4gamers.be

Fallout 4

Door Fredje, 09-11-2015 16:51

Fallout 4

[gespeeld op PS4]


Na een jarenlange afwezigheid is het eindelijk weer tijd om terug te keren naar de postapocalyptische Verenigde Staten. Waar we in eerdere Fallout-games al Washington en Las Vegas bezochten, is ditmaal het vernietigde Boston het toneel van jouw avonturen. Welkom in de woestenij van Fallout 4.

De game begint vlak voordat de allesvernietigende kernoorlog in alle hevigheid uitbarst. Wanneer de dreiging code rood aantikt, word jij samen met jouw familie in veiligheid gebracht in de nucleaire bunker van Vault-Tec: Vault 111. De volgende keer dat je uit de bunker stapt, zijn we alweer tweehonderd jaar verder. Wat er in de tussentijd is gebeurd zullen we niet verklappen, maar de gebeurtenissen moedigen jouw personage aan om de buitenwereld te ontdekken.

Wel vertellen we alvast dat het hoofdverhaal allemaal een tikkeltje traag op gang komt. Pas halverwege de hoofdverhaallijn begin je geïntrigeerd te raken in wat er aan de hand is. Gelukkig is er een legio aan zijmissies en opdrachten om je bezig te houden. Voordat je het weet ben je weer aangesloten bij een nieuwe factie, heb je een zakenman gered uit een wolkenkrabber of heb je in een superheldenoutfit criminelen een kopje kleiner gemaakt. In Fallout 4 is altijd wel wat te doen.

Fallout 4 screenshot

Wanneer je je eerste stapjes neemt in het postapocalyptische Boston zie je hoe de nucleaire oorlog het landschap heeft veranderd. Waar ooit nog volledige natuurparken en bruisende steden stonden, vinden we nu enkel nog grote gebieden met halfdode bomen en kleine nederzettingen terug. Ontwikkelaar Bethesda heeft een interessante wereld weten te scheppen: een mix van architectuur van voor en na de nucleaire oorlog is verspreid over het landschap. Vooral de binnenstad van Boston weet te imponeren met nederzettingen als Diamond City (een stad gebouwd in Fenway Park, de thuishaven van de Boston Red Sox). 

Wat opvalt is dat de wereld van Fallout 4 veel meer kleur heeft dan zijn voorgangers. Waar het kleurenpalet in Fallout 3 en New Vegas beperkt was tot bruin en grijs, hebben de ontwerpers nu meer tinten tot hun beschikking. De lucht is veelal blauw en af en toe schijnt de zon zelfs. Geniet er echter van wanneer je kan, want voor je het weet is het weer omgeslagen. Bewolking, regenbuien en zelfs nucleaire stormen, alles komt voorbij. Een kleine, maar erg toffe toevoeging die voor extra sfeer zorgt.

Hoewel het met de sfeer wel goed zit, valt de game grafisch een beetje tegen. Textures worden veelal hergebruikt, zien er van dichtbij niet altijd even scherp uit en animaties zijn af en toe klungelig. Het wordt echter wel een stuk beter gemaakt doordat de laadtijden goed meevallen, zeker voor een wereld van deze grootte. Enkel bij het opstarten is er een flinke laadtijd van een kleine minuut, maar verder blijven de laadtijden beperkt tot tien à twintig seconden.

Fallout 4 screenshot

Het weer mag dan af en toe anders doen vermoeden, maar de wereld van Fallout 4 is absoluut niet uitnodigend. Vrijwel alles op de tot de kern verrotte aardkloot doet zijn uiterste best jou om het leven te brengen: raiders, supermutanten, ghouls en natuurlijk de lokale gemuteerde fauna. Om deze harde werkelijkheid te overleven krijg je de beschikking over heel wat wapens: machinegeweren, shotguns, zwaarden, pistolen en natuurlijk de kernkoppenwerper, de Fatman.

Gelukkig sta je er niet alleen voor in jouw strijd om te overleven in deze genadeloze wereld. Er zijn meerdere companions die je gedurende de game zullen bijstaan, elk met hun eigen normen en waarden. Hierdoor zal elk personage anders reageren op de beslissingen die jij maakt. Ze zullen je hoe dan ook bijstaan in de strijd, bijvoorbeeld bij het neerhalen van de nieuwe Legendary-vijanden. Deze extra sterke variaties op verschillende tegenstanders zorgen af en toe voor een flinke stijging in de moeilijkheidsgraad. Dit klinkt misschien oneerlijk, en zo zal het af en toe ook voelen, maar het houdt de game wel onvoorspelbaar, interessant en uitdagend. 

Net als in de vorige Fallout-games kun je tijdens het spelen wisselen tussen first- en third-person view. Waar in Fallout 3 en New Vegas het schieten in de first-person modus nog wat onwennig aanvoelde, is het ditmaal een stuk beter uitgevoerd. De schietactie is niet op het niveau van echte first-person shooters, maar het is een stuk minder klungelig dan we gewend zijn van de Fallout-games.

Fallout 4 screenshot

Ook V.A.T.S, ofwel het Vault-Tec Assisted Targeting System, keert terug. Via dit handige hulpmiddel kun je de tijd significant vertragen en actiepunten inzetten om bepaalde lichaamsdelen van een vijand te raken. Nieuw is dat je ditmaal een critical hit kunt opbouwen die je op elk moment kunt inzetten wanneer de critical meter is gevuld. Waar je in vorige game nog moest bouwen op puur geluk, kun je de speciale aanval nu op tactische wijze inzetten. Wat ons betreft een goede keuze, want het systeem is minder afhankelijk van geluk en voelt eerlijker aan.

De vijanden die je tijdens je reis uitschakelt leveren ervaringspunten op en ook door nieuwe gebieden te ontdekken en verschillende missies uit te voeren in het naoorlogse Boston verdien je ervaringspunten. Deze kun je investeren in de zeven verschillende S.P.E.C.I.A.L.-eigenschappen (zoals intelligentie of charisma), die elk nog zo’n tien verschillende perks bevatten, die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit verschillende lagen. Je kunt dus wel zeggen dat er genoeg opties zijn om uit te kiezen en jouw personage zo op te bouwen als je zelf wilt.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.