4gamers.be

New Super Luigi U

Door SpaGheTTi, 17-07-2013 00:01

Luigi schuift uit in Super New Luigi U


2013 is het jaar van Luigi volgens Nintendo en om dat er nog eens goed in te wrijven komt men met New Super Luigi U op de proppen. Waar is het woord “Bros” naartoe? Geen idee, maar het wijst er alleszins op dat Mario in deze game niet verschijnt. Luigi staat in de schijnwerpers en dat kan alleen maar door zijn familielid even van het toneel te halen. Of hij alleen in staat is een goede game op poten te zetten moeten we uiteraard nog nagaan.

New Super Luigi U screenshot

New Super Luigi U kan zowel gespeeld worden door spelers die New Super Mario Bros U wel al hebben, als spelers die er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Je kan deze nieuwe game aankopen als een soort van DLC voor New Super Mario Bros U of als aparte game, wat je uiteraard wel wat meer centjes zal kosten. Momenteel is het spel al beschikbaar als digitale download, maar om de game op schijf te kopen moet je nog even wachten tot 26 juli. Dat gezegd zijnde kunnen we overgaan tot het eigenlijke spel.

“Haast en spoed is zelden goed.” Wijze woorden die we uit onze kindertijd kennen en bij het spelen van deze game volledig moeten verloochenen. Zelfs bij het allereerste level krijg je deze keer niet meer dan 100 seconden, wat wil zeggen dat het “Hurry up!”-deuntje al bij de aanvang van elk level wordt gespeeld, gevolgd door een versnelde versie van de normale achtergrondmuziek die we kennen uit New Super Mario Bros U. Dit vormt dan ook meteen het eerste grote verschil met voorgenoemde game. Je krijgt weinig tijd om de levels te doorkruisen en hebt altijd het gevoel dat je wordt opgejaagd. Je zal niet enkel Luigi’s verliezen door het verstrijken van tijd, maar simpelweg ook door roekeloze bewegingen en sprongen te wagen uit haast. De levels zijn wel wat korter dan die uit NSMBU, waardoor het allemaal iets doenbaarder is, maar zo lijkt het alsof men het concept van de kortere tijdslimiet heeft toegevoegd omdat men niet meer tijd wilde besteden aan het verder ontwikkelen van de levels. Oké, er is meer uitdaging aanwezig, maar dat gaat serieus ten koste van de laksheid waarmee je deze 2D-platformer kan spelen.

New Super Luigi U screenshot

In New Super Luigi U vind je nieuwe levels op dezelfde wereldkaart als die van New Super Mario Bros U. Hoe kan het dat deze levels op exact dezelfde plaats liggen als de levels uit NSMBU? Het zal eeuwig een mysterie blijven, maar allicht wou men meer het gevoel geven dat dit daadwerkelijk een uitbreiding is door een gelijkaardige ervaring te bieden ondanks de veranderingen. Over verandering gesproken: nu Mario van het podium werd weggehaald, werd het tijd voor een vervanger. In NSMBU was hij een vijand, dit keer een vriend. Waarom sluit hij zich aan bij het groepje helden? Alweer een mysterie, maar dat maakt niet uit; in New Super Luigi U verwelkomen we Nabbit als speelbaar personage.

Deze kan langs vijanden glippen en dus enkel sterven door een afgrond in te tuimelen of verpletterd te worden door de omgeving. Dit vormt heel wat voordelen voor beginnende spelers en bij het verzamelen van grote gouden munten. Hij geniet de voordelen van power-ups niet, maar zal aan het einde van een level een aantal levens verdienen gelijk aan het aantal verzamelde power-ups doorheen het level. Nabbit zou de game een pak toegankelijker kunnen maken voor beginners, ware het niet dat de tijdslimiet op dat vlak een flinke stok tussen de wielen steekt. Bij volgende Mario-games zou men mogen overwegen dit personage opnieuw aan te bieden naast de Toads die het gezelschap steeds vervolledigden, want een beetje extra variatie tussen personages is steeds welkom.

