4gamers.be

"Shooters spelen vergroot risico op dementie"

Door Jay, 08-08-2017 10:23, bron: telegraph

Onderzoekers van de University of Montreal suggereren op basis van hun onderzoek dat het spelen van shooters de hersenen van (voornamelijk jonge) spelers verzwakt, waardoor ze een groter risico lopen om later dementie te ontwikkelen. Andere onderzoeken hadden al uitgewezen dat het spelen van games in het algemeen de hippocampus stimuleert. Dat is een deel van de hersenen waar informatie wordt opgeslagen. Het is dus een belangrijk aspect van het geheugen, terwijl het ook een rol speelt bij cognitieve vaardigheden en zaken als visueel kortetermijngeheugen en visuele gewaarwording. Omdat gamen dit deel van de hersenen stimuleert, wordt aangenomen dat gamen over het algemeen een positief effect kan hebben op de ontwikkeling. Het onderzoek van de University of Montreal echter stelt dat ook een ander deel van de hersenen gestimuleerd wordt, namelijk de nucleus caudatus, en dat is blijkbaar minder gunstig.

De nucleus caudatus zorgt voor een soort automatische piloot in de hersenen, terwijl het ook verantwoordelijk is voor ons begrip van beloond worden. Dit deel van de hersenen wordt voornamelijk door het spelen van actievolle games, en dan specifiek shooters, gestimuleerd. Daardoor zou de stimulatie van de hippocampus sterk afnemen, waardoor dat deel van de hersenen uiteindelijk verzwakt geraakt doordat cellen afsterven, hetgeen na verloop van tijd dus een groter risico op dementie en dergelijke geeft.

Voor de studie werden 51 mannen en 46 vrouwen aan het werk gezet. Een deel moest shooters als Call of Duty, Killzone en Borderlands 2 spelen, terwijl een ander deel 3D-games als Super Mario moesten spelen. Ze moesten in totaal 90 uur spelen, waarna naar de toestend van de hippocampus werd gekeken. Bij de spelers van de shooters werd aan afbrokkeling van cellen vastgesteld, terwijl bij de spelers van de 3D-uitdagingen, die een meer ruimtelijk inzicht en intuïtieve reacties vragen, juist een toename van grijze massa werd vastgesteld.

Op basis van hun onderzoek waarschuwen de onderzoekers van de University of Montreal dat kinderen, jongvolwassenen en zelfs oudere volwassenen niet blind mogen aangemoedigd worden om games te spelen om hun cognitieve vaardigheden te verbeteren. Andere onderzoekers wijzen er dan weer op dat deze studie geen al te grote groep testpersonen heeft, en dat we dus voorzichtig moeten zijn om conclusies te trekken. Hoe dan ook lijkt het niet onlogisch dat je je kinderen eerder denkspelletjes laat spelen als je ze cognitief wil stimuleren, eerder dan dat je ze een knalfestijn voorschotelt dat op automatische piloot doorlopen wordt, al zijn niet alle shooters hersenloze knalfestijnen natuurlijk.

Zoals zo vaak zal de waarheid mogelijk weer ergens in het midden liggen. Je gezond verstand gebruiken blijft waarschijnlijk de beste raad.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2018 door 4Entertainment bvba.
hair style vbulletin indir frisur hair cut short hair