4gamers.be

E3 2012: Fifa 13

Door YoniVL, 26-06-2012 00:10

EA zet de laatste jaren sterk in op bekende franchises. Binnen die reeks is Fifa waarschijnlijk de meest succesvolle. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we het spel jaar na jaar zien terugkeren. Ook dit jaar krijgen we een nieuw deel, met de briljante naam Fifa 13. Zal dit elfendertigste deel opnieuw de nodige vernieuwing meebrengen of blijft Fifa dit jaar een beetje steken?

Op E3 werd de presentatie over Fifa 13 natuurlijk gedaan door niemand minder dan David Rutter. De grote man achter Fifa kwam ons persoonlijk vertellen over de vernieuwingen in de laatste telg van de reeks. Die richten zich opnieuw op het beter uitwerken van de simulatie die Fifa wil zijn. Daarvoor waren opnieuw enkele verbeteringen nodig aan de AI van de spelers. Die uiten zich op een aantal vlakken en ze zijn niet allemaal gemaakt om het jou als speler makkelijker te maken. De meest opvallende vernieuwing zit hem in de balcontrole van de speler. Tijdens de presentatie kregen we een clip te zien van Ronaldinho die een waanzinnige controle uitvoerde op een hoge bal. Daarop vertelde Rutter dat in voorgaande Fifa’s alle spelers dit talent hadden. Zelfs moeilijke ballen werden zonder problemen gecontroleerd, wat het voetballen zelf heel simpel maakte. Je hoefde enkel maar de bal in de buurt van een speler te krijgen en hij zou hem wel vlotjes meenemen in zijn loop.

FIFA 13 screenshot

Dat is nu verleden tijd. Balcontrole is afhankelijk van de kwaliteit van de speler en de moeilijkheid van de pas. Je zal nu dus rekening moeten houden met ballen die wegspringen van de voet, waardoor je al sneller de bal zal verliezen. Vooral in de defensie kan dat al eens een probleem zijn. Geef je een moeilijke pas, dan kan het al eens gebeuren dat de aanvaller van de tegenstander er vandoor gaat met de bal. Ook doelmannen hebben hier last van. Een balletje op borsthoogte is vanaf nu dus uit den boze, want wanneer een doelman in de fout gaat, dan kan je ongetwijfeld een doelpunt op je conto schrijven.

Ook offensieve verbeteringen

Niet enkel de balcontrole is aangepast. Ook op het offensieve vlak zijn er een aantal nieuwigheden doorgevoerd, die voor een realistisch voetbalspel moeten zorgen. Een van de grootste frustraties is al jaren dat je teamgenoten foute loopbewegingen maken. Jij ziet vaak de opening, maar je medespeler is te dom om in het gat te lopen. Tegen de tijd dat ze het wel doorhebben, is de mogelijkheid al lang voorbij. Dat zou nu moeten verbeterd zijn, want spelers denken nu twee stappen vooruit. Geef je bijvoorbeeld vanuit het middenveld een pas naar de flank, dan zal je spits zich voor doel positioneren, omdat hij verwacht dat de voorzet zal komen.

FIFA 13 screenshot FIFA 13 screenshot

Ook wanneer spelers in de diepte lopen, zullen ze dat nu slimmer doen. Vroeger liepen spelers gewoon door tot ze in buitenspel stonden, waarna ze zich omkeerden, terugliepen en daarna gewoon terug diep gingen. Daardoor moest je als speler echt het perfecte moment vinden om een pas te geven en was je iets te laat, dan stond je ploeggenoot buitenspel of helemaal in de verkeerde richting. Nu houden spelers even in wanneer ze merken dat ze in buitenspel zullen lopen. Zo blijven ze beter in positie en het is ook realistischer, want zo zou een speler in het echt ook reageren. Tenminste, dat zou een slimme speler doen.

Ook het dribbelen werd opnieuw aangepakt en dit met de hulp van het kleine broertje Fifa Street. De fijne controle die in dat spel zit, werd ook overgenomen in Fifa 13. Zo kan je nu betere passeerbewegingen uitvoeren, om op een realistische manier de tegenstander voorbij te gaan. Ook de positie van de spelers wanneer ze een bal dichtbij zich onder controle hebben werd aangepast. Spelers zullen nu meer op een manier gaan staan die hen toelaat om op een degelijke manier een tegenstander voorbij te gaan. Als voorbeeld kregen we te zien hoe Messi met een gekende versnelling een speler voorbij ging. Geen indrukwekkende overstapjes of bewegingen, maar gewoon een onverwachte verandering van richting, zoals die waarvoor Messi gekend is.

Over de graphics en dergelijke gaan we het momenteel nog niet hebben. Het spel zit nog in een vrij vroege fase en er was duidelijk nog wat werk aan, maar we hebben er alle vertrouwen in dat de ontwikkelaars dit zoals elk jaar wel op orde zullen krijgen.

Conclusie

De makers van Fifa proberen elk jaar hier en daar de gameplay te verfijnen en dat is ook ditmaal het geval. Sommige verbeteringen zorgen er voor dat je als speler beter en realistischer zal kunnen voetballen, daar waar andere aanpassingen er voor zorgen dat de moeilijkheidsgraad toch op een degelijk niveau blijft. We moeten zelfs stellen dat deze Fifa misschien wel een van de moeilijkste is van de laatste jaren, omdat je nu niet zomaar wat passen in het rond kan strooien en er op kan rekenen dat je spelers alles perfect controleren. Nog een paar maanden wachten en dan kunnen we met deze Fifa 13 aan de slag en dan kunnen jullie allemaal zelf oordelen of deze vernieuwingen het spel ten goede komen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.