New Super Luigi U screenshot

Reacties

 • djdadream77

  Ik zou deze game graag spelen, alleen wil ik de retail versie hebben. Maar in tegenstelling tot in de Noord Amerika, is hier de retail versie niet om gerekend van Dollar naar Euro. Dus ipv 29,95 Dollar = 29,95 euro, betalen wij hier 39,95 euro in de winkel. En dat vind ik voor een DLC op disk best duur.

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 00:07
 • 'Soul djdadream77

  holy moly dat is inderdaad duur als je hem retail wilt (in vergelijking met de eshop prijs)

  Reactie aangepast door 'Soul om 2013-07-17 om 02:47

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 02:47
 • 'Soul

  Nu vraag ik me toch af vanwaar die 'negatieve' punten komen.
  'Ten koste van relaxed gamen', sinds wanneer is het niet meer leuk om wat uitdaging te hebben?
  Tevens snap ik de 'chaotische multiplayer' niet, dit is net het grootste pluspunt van de New franchise: de mogelijkheid om het met vrienden te spelen en het elkaar zo moeilijk mogelijk maken indien je dat wenst.

  Wat Nintendo mag doen bij al haar games is inderdaad een makkelijkere manier maken om die gamepad uit te zetten, dit lukt wel via de home knop, maar het is erg omslachtig. Een knoppencombinatie zou hier misschien wat beter op zijn plaats zijn. Of een optie ingame :)

  Ik heb deze uitbreiding voor 19.99 op de kop getikt en moet zeggen dat het voor die prijs zeker zijn geld waard is (ik vond new super mario bros iets te simpel)

  Wat ik wel erg spijtig vond is dat alle assets en de intro filmpjes voor 99% hetzelfde zijn.

  Reactie aangepast door 'Soul om 2013-07-17 om 03:01

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 02:53
 • SpaGheTTi 'Soul

  Via de home knop zet je de gamepad niet uit, enkel het scherm ervan. De gamepad zelf blijft aanstaan in een soort standby mode, en start meteen weer op bij het drukken op eender welke knop.

  Je vraagt sinds wanneer het niet meer leuk is om wat uitdaging te hebben, en dat snap ik niet goed. Ik heb "uitdaging" immers bij de pluspunten gezet. Dat wil zeggen dat de uitdaging wel degelijk als een pluspunt wordt gezien, alleen is het jammer dat je daarom altijd haastig moet spelen. Je noemt de mogelijkheid om met vrienden te spelen ook een pluspunt, wat ook zo is. Maar de chaos die overheerst wordt niet door iedereen even veel geapprecieerd. De game is voor spelers van alle leeftijden en alle categorieën gamers, en niet iedereen kan met die tijdslimiet om (wat ik heb gemerkt bij het spelen met andere spelers). Zelfs zonder het mekaar moeilijk te maken kan het goed zijn dat je medespeler niet mee kan en dat het quasi onmogelijk wordt om vooruitgang te boeken. En daarvoor hoeft die medespeler niet overdreven slecht te zijn..

  Je hoeft niet dezelfde mening te hebben natuurlijk, maar het "relaxed" gamen is toch altijd een troef geweest van vele Mario-games imo, met dan de "Hurry up!" als je werkelijk teveel tijd in een level besteedt.

  Ook is het natuurlijk leuk dat je deze game voor €19,99 op de kop kan tikken, maar dat is natuurlijk omdat je al in het bezit was van New Super Mario Bros U. Dit spel probeerden we ook als stand alone game te beoordelen, en kan in vergelijking echt niet opboksen tegen NSMBU, dat eigenlijk de eerste was om met de HD graphics op de proppen te komen, de vernieuwde overworld te tonen,...

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 14:21
 • 'Soul SpaGheTTi

  Eerst en vooral wil ik wel verduidelijken dat ik geen harde kritiek op je heb ofzo hoor, ik begrijp deels wel wat je bedoelt, maar ik probeer gewoon mijn mening duidelijk te maken :D Ik had namelijk net gedacht dat jij als zijnde een bekende met de franchise net deze 'negatieve punten' positief ging onthalen. Hieronder volgt dan de rest van mijn repliek :p

  Nochtans was het in deze iteratie om de 'haast' te doen, men wilt net dat je je moet haasten om zo het chaotische gevoel te vergroten.

