4gamers.be

PEGI: "Loot boxes niet gelijk aan gokken"

Door Jay, 12-10-2017 14:42

De laatste tijd is er weer veel te doen om "loot boxes" die hun weg vinden in AAA-games waar je op zich al de volle pot voor betaalt. Volgens sommigen zijn deze loot boxes in het ergste geval bewust ontworpen om de gewone speelervaring te hinderen, tenzij je dus centjes uitgeeft aan loot boxes. Nu zijn zowel PEGI als ESRB, de rating instanties voor Europa en Amerika, gevraagd naar hun standpunt omtrent loot boxes, en of het hier niet gaat om gokken, waarvoor gewaarschuwd moet worden. Dat is echter volgens geen van beide partijen het geval.

Bij ESRB wijst men erop dat er inderdaad een element van kans in het loot box mechanisme zit, maar spelers krijgen wel altijd iets, ook al is het niet wat ze misschien gehoopt hadden. Bij echt gokken bestaat ook de kans dat je helemaal niets krijgt in ruil voor je geld. ESRB vergelijkt het dan ook met de trading card packs die je kan kopen. Je krijgt altijd kaarten, maar je krijgt niet altijd die zeldzame holografische kaart waar je op hoopt. ESRB hanteert voorts een op wetten gebaseerde definitie voor gokken, waar het winnen van echt geld deel van uitmaakt.

Een gelijkaardige reactie komt er van PEGI. Daar verwijst men eveneens naar het feit dat "gokken" concreet omschreven wordt in de wetgeving, en dat loot boxes niet aan die definitie voldoen omdat er geen echt geld mee gewonnen kan worden en daarnaast krijgen spelers dus altijd minstens iets, terwijl bij gokken ook niets winnen een reële mogelijkheid is. Volgens PEGI is het ook niet hun taak om te bepalen of iets gokken is of niet, dat is een zaak van de wetgever en dus de politiek. PEGI moet in eerste instantie informeren, en wat dat betreft is het wel mogelijk om een waarschuwing mee te geven bij bepaalde games die bepaalde aspecten van gokken bevatten, waardoor ze spelers gevoeliger kunnen maken om echt aan het gokken te gaan.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2018 door 4Entertainment bvba.