4gamers.be

Rayman Legends

Door Goofus, 23-02-2014 00:12

Steekt Rayman Legends Mario naar de platform-kroon op Wii U?

[gespeeld op Wii U]


Met Rayman Origins bracht Ubisoft in 2011 een geweldige platformgame uit waarvan de verkopen voor geen meter liepen. De gevolgen van een game in november te releasen tussen de jaarlijkse updates van diverse mega-franchises door waren daar niet vreemd aan. Het was dan ook een opluchting om te zien dat de nieuwe Rayman Legends, de opvolger die ooit als Wii U-exclusive werd aangekondigd, een releasemoment heeft gekregen dat weliswaar opnieuw in het drukke najaar gesitueerd is, maar toch met wat meer ademruimte op de releasekalender. Hopelijk hebben jullie deze keer wél wat budget uitgetrokken voor Rayman, want met Rayman Legends serveert Ubisoft opnieuw platforming om van te smullen.

Op zich is Rayman Legends een doordeweekse side-scrolling platformer, maar wel eentje die zowat alles goed doet wat het genre zo populair maakt bij jong en oud. De gameplay bestaat niet verrassend hoofdzakelijk uit rennen en springen, maar die eenvoudige mechanismen worden bijna verheven tot kunst dankzij een geweldig leveldesign en een uitdagende, maar vloeiende moeilijkheidscurve. Van zodra je je wat comfortabel begint te voelen bij het overwinnen van levels en hun vijanden doet het spel er telkens weer een schepje bovenop door nieuwe hindernissen te voorzien en je kunde dat tikkeltje meer te stretchen. Uiteindelijk zul je botsen op  obstakels die te hoog gegrepen zijn voor je mogelijkheden, maar in plaats van je te frustreren weet de game precies de juiste wortel voor je neus te houden om je te laten blijven proberen.

Rayman Legends screenshot Rayman Legends screenshot

Rayman Legends is dan ook een schier onuitputtelijke bron van afwisseling en innovatie. De puzzels en de platformelementen krijgen continu nieuwe tweaks die ze fris houden. Ook de spelwerelden blijven vol nieuwigheden zitten en zijn prachtig vormgegeven en geanimeerd, wat de omgevingen erg levendig en tegelijk fantasierijk doet aanvoelen. Elk level heeft zijn eigen unieke design en karakter en elke keer weet het spel te blijven verrassen. Ook de audio zit helemaal snor, met passende begeleidende deuntjes en spetterende muzieklevels. Deze laatste moeten zowat het handelsmerk van Rayman Legends zijn, met levels waarin de actie perfect afgestemd is op de beat van de muziek. Deze uitdagingen zijn tegelijk grappig en uniek, met een niet te onderschatten voordeel wanneer je de nummers ook effectief kent.

De navigatie doorheen de game gebeurt via een centrale galerij waar verschillende schilderijen zijn opgehangen. Elk schilderij biedt op zijn beurt toegang tot een rits onderliggende schilderwerken met een welbepaald thema en met specifieke personages om vrij te spelen, goed verstopte Teensies om te zoeken, uitdagingen om te voltooien en een knappe apotheose in de vorm van de eerder genoemde muzieklevels.  Door de veelzijdigheid van elk level en de verschillende opdrachten om collectibles te verzamelen, je score op te drijven en geheime puzzels te ontdekken zul je het wellicht niet bij één spelbeurt houden, maar zul je ook na het uitspelen van het laatste schilderij willen terugkeren en levels opnieuw spelen.