  En ja, het kan best zijn dat je medespeler niet altijd mee kan, maar het werd toch meegegeven dat dit eigenlijk een beetje de 'hard-mode' is van de new super mario games. Niet alles moet simpel zijn hé :D
  Vele casual gamers kunnen zich hier wel aan verbranden, maar na al die faceroll games mochten we toch eindelijk eens een iets moeilijkere variant krijgen. En dit is namelijk wat men poogde te bereiken met luigi U, chaotischer, gehaaster, moeilijker.
  De casuals mogen ook eens moeite doen :P

  Het verbaasde me eigenlijk dat je geen negatief punt maakt van het feit dat de vierde speler verplicht was om met Nabbit te spelen, of dat men nog steeds geen mogelijkheid biedt om één speler in multiplayer modus 'normaal' te laten spelen met de gamepad.

  Dit zijn namelijk zaken die in mijn ogen veel grotere negatieve punten zijn dan chaotische en minder relaxed gameplay.

  Wat mij ook verbaasde is namelijk de prijs, deze kost retail hier 40€
  Terwijl men toch zou verwachten dat deze voor 30€ te koop zou zijn.

  Reactie aangepast door 'Soul om 2013-07-17 om 14:38

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 14:28
 • SpaGheTTi 'Soul

  Ah, ik voelde me niet aangevallen, ik verwelkom kritiek, ik probeerde er gewoon even mijn eigen licht op te werpen :p

  Goh, het is inderdaad zo dat een vierde speler verplicht met Nabbit moet spelen, maar ik denk dat weinig gezelschappen uit vier danig ervaren Mario-gamers bestaan dat de vierde echt zal klagen dat Nabbit het hem/haar te makkelijk maakt in die chaotische mutliplayer (maar in volgende versies zou men moeten laten kiezen vind ik, dat zou het beste van beide werelden zijn...) :p die mogelijkheid om één speler in multiplayer modus normaal te laten spelen met de gamepad had er in NSMBU inderdaad al moeten inzitten en lag gewoon niet echt binnen mijn verwachtingen voor NSLU. Je zou het onder het minpunt van "veel gerecycleerd" kunnen zetten, dat kan werkelijk voor alles staan dat men blindelings heeft overgenomen zonder het voordeel van een aanpassing in achting te nemen.

  Ik merk trouwens dat je een fervent Mario gamer bent; vind jij het dan niet belachelijk dat men na al die versies nog steeds de "freeze" bij het sterven van een speler niet heeft weggewerkt?

  Die retail prijs, tja, hij wordt zo verkocht als stand alone game hé.. De enige reden waarom je hem goedkoper kan kopen als uitbreiding is omdat je voor NSMBU de volle pot al hebt betaald..

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 14:42
 • 'Soul SpaGheTTi

  Er is bij mijn weten verdeeldheid over die death freeze. Enerzijds is het leuk dat er aandacht kan besteed worden aan de dood van een speler (gniffel gniffel), anderzijds kan het de nog levende spelers tegenwerken. Power-ups veroorzaken die pauze ook dacht ik, en daar moet ik toch toegeven dat die pauze me soms de tijd geeft om mijn huidige actie aan te passen.


  Ik weet het eigenlijk niet wat ik ervan moet denken want het stoort me niet. Maar het zou gerust kunnen dat het me niet stoort wegens het feit dat ik al zo lang zulke games speel. ( net zoals in Zelda het spel ook pauzeert per hit dat je geeft op de vijand)

  Reactie aangepast door 'Soul om 2013-07-17 om 16:33

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 16:26
 • SpaGheTTi 'Soul

  Goh ja, maar bij Zelda is dat heel anders, alleen al omdat het geen multiplayer games zijn. Ik denk dat men daar ook letterlijk van heeft gezegd dat dat gedaan wordt om de speler zich machtiger te doen voelen wanneer die een vijand raakt ^^

  In een multiplayergame kunnen zo'n dingen echter niet imo. Een spel als New Super Mario Bros zou zijn tempo beter moeten handhaven door dergelijke zaken weg te werken.

  • Geplaatst op 2013-07-17 om 17:32

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.