4gamers.be

Nieuwe wet in VS moet swatting verhinderen

Door Jay, 30-06-2015 12:45, bron: waer

Wij kennen het fenomeen van swatting, waarbij bewust een foutieve oproep richting de politie wordt gedaan zodat een zwaar gewapende eenheid wordt uitgestuurd, vooral omdat gamers, en dan vooral livestreamers, er wel eens het slachtoffer van worden. Plots valt dan een SWAT-team binnen tijdens een livestream, en zulke gevallen kunnen natuurlijk wel eens slecht aflopen als iemand een verkeerde beweging maakt. Levensgevaarlijk dus, en bovendien een erg duur grapje. In de VS wil men nu dan ook extra maatregelen nemen door een nieuwe wet in te voeren.

De nieuwe wet moet vooral een afschrikkend effect hebben, en bestaat erin dat swatting, wat in dit kader bijvoorbeeld ook valse bommeldingen inhoudt, voortaan een "federal crime" wordt. Dit houdt in dat het federale niveau in de VS zich bezig zal houden met de vervolging, in plaats van dat staten zich hier individueel mee moeten bezighouden, al kunnen staten op zich ook nog wel een gelijklopende vervolging instellen. Hoe dan ook: het feit dat swatting een federal crime zou worden, houdt ook in dat het meteen illegaal en strafbaar wordt in alle staten van de VS, hetgeen tot nu toe blijkbaar nog niet het geval was, vermoedelijk omdat bepaalde staten gewoon geen tijd hebben om zo'n wet te maken of er niet in slagen tot een overeenkomst te komen over de verschillende details ervan.

Concreet zou de nieuwe wet inhouden dat daders van swatting tot 8 jaar in de cel kunnen gaan en ook moeten ze opdraaien voor alle kosten, die aanzienlijk kunnen zijn. Voorts zou het ook illegaal worden om bij het bellen van de politie je identiteit te verhullen, bijvoorbeeld door online te bellen.

Voorlopig betreft het wel nog maar een wetsontwerp van New York-senator Charles Schumer, dus er is wel nog een weg af te leggen alvorens het effectief aanvaard wordt en omgezet wordt in feitelijke wetgeving. Gelukkig zijn er staten waar swatting nu ook al wordt aangepakt via wetgeving, dus het is niet dat daders van swatting die gearresteerd worden helemaal niet gestraft kunnen worden. Zo werd begin dit jaar al iemand veroordeeld tot 5 jaar cel.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.