4gamers.be

South Park: The Fractured But Whole

Door YoniVL, 16-10-2017 13:00

South Park: The Fractured But Whole

[gespeeld op PS4]


Kinderen hebben een bijzonder brede fantasie, maar vaak kunnen ze hun aandacht niet al te lang bij hetzelfde spelletje houden. Het ene moment spelen ze Lord of the Rings, maar al even vlug kunnen dat plots superhelden worden. Dat is wat er gebeurt in South Park: The Fractured But Whole, waar The New Kid snel zal leren dat in South Park niets is wat het lijkt.

Op het einde van de eerste game ben jij als The New Kid de grote held. Je wordt verkozen tot koning en je toekomstige leven in South Park ziet er bijzonder rooskleurig uit. De ontnuchtering volgt echter al snel, want Cartman is het spelletje beu en besluit in de huid van zijn superhelden alter-ego The Coon te kruipen. Wat volgt is een typische doldwaze rit doorheen de wereld van South Park.

South Park: The Fractured but Whole screenshot

Fans van South Park weten natuurlijk dat The Coon niet de enige superheld in het dorp is. Ook alle andere kinderen hebben hun personage ontwikkeld. Zo herkennen we Stan als Toolshed, Craig als Super Craig (niet iedereen kan even inventief zijn) en Kyle als The Human Kite (een fantastische naam voor een Joodse superheld trouwens). Ook jij zal een superheld spelen en ondanks het feit dat je aan het einde van The Stick of Truth de koning was, begin je opnieuw helemaal onderaan.

In het begin krijg je de keuze uit drie verschillende klassen, met elk hun specifieke eigenschappen en speelwijze. Nadat je de eerste keuze hebt gemaakt, krijg je van The Coon je bijzonder tragische oorsprongsverhaal te horen. Echt, wij hadden zoiets nog nooit gehoord. Arme jongen.

In het begin is er geen keuze welke drie aanvallen en welke Ultimate je mag gebruiken, maar dat zal later in de game veranderen. Na een tijdje mag je twee klassen door elkaar gebruiken en verder in de game zal je arsenaal nog verder uitbreiden. Op het einde heb je toegang tot tientallen vaardigheden en kan je zelf volledig bepalen hoe je personage in elkaar steekt. Daarbij kan je steeds drie vaardigheden en één ultimate uitkiezen. Hoe je dat invult hangt volledig van jezelf af. Je kan kiezen voor de brute kracht of een combinatie maken van de genezende krachten van een healer en statuseffecten die worden uitgedeeld door een support.

South Park: The Fractured but Whole screenshot

Vooral later in de game kan dat bijzonder van pas komen. Er zijn nu eenmaