4gamers.be

Europese Commissie heeft rapport over piraterij, dit zijn de conclusies

Door Jay, 22-09-2017 11:31

In 2013 bestelde de Europese Commissie een studie bij Ecorys Nederland BV omtrent de invloed van piraterij op de feitelijke verkoop van de content in kwestie. Producenten beweren namelijk vaak dat piraterij een negatieve invloed heeft op de legale verkoop. Een film die illegaal gedownload wordt bijvoorbeeld wordt vaak gelijk gesteld met het mislopen van een legale verkoop van die film, maar aan die stelling wordt al langer dan vandaag getwijfeld. De studie was bedoeld om de feitelijke impact te bestuderen.

In mei 2015 werd het rapport met conclusies afgeleverd, maar de Europese Commissie heeft dat rapport nooit openbaar gemaakt. Een Duitse politica, Julia Reda, echter heeft toegang tot het rapport en liet het publiceren door de Duitse website netzpolitik.org.

Het hele rapport kan hier gedownload worden, maar aangezien het 300 pagina's lang is zullen we hier nog even de conclusies vermelden ook, evenals vermelden wat concreet over games gezegd wordt. Wel in gedachten houden natuurlijk dat dit een onderzoek van enkele jaren geleden betreft en dat de marktsituatie, met de groei van streaming diensten en digitale distributieplatformen, inmiddels wel weer wat anders is.

De conclusie van de studie is dat er in het algemeen geen duidelijk statistisch bewijs is dat piraterij effectief een negatieve impact heeft op legale verkoop. Wie een film illegaal downloadt, zou die bij de afwezigheid van die optie dus niet per se legaal kopen. Men wijst er wel op dat dit niet per se betekent dat er helemaal geen effect is van piraterij op legale verkoop, enkel dat dat effect niet duidelijk statistisch en betrouwbaar kan worden aangetoond.

Wat games specifiek betreft, wordt zelfs melding gemaakt van een positief effect van piraterij op legale verkoop. Illegale consumptie zou dus leiden tot meer legale consumptie. Dit heeft mogelijk te maken met het feit dat de industrie er succesvol in is geslaagd om illegale gebruikers om te vormen tot betalende gebruikers.

Reacties

 • mortimer

  En om tot die conclusie te komen heeft men 2 jaar studies uitgevoerd, met als antwoord: we kunnen geen bewijs vinden...

  • Geplaatst op 2017-09-22 om 14:47
 • Construct

  Dat is iets wat ik al jaren roep en graag bevestigd zie. Wellicht kunnen ontwikkelaars eindelijk inzien dat het recentelijk beleid alleen maar de legitieme verkoop schaadt.

  Ik ben echter bang dat de meeste ontwikkelaars dit stiekem al wisten, en dat agressieve DRM wat meer sinistere doeleinden dient. Het is geen geheim meer dat games de laatste jaren steeds meer hun verwachtingen niet waar weten te maken. Verwachtingen gecreƫerd door compleet andere demo versies, dev communicatie en advertenties.
  Geen publieke demo's wel te verstaan, die zijn inmiddels ook verdwenen. Daarnaast de opkomst van agressieve pre-order bonussen, evenals dat de pers steeds vaker embargo's opgelegd krijgt.

  Mijn inziens worden anti-piraterij methoden dan ook als PR-tool gebruikt. De werkelijke aard van een game wordt een niet-betalend publiek zo lang mogelijk verhuld, terwijl betalend publiek gezonken kosten moet verantwoorden, en de onpartijdigheid van de zogenaamde "day-0 reviews" ernstig in twijfel valt te trekken.

  In dat opzicht zal piraterij ze wellicht wel wat kosten, maar het weegt klaarblijkelijk niet op tegen de extra inkomsten door bedrog. Hopelijk wordt dit rapport snel publiek verspreid, want ik wil graag zien wat de ontwikkelaars doen als ze zich niet langer kunnen verschuilen achter piraterij. Als ze het erkennen kan het de game wereld alleen maar ten goede komen, maar ik ben bang dat ze zullen doen alsof hun neus bloedt.

  • Geplaatst op 2017-09-22 om 14:53
 • Mendokse

  Het zal in dit geval standaard alleen naar buiten gebracht worden als het in het voordeel is van de "Anti-piraterij" lobby. Goed dat dit toch via een omweg naar buiten is gebracht.

  • Geplaatst op 2017-09-22 om 14:59
 • Frigo

  Makkelijk voorbeeld: Game Dev Tycoon wou ik eens testen. Uiteindelijk 10 uur gespeeld en na enkele maanden besloten om die bij een steam sale aan te schaffen :)

  • Geplaatst op 2017-09-22 om 14:59
 • GRiM

  en natuurlijk loopt onze regering weer eens achter. Kris Peeters wil namelijk dat het makkelijker wordt voor uitgevers om via de FOD Economie een klacht in te tegen tegen (torrent)sites (zoals PirateBay). Ze leren niets bij eh.

  • Geplaatst op 2017-09-22 om 16:18
 • hatetn

  je kan het natuurlijk nooit uitdrukken in cijfers.

  als er geen piraterij is ga je sowieso een hogere verkoop kennen maar zeker geen 100% van de illegale versies zullen dan legaal gekocht worden.
  je hebt bv jongere mensen die simpelweg het budget niet hebben om alle games te kopen, mensen die iets hebben van waarom kopen als ik het gratis kan downloaden.
  en dan heb je een kleine groep die het doet om te testen. en degene die denken dat deze de meerderheid is zijn serieus verkeerd imo.

  als je echter gaat kijken naar films(en dat zie ik genoeg in mijn omgeving) iedereen die ze op een niet legale manier bekijkt doet het gewoon omdat ze niet willen betalen voor de cinema, dvd/blu ray, streaming service want het is nu eenmaal goedkoper. het gaat zo ver dat waar sommigen mij vroeger nog als videotheek gebruikten het ook al te moeilijk vinden om het te vragen en het gewoon downloaden.

  • Geplaatst op 2017-09-22 om 18:04
 • Darkom

  in mij geval is dat zo ivm met games(niet altijd maar toch vaak).
  Omdat ze vroeger demo's uitbrachten kunde al zien dat het iets was of niet(meestal kon je het gewoon niet zien)
  maar in mij geval was het met ets2,ats,X3 tc, ect...
  die heb ik momenteel gekocht op steam na het uitproberen (oops vergat het erbij te zetten)

  Reactie aangepast door Darkom om 2017-09-25 om 19:59

  • Geplaatst op 2017-09-23 om 08:35

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.