, surf, deathrun, climb en nog talloze andere waarvan enkele ondertussen al door andere games zijn opgepikt. Niet onbelangrijk: er zit een LAN-modus in, iets dat tegenwoordig al bijzonder is.

Waar andere games met flitsende visuals en duizenden medailles, plaatjes, achievements, levels en unlocks de speler proberen te boeien, blijft CS:GO erg trouw aan het origineel en komt het geheel vrij clean en sober over. Valve beseft waarschijnlijk maar al te goed dat de voorgaande games in leven zijn gebleven door de competitieve achterban die het spel met hart en ziel ondersteunt, aangezien er voor CS:GO nauw samengewerkt wordt met topspelers en teams van over de hele wereld uit beide scenes: CSS en CS1.6. 

Anders, maar toch hetzelfde

Van zodra we het eerste potje spelen is al snel duidelijk dat Valve op veel vlakken vast heeft gehouden aan de voorgangers. Veteranen zullen al snel vertrokken zijn: veel maps gelijken heel erg op hun variant uit CSS, net zoals het wapenarsenaal en het tempo van het spel. De visuals van de modellen en maps doen sterk denken aan Left for Dead 2 en de Modern Warfare-reeks. Het recyclagewerk houdt de ontwikkelingskosten laag, iets wat nodig is om dit soort games levensvatbaar te maken. Tot hier lijkt CS:GO dan ook vooral een update van CSS, maar de verbeteringen verantwoorden wel dat je voor deze Counter-Strike: Global Offensive even in je geldbuidel zal mogen tasten.

Counter-Strike: Global Offensive screenshot

Omdat CS zo basic is, komt het in de praktijk al snel aan op millimeters en milliseconden om te bepalen wie de beste is. Hierdoor creëert het spel ook zijn eigen probleem: namelijk de notoire 'Counter-Strike disease'. Met de 'CS-disease' wordt gedoeld op het effect waarbij bepaalde games over tijd compleet ontoegankelijk en onmogelijk worden voor beginners, omdat de bestaande spelers het spel zó goed onder de knie hebben dat je als nieuweling de eerste honderd uur voornamelijk aan het kijken bent hoe anderen spelen, omdat je zelf enkel dood gaat. Bezie het alsof je je racecarrière moet starten in de Formule 1 in plaats van de Opel Corsa Cup. Hoewel ook CS:GO hier uiteindelijk ten prooi aan zal vallen, heeft Valve toch geprobeerd het spel wat toegankelijker te maken.

Vooraleerst is er gekozen om spelers de keuze te geven in de manier hoe ze aan een game gaan meedoen. Er kan voor een 'Quick Match' gekozen worden, waarbij de speler in een random game gegooid wordt of er kan voor een specifieke categorie gekozen worden. Dit is feitelijk een esthetische aanpassing van de ouderwetse server browser met filters. Dit maakt het gemakkelijker voor beginners om snel te starten. De server-browser zal er sowieso in zitten, al was die in onze bèta nog niet bruikbaar. Ook het verbinden met servers via de console - die gewoon aanwezig is - werkt nog steeds zoals vanouds. Het gebruiksgemak is in elk geval aanzienlijk verhoogd, zodat iedereen, zowel casual spelers als de ervaren rotten, makkelijker door de menu's kunnen gaan om zo te bepalen hoe zij hun Counter-Strike: Global Offensive-matchen willen spelen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.