4gamers.be

Eigenaar LoL-team onder vuur voor verhogen van prijs medicijn

Door Jay, 22-09-2015 17:45, bron: eurogamer

Martin "Cerebral" Shkreli, de eigenaar van een League of Legends team dat het niet al te slecht doet, ligt momenteel redelijk zwaar onder vuur, zij het niet omwille van iets dat met League of Legends te maken heeft. Shkreli is namelijk ook CEO van een pharmaceutisch bedrijf en in die hoedanigheid heeft hij recent de rechten gekocht voor een medicijn dat al 60 jaar lang gebruikt wordt voor de behandeling van bacteriële infecties, en specifiek dan ziektes als malaria en toxoplasmose. Al snel trok hij de prijs van één pil op van 13,50 dollar naar 750 dollar.

In grote kranten en op grote websites zijn al opiniestukken verschenen die Shkreli het vuur aan de schenen leggen, en ook via de sociale media krijgt hij de wind van voren. Zelf verdedigt hij de prijsverhoging echter. Volgens Shkreli is het namelijk noodzakelijk om aanzienlijk meer winst te gaan maken om zo kosten te dekken en de mogelijkheid te hebben om een nieuw, beter medicijn te ontwikkelen, waar dan ook weer kosten aan vasthangen. Op de vraag of die kosten 5500% hoger lagen om de prijsverhoging naar 750 dollar per tablet te rechtvaardigen, moest hij evenwel negatief antwoorden, maar desondanks is het volgens Shkreli nodig om via het medicijn meer geld binnen te halen dan vroeger het geval was.

Velen zijn nu natuurlijk bezorgd dat het medicijn niet meer betaalbaar zal zijn, waardoor heel wat mensen uit de boot zouden vallen. Volgens Shkreli zelf zal het echter zo erg niet zijn. Wie het medicijn zelf niet kan betalen, zou er volgens Shkreli op een of andere manier alsnog toegang tot krijgen en verwacht wordt dat 50% van de productie hoe dan ook "gratis" uitgedeeld zal worden, al dan niet met behulp van verzekeringen. Betrokken organisaties wijzen er echter op dat zelfs mensen met een verzekering nog steeds tot 150 dollar per tablet zullen moeten betalen, wat nog steeds erg prijzig is natuurlijk.

De hele kwestie heeft al voor zoveel ophef gezorgd dat zelfs Hillary Clinton, die binnenkort een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap, zich erover heeft uitgelaten. Zij vindt dergelijke prijsverhogingen ongehoord en wil met een plan komen om dergelijke praktijken aan te pakken.

De kans bestaat dat deze hele kwestie nog een staartje krijgt voor de LoL-carrière van Shkreli ook. De League of Legends fan creëerde eerder dit jaar het team Odyssey, dat later werd opgenomen in Team Imagine. Imagine is geen absoluut topteam, maar heeft wel enkele successen geboekt, zoals het behalen van de halve finale van de NACS Summer Playoffs.

Binnen de community gaan nu stemmen op die vragen dat Riot onderzoekt of Shkreli wel geschikt is om een LoL-team te leiden. Riot vraagt deelnemers namelijk om zich ethisch te gedragen en dat geldt natuurlijk ook voor de eigenaars van teams. Indien Riot de prijsverhoging van het medicijn onethisch vindt, zou Shkreli kunnen verbannen worden.

League of Legends screenshot

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.