4gamers.be

Oude games bewaren illegaal omdat het hacking is?

Door Jay, 10-04-2015 13:05, bron: ign

Games komen en games gaan, maar sommigen willen oude games bewaren en speelbaar houden, om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat de oude games als digitaal cultureel erfgoed beschouwd worden, of omdat men er onderzoek naar wil kunnen blijven doen, of simpelweg omdat men de games wil blijven spelen, ook nadat de officiële servers opgedoekt zijn. In veel gevallen vereist dit op een of andere manier het aanpassen van de code van een game of een console of arcadekast, maar net dat is voor de Entertainment Software Association, die de belangen van game developers behartigt, iets wat niet door de beugel kan.

Sowieso al is er een wet die het aanpassen of "hacken" van games en consoles eigenlijk verbiedt, en aan die wet moeten ook bijvoorbeeld musea en universiteiten zich houden. Door de wet komen ze echter in de problemen, omdat zij games en consoles nu eenmaal moeten kunnen aanpassen om games speelbaar te houden, bijvoorbeeld in het kader van een tentoonstelling of onderzoek. Deze partijen hebben dan ook een uitzondering gevraagd, maar die vraag wordt aangevochten door de ESA.

Volgens de ESA zou het geven van een uitzondering aan bepaalde partijen ervoor zorgen dat de perceptie ontstaat dat "hacken" mag, en als hacken mag, dan vreest men dat ook piraterij gezien zal worden als iets waar eigenlijk geen probleem mee is. De ESA is dus niet te vinden voor een uitzondering, ook niet voor organisaties zoals het Internet Archive dat gewoon oude games wil bewaren zodat ze niet verloren gaan. Volgens de ESA zouden er mogelijk andere, niet illegale manieren zijn om games te bewaren en speelbaar te houden, bijvoorbeeld via cloud computing in plaats van via een gehackte PlayStation console, die nu blijkbaar nog vaak gebruikt worden.

Hoe dit nu verder zal aflopen, valt nog af te wachten, maar bij de musea en academische wereld vreest men dat, als men geen uitzondering krijgt, het snel gedaan kan zijn met het archiveren en speelbaar houden van games. Men trekt de vergelijking met papyrusrollen, die ook moeten "aangepast" worden opdat ze bewaard zouden kunnen worden en blijven. Bij de ESA zien ze dan weer vooral het feit dat die aanpassingen een inbreuk op het copyright betekenen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.