4gamers.be

Edgar Davids wint rechtszaak tegen League of Legends

Door Jay, 14-08-2017 09:43

De Nederlandse voormalige professionele voetballer Edgar Davids heeft een rechtszaak tegen Riot Games, de makers van League of Legends gewonnen, nadat hij ze had aangeklaagd omwille van Striker Lucian, een skin voor Lucian, een van de champions in de game, die volgens hem zo hard op hem lijkt dat het geen toeval meer kon zijn. Daarbij komt ook nog eens dat mensen van Riot in het verleden al openlijk hebben gezegd dat Davids de inspiratie vormde voor de skin. Als dusdanig zou Riot Games heel wat geld hebben verdiend door misbruik te maken van het portretrecht en de populariteit van Davids. Riot Games argumenteerde dat de gelijkenissen helemaal niet zo treffend zijn, en dat spelers in eerste instantie nog steeds Lucian zouden herkennen, en niet Davids. De rechtbank oordeelde echter anders.

Davids krijgt nu een schadevergoeding, maar hoe hoog die precies zal zijn, is niet bekend. Wel zou de schadevergoeding betaald worden met de opbrengsten van de Striker Lucian skin in Nederland. Dat kan twee redenen hebben. Ofwel is de rechtspraak van de Nederlandse rechtbank in deze zaak beperkt tot Nederland, ofwel is dit een bewuste keuze geweest van de advocaten van Davids. Door zelf in eerste instantie te vragen om een schadevergoeding op basis van de inkomsten in Nederland zouden de gerechtskosten van de zaak namelijk gedrukt worden, terwijl de zaak ook makkelijker ontvankelijk verklaard zou worden. De zaak zou dan ook meer kans op slagen hebben. Dit is een strategie die vaak wordt toegepast in dergelijke zaken: klein beginnen en winnen om zo een precedent te scheppen, waarna eventueel alsnog breder en internationaler een zaak kan gestart worden ook, die dan door het precedent een grotere kans op slagen heeft.

Of Riot Games eventueel nog beroep aantekent of iets dergelijks, valt nog af te wachten. Ook valt het af te wachten wat de bredere impact van deze zaak kan zijn. Er zijn immers nog skins (niet enkel in League of Legends, ook in andere games), waarvoor duidelijk elders inspiratie werd gehaald, is het niet bij beroemdheden dan wel bij andere games. Het verleden heeft echter al geleerd dat dergelijke zaken in bijvoorbeeld de VS dan weer weinig kans op slagen hebben, aangezien "lijken op" daar vaak onvoldoende is voor een gegronde klacht.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.