4gamers.be

Borderlands 2

Door Jay, 23-09-2012 13:29

Check ALL the loot in Borderlands 2

 


Een nieuw IP introduceren is zelden of nooit makkelijk, maar met Borderlands was het voor Gearbox, misschien wat tegen de verwachtingen in, een schot in de roos. Niet dat er geen minpuntjes te bespeuren vielen, maar het was letterlijk een knalfestijn van jewelste en vele gamers hebben er, zeker dankzij de co-op, uren en uren plezier aan beleefd. Niet onlogisch dus dat er aardig werd uitgekeken naar Borderlands 2, maar zoals steeds kan het met een sequel verschillende kanten op. De vraag is dus of Borderlands 2 stappen voorwaarts zet of integendeel berust in een gekend recept dat bij gebrek aan nieuwe ingrediënten al snel zijn frisse smaak zou kunnen kwijtspelen.

[Getest op PS3]

Gedurende de eerste uurtjes van Borderlands 2 kregen we de indruk dat het allemaal vooral meer van hetzelfde was. Op zich niet slecht natuurlijk, maar bij een sequel hoop je toch op meer dan enkel een verderzetting van wat de eerste game al was. Na verloop van tijd begon het evenwel duidelijker en duidelijker te worden: in de kern voelt Borderlands 2 erg vertrouwd aan, wat het gevoel is dat aan het begin van het spel overheerst, maar na verloop van tijd besef je dat het subtiele nieuwigheden en verfijningen rond die kern zijn die maken dat Borderlands 2 de reeks effectief naar een hoger niveau tilt.

Borderlands 2 screenshot Borderlands 2 screenshot

Sacrastische sadist

Waar de eerste game een redelijk zwakke presentatie van een al dunne verhaallijn had, slaagt Borderlands 2 er goed in om een boeiende verhaallijn af te leveren die de speler stimuleert om alles met de nodige aandacht en interesse te volgen. Alles draait om Handsome Jack, de baas van Hyperion Corporation die tracht om, nadat in de eerste game reeds een eerste zogenaamde Vault werd geopend, een tweede Vault te openen die verborgen zit onder het oppervlak van Pandora. Deze tweede Vault biedt toegang tot een buitenaards wapen van ongekende kracht en gedurende heel het spel zal jij, als een van vier nieuwe Vault Hunters, trachten te verhinderen dat Handsome Jack dit wapen in handen krijgt.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat Handsome Jack niet over zich heen laat lopen en hij blijkt al snel een geduchte tegenstander te zijn. Dit is meteen een van de sterke punten van de verhaallijn, namelijk het feit dat er één ultieme vijand is: Handsome Jack, een sarcastische sadist wiens tussenkomsten je niet onberoerd laten. Bij momenten komt hij geestig en heerlijk absurd uit de hoek, wat nu eenmaal tot het geschift sfeertje van Borderlands behoort, maar zijn humor heeft vaak een macaber kantje waardoor je hem in het belang van Pandora toch liefst zo snel mogelijk uit de weg ruimt. Om een lang verhaal kort te maken: Borderlands 2 heeft een duidelijke en niet onverdienstelijke verhaallijn met goed gebrachte personages en een tempo dat de opbouw ten goede komt, terwijl ook de nodige plottwist niet afwezig blijft.

Het is overigens niet echt nodig om de eerste game te hebben gespeeld om zonder problemen met Borderlands 2 aan de slag te kunnen gaan, maar het biedt zeker en vast wel een meerwaarde. Als speler haal je op die manier meer uit het verhaal (de band met personages uit de eerste game maken dat je je in deze sequel meer betrokken voelt) en je bent dan reeds bekend met kernprincipes van de gameplay, wat wel handig is.

Borderlands 2 screenshot Borderlands 2 screenshot

Gaan en staan waar je wil

Handsome Jack uitschakelen is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan en als je ziet wat voor een leger hij ter beschikking heeft, vraag je je af of het geen bij voorbaat verloren strijd is. Er lijkt evenwel weinig anders op te zitten en dus ga je het gevecht aan met al het gespuis dat op Pandora rondloopt, -kruipt en -vliegt.

Borderlands 2 is net als het eerste deel een non-lineaire first-person shooter met RPG-elementen en een open wereld waar je in principe kan gaan en staan waar je wil. Dit laat je toe om op ontdekkingstocht te gaan doorheen de reusachtige wereld van de game, wat je naast een gevoel van vrijheid ook een gevoel van authenticiteit en betrokkenheid geeft. Dit is een game waar je zelf de route bepaalt die je neemt, in plaats van dat je mag kiezen uit hoogstens enkele vooraf voor jou vastgelegde routes.

Eigenlijk kan je dus doen wat je wil, maar dat blijft niet altijd zonder gevolgen. Overmoedig zou je immers kunnen beslissen om een missie of vijand aan te pakken waar je met je levelstatus op dat moment nog niet tegen opgewassen bent. Een verschil van twee levels valt nog op te vangen, maar wanneer de kloof vier of meer levels bedraagt, betekent het vaak een snelle dood. Gelukkig beschik je over een haast ongelimiteerde hoeveelheid respawns.

Borderlands 2 screenshot Borderlands 2 screenshot

Het indelen van missies volgens level zorgt eigenlijk voor een leidraad in het spel die je kan volgen om toch enige zin van richting te krijgen, die al deels verloren gaat door de haast absolute keuzevrijheid die je hebt. Door de natuurlijke progressie van de game zal je wel zelden geconfronteerd worden met missies die je petje echt te boven gaan, en wanneer je dan toch eens zo'n missie tegenkomt, ben je na verloop van tijd wel snugger genoeg om die voorlopig te negeren tot je sterk genoeg bent.

Net als in de eerste game is er in Borderlands 2 overigens geen gebrek aan missies. Overal vind je NPC's die wel wat opdrachten voor je hebben en sommige zijmissies vormen haast een extra verhaallijn op zich, wat ze zeer de moeite maakt. Ook zijn de zijmissies iets gevarieerder dan in de eerste game en worden ze, net als het hoofdverhaal, beter gebracht door de toevoeging van bijvoorbeeld extra dialogen. Elke zijmissie is dus goed voor een extra avontuur op zich, met interessante personages, ontdekkingen en beloningen, en het zijn deze zijmissies die de game na het voltooien van de hoofdlijn een stevige meerwaarde bieden, niet in het minst wanneer je ze in co-op tegemoet treedt.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.