Rayman Legends screenshot Rayman Legends screenshot

Topscores en collectibles leveren in Rayman Legends immers wat op: er zijn niet alleen tientallen personages vrij te spelen, maar ook volledige levels uit Rayman Origins. Ubisoft moet het ook jammer gevonden hebben dat minder gamers dan verhoopt in aanraking zijn gekomen met de vorige game, dus is er een grote Back to Origins sectie toegevoegd in het hoofdmenu. Daarin vind je maar liefst vijf spelwerelden uit Origins met elk acht levels. Wanneer je deze levels speelt ga je misschien merken dat Origins wat langdradiger is en aan een trager tempo speelt dan de rotvaart die Legends je soms voorschotelt, maar de beide spelervaringen op één disc krijgen biedt zonder meer een enorme meerwaarde. Een groot bedankje aan Ubisoft om deze levels gewoon gratis mee te geven.

Het is wel zo dat je de Origins-levels niet zomaar vrijspeelt. Doorheen de hoofdgame kun je krasloten verdienen die willekeurig een personage of een andere bonus opleveren, of die je toegang geven tot een Origins-level. In elke omgeving voldoende Teensies verzamelen en punten scoren is dus de boodschap, wat een uitstekende katalysator is om alweer meer waarde en speeltijd uit deze game te puren. Het random-effect dat je krijgt door lotjes te moeten krassen zorgt ervoor dat je soms wat teleurgesteld wordt, maar er valt altijd wel iets anders te doen om meer krasloten te verkrijgen.

Rayman Legends screenshot Rayman Legends screenshot

Op multiplayergebied is er de mogelijkheid om lokaal met maximaal vier personen samen te spelen. Net zoals bij de New Super Mario Bros. games is platforming met zijn vieren soms gewoon pure chaos, maar als je met spelers van hetzelfde niveau en met dezelfde bedoelingen kunt spelen is het gewoon dikke fun. Qua online multiplayer zijn er modi voorzien die je al vrij snel vrijspeelt waarin je dagelijks en wekelijks nieuwe uitdagingen terugvindt die ook bijdragen tot het vrijspelen van steeds meer content vanop de disc.

Zoals al vermeld werd Rayman Legends ooit aangekondigd als een exclusieve game voor de Wii U, maar kreeg de game uiteindelijk een multiplatformrelease met ook versies voor Xbox 360 en PS3, voor pc en zelfs voor PS Vita. Wij testten  de game op Wii U en kunnen niet anders dan besluiten dat het spel duidelijk voor deze console werd ontworpen. De integratie van het Wii U gamepad is zo intens en krachtig dat het soms moeilijk was om ons voor te stellen hoe andere platformen hetzelfde zouden kunnen realiseren zonder allerlei shortcuts of hulpmenu’s. De interactieve puzzelelementen waarbij je poorten openschuift of radertjes ronddraait met de stylus zijn in het bijzonder aangewezen op een vereenvoudigde besturing met een standaardcontroller. Door de meerwaarde van de gamepad-integratie zou de Wii U dan ook het platform bij uitstek moeten zijn om Rayman Legends te spelen. Meer zelfs, Legends is wellicht een van de meest veelzijdige en aangepaste third party games die op dit moment voor Wii U te verkrijgen zijn.

Conclusie

Met Rayman Legends overtreft Ubisoft ruimschoots het ook al geweldige Rayman Origins, al is het maar omdat die laatste game quasi volledig gratis wordt meegegeven. De game biedt strakke platformactie en zit tjokvol content en continue vernieuwingen en verrassingen. Als je heel bewust zoekt naar games die voldoende waar voor je geld bieden hoef je voor Rayman Legends geen twee keer na te denken: dit is een bijna foutloos pareltje dat we graag iedereen aanraden – in het bijzonder degenen die een Wii U in huis hebben. Anderen mogen enkele punten aftrekken van de totaalscore.

Positief

  • Veelzijdige platforming om van te smullen
  • Prachtige animaties, muziek en leveldesign
  • Tjokvol (vrij te spelen) content
  • Mooie integratie van de Wii U gamepad...
Score
93/100

Negatief

  • ...afwezigheid van gamepad bij andere versies
Grafisch
90%
Geluid
92%
Fun
95%
Gameplay
92%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.