4gamers.be

PewDiePie zegt het N-woord - Update

Door Jay, 12-09-2017 16:30

Update

PewDiePie heeft inmiddels een video met verontschuldigingen online geplaatst. Daarin zegt hij ook dat het op deze manier niet verder kan, dat hij in zijn positie beter moet weten en dat zijn fans beter verdienen.


Origineel (11/09/2017, 10:06)

YouTuber PewDiePie bevindt zich momenteel (opnieuw) in het oog van een storm, nadat hij tijdens een PlayerUnknown's Battlegrounds livestream het nog steeds erg gevoelig liggend "N-woord" redelijk spontaan uit zijn mond floepte om aan te geven wat hij van een andere speler vond. Een grote YouTuber als PewDiePie zou waarschijnlijk beter moeten weten en misschien was het een onschuldige (maar daarom niet minder spontane) slip of the tongue, maar hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind en dus komt er heel wat reactie op. Tel daarbij nog eens de heisa rond "anti-semitische grapjes" van een tijdje geleden en je weet dat Felix opnieuw wat uit te leggen heeft.

Een van de gevolgen nu is alvast dat ontwikkelaar Campo Santo, bekend van Firewatch, niets meer met PewDiePie te maken wil hebben. Sean Vanaman, een van de oprichters van de studio, liet via Twitter weten dat hij het beu is dat mensen als PewDiePie geld kunnen verdienen met wat "wij" [ontwikkelaars] maken. Dat is waarschijnlijk wat kort door de bocht van Vanaman, maar hij vindt het alleszins verschrikkelijk dat mensen als PewDiePie racistische propaganda kunnen verkondigen die de game-industrie schaadt. Vanaman wijst er ook op dat een livestream van PewDiePie niet gewoon een livestream met commentaar is, maar dat het een commerciële activiteit is voor zijn merk, waar hij geld aan verdient. Doordat Firewatch, de game van Campo Santo, terug te vinden is op het kanaal van PewDiePie, zou de indruk gewekt kunnen worden dat de studio dit gedrag goedkeurt of tolereert, en dat wil men dus in geen geval.

Het resultaat is dat Campo Santo een takedown notice zou versturen zodat PewDiePie alle let's play video's van Firewatch offline zou halen. Vanaman liet wel weten dat hij eerst overleg zou plegen met advocaten van de studio. Inmiddels zijn de let's play video's van Firewatch wel al verwijderd, maar het is niet duidelijk of dit het rechtstreekse gevolg is van een takedown notice dan wel of PewDiePie ze zelf al (preventief) offline heeft gehaald. Vanaman gaf overigens wel toe dat de studio vast wel baat heeft gehad bij het feit dat PewDiePie hun game heeft gespeeld. Dat is volgens hem iets om eens bij stil te staan en over na te denken.

PewDiePie zelf heeft nog niet gereageerd op de hele kwestie. Mogelijk gebeurt dat nog in een video, dus bij meer nieuws zullen we dit bericht updaten.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.