4gamers.be

Forza Motorsport 6

Door Goofus, 15-09-2015 16:14

Forza Motorsport 6


Met Forza Motorsport 6 brengt Turn 10 alweer haar tweede game in de gelauwerde franchise naar Xbox One. Hoewel we het hier in de Lage Landen pas met enig uitstel merkten, ontsnapte Forza Motorsport 5 niet aan de ziekte waar launchgames nogal vaak mee blijken te kampen: een gebrek aan content. Om de start van de nieuwe console te halen werden behoorlijk wat compromissen gesloten, waardoor het aantal beschikbare (premium)wagens en locaties toch wat te wensen overliet. Ook het experiment met een overdaad aan (weliswaar optionele) microtransacties werd door weinig fans gesmaakt. Met Forza Motorsport 6 zet Turn 10 haar paradepaardje opnieuw op de sporen.

Met bijna 500 wagens en 26 verschillende locaties krijgen we dus opnieuw een Forza-game die tsjokvol content gepropt zit. Hoewel de meeste tracks niet onbekend zullen zijn voor oudgedienden in de reeks is er meer dan genoeg variatie voorzien om, voor je het weet, alweer ettelijke tientallen uren van je leven kwijt te raken. De controversiële microtransacties werden geschrapt en het prijzensysteem werd aangescherpt om sneller nieuwe speeltjes naar je toe te gooien. Het prijzenwiel werkt dan wel niet precies hetzelfde als in Forza Horizon 2, maar het is duidelijk dat Turn 10 de mosterd daar heeft gehaald.

Forza Motorsport 6 screenshot

De carrièremodus is deze keer opgebouwd uit vijf delen, die je doorheen verschillende voertuigklassen voeren. Beginnen doe je met doordeweekse fabrieksauto's, om uiteindelijk te belanden in strakke touringwagens en volbloed racebolides. Gamers die bekend zijn met Forza weten dat het volledig uitspelen van de carrièremodus heel wat tijd vraagt en dat is deze keer niet anders. De opeenvolging van wedstrijden wordt zo nu en dan doorbroken met showcases die je een specifieke uitdaging doen rijden in een doorgaans peperdure droomwagen.

Een andere nieuwe feature die voor afwisseling moet zorgen zijn mods. Deze kun je kopen met geld dat je al racend verdient. Er zijn drie types mods. Van Boost mods kun je eenmalig gebruik maken om bepaalde statistieken van je wagen voor één race te verhogen of om bijvoorbeeld het winstgeld te verdubbelen. Met Crew mods kun je permanente statusbonussen aanbrengen, waardoor bijvoorbeeld je acceleratie of grip op de weg verbeteren. Tenslotte bieden Dare mods je uitdagingen zoals het rijden zonder gegevens op je scherm of het verlagen van de efficiëntie van je remmen. Hoewel deze mods voor een extra dimensie bij het rijden zorgen, maakten ze geen onvergetelijke indruk op ons en verloren we ze gaandeweg eigenlijk compleet uit het oog. Een leuke toevoeging voor wie het racen op zich niet boeiend genoeg blijft, maar we denken niet dat de echte fans dit nodig hadden om verslingerd te raken (en te blijven) aan de game.

Forza Motorsport 6 screenshot

Wat daartoe natuurlijk wél helpt, is het feit dat Forza Motorsport 6 in zijn genre nog steeds onklopbaar is. Of je nu achter het stuur van een antieke Mercedes of een hypermoderne conceptwagen zit, de game past zich continu aan aan de wegligging en het rijgevoel van de auto in kwestie. De gevoeligheid van je remmen, de neiging om onder- of overstuur te gaan in haarspeldbochten, de vinnigheid van optrekken: geen twee auto's voelen hetzelfde aan en de game bezorgt je echt het gevoel alsof de rij-ervaring precies klopt bij om het even welke bolide die je kiest. Turn 10 heeft niet de ambitie om een (perfecte) simulatiegame te maken, maar wel om geweldig aan te voelen en slaagt daar nog steeds met brio in.

Ook de Drivatars, die enkele jaren geleden werden geïntroduceerd, zijn nog steeds van de partij. Deze door gamers getrainde AI's hebben ook alweer enkele stappen voorwaarts gezet. Niet alleen blijft het leuk om (zelfs in de aanloopperiode naar de release van de game) tegen bekende namen te rijden in plaats van willekeurig bijeen gehaspelde namen, de vaak onverwachte bewegingen van de Drivatars doen het racen veel minder geforceerd aanvoelen dan het strijden tegen een rijtje tegenstanders die allemaal geprogrammeerd zijn om dezelfde strakke lijn te volgen. Als je wil, kun je nu ook van een nieuwe optie gebruik maken die de meest agressieve tactieken wat indijkt zodat niet elke opponent zich zomaar in je flank gaat boren.

Forza Motorsport 6 screenshot

Twee toevoegingen waar Turn 10 graag mee uitpakt zijn enerzijds de mogelijkheid om 's nachts te racen en anderzijds de fenomenale regeneffecten. Beide nieuwigheden hebben een behoorlijke invloed op hoe de game aanvoelt. Het rijden in de plensregen is niet altijd visueel imposant, maar verandert ook enorm je remafstand en slipgedrag. Toch zijn het vooral de plassen op het parcours en het bijhorende aquaplaning-effect dat voor kopzorgen zorgt door je zomaar als een ongecontroleerd projectiel uit koers te slaan. Toch is de regenervaring verre van perfect, want je kunt bijvoorbeeld zonder problemen vlak achter je tegenstanders blijven cruisen zonder last te krijgen van opspattend water.

's Nachts rijden is dan weer vooral uitdagend op tracks met beperkte verlichting, zodat je vooral op je eigen koplampen en de achterlichten van je opponenten moet afgaan. We vonden het een gemiste kans dat beide effecten niet dynamisch zijn, waardoor je dus bijvoorbeeld geen races kunt rijden waar de zon langzaam opkomt of niet met de ervaring geconfronteerd wordt om de eerste regendruppels op je voorruit te zien belanden en daardoor gedwongen wordt om je rijstijl en racelijnen aan te passen. Misschien iets om naar uit te kijken voor Forza Motorsport 7?

Forza Motorsport 6 screenshot

Veel andere wijzigingen bespeurden we niet tegenover vorige edities in de reeks. Vergis je niet: Forza Motorsport 6 is nog steeds één van de meest complete racegames die je kunt vinden, met talloze mogelijkheden om je wagen te tunen of visueel te pimpen, een Rivals modus die vooral gamers aanspreekt die aan leaderboards verhangen zijn en een Splitscreen voor wat ouderwetse fun op de bank met vrienden. Allemaal modi en opties die hun degelijkheid al bewezen hebben, dat wel, maar Forza Motorsport 6 pakt niet echt uit met belangrijke innovaties buiten haar carrièremodus.

Op multiplayervlak kun je nu met 24 spelers tegelijkertijd aan de slag in privélobby's of op open servers. Daarnaast is er nu ook een Leagues modus, waarin Turn 10 de touwtjes in handen heeft door uitdagingen te voorzien die je binnen een zekere tijdspanne kunt voltooien. Afhankelijk van hoe jouw prestatie zich verhoudt tot de rest van de community verhoogt je prijzengeld en kom je in een hogere divisie terecht op basis van je niveau. Er is ook een toeschouwersmodus voorzien bij deze races, dus wie het écht goed doet, zal kunnen rekenen op publiek bij het neerzetten van scherpe tijden. De ontwikkelaar belooft om de Leagues regelmatig op te volgen en voor voldoende afwisseling te zorgen. Onze interesse is alvast gewekt.

Conclusie

Forza Motorsport 6 is nog steeds de beste in zijn genre, met een strakke en gevarieerde spelervaring en (opnieuw) een hoop content. Hoewel er hier en daar wel vernieuwingen werden aangebracht, waarbij het rijden bij nacht en regenweer het meest in het oog springen, zijn ons geen baanbrekende innovaties opgevallen die de franchise écht vooruit stuwen. De game zal echter niemand ontgoochelen en is daardoor makkelijk aan te bevelen voor iedereen die racegames weet te appreciëren.

Positief

  • (Opnieuw) veel wagens en locaties
  • Onvoorspelbare Drivatars houden de race-ervaring fris
  • Nacht- en regenraces zien er verbluffend uit
Score
88/100

Negatief

  • Mods maken geen onvergetelijke indruk
  • Weinig baanbrekende innovaties
Grafisch
86%
Geluid
83%
Fun
86%
Gameplay
91%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.