4gamers.be

Rockstar aangeklaagd omwille van personage in GTA: Vice City

Door Jay, 01-08-2017 12:00, bron: tmz

Rockstar heeft nog maar eens een rechtszaak aan zijn been omwille van een GTA-personage. In tegenstelling tot de rechtszaak die Lindsay Lohan aanspande gaat het deze keer echter niet om GTA V, maar wel om GTA: Vice City, dat 15 jaar geleden verscheen. Het Psychic Readers Network vindt namelijk dat het personage Auntie Poulet te veel lijkt op Miss Cleo, een personage waar de zender de rechten op heeft.

Geschiedenislesje: Miss Cleo is een verzonnen personage van het Psychic Readers Network, een tv-zender die eind jaren '90 op de proppen kwam om mensen ervan te overtuigen te bellen zodat ze een reading konden krijgen van hun psychics. Miss Cleo was zo ongeveer het uithangbord bij uitstek van de zender. Het personage werd gespeeld door Youree Dell Harris, die vermoedelijk niet toevallig door Rockstar werd ingehuurd om het stemmenwerk van Auntie Poulet te verzorgen. In 2002 werd het netwerk aangeklaagd omwille van misleidende reclame, onder meer omdat uit was gekomen dat Miss Cleo een verzonnen personage was. De zaak werd via een schikking geregeld. Harris zelf bleef buiten schot.

Het Psychic Readers Network vindt dus dat Auntie Poulet te veel lijkt op Miss Cleo, en uiteraard zijn er inderdaad heel wat gelijkenissen, die waarschijnlijk niet toevallig zijn. Ook tussen Lindsay Lohan en een personage uit GTA V echter waren er duidelijke gelijkenissen, maar rechters hebben haar klacht uiteindelijk ongegrond verklaard om haar naam niet effectief gebruikt werd. Evenmin werd haar exacte evenbeeld in de vorm van bijvoorbeeld een foto in de game gebruikt. In plaats daarvan was er enkel een avatar waarvan ze beweert dat die op haar gebaseerd is en hoewel er inderdaad gelijkenissen kunnen zijn, valt GTA V als game nog steeds onder fictief en satirisch werk, aldus de rechters, waardoor de game beschermd wordt door het zogenaamde First Amendment van de Amerikaanse grondwet. De kans is reëel dat ook het Psychic Readers Network dezelfde conclusie te horen zal krijgen.

Waarom het Psychic Readers Network nu nog, na al die tijd, een rechtszaak begint, is niet duidelijk. Misschien wilde het netwerk wachten tot na het overlijden van Harris. Ze overleed vorig jaar aan kanker. Hoe dan ook is het Psychic Readers Network van mening dat de zaak nog steeds relevant is, omdat Rockstar nog steeds geld verdient met de verkoop van GTA: Vice City. Het Psychic Readers Network heeft naar eigen zeggen ruim 100 miljoen dollar geïnvesteerd in de promotie van Miss Cleo, en volgens hen verdiende Rockstar al ruim 500 miljoen dollar met een game waarin dus een personage zit dat ze van hen gejat zouden hebben.

Rockstar heeft al laten weten dat de klacht van het Psychic Readers Network nergens op slaat en dat het zich fel zal verdedigen in de rechtszaal.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2018 door 4Entertainment bvba.
hair style vbulletin indir frisur hair cut short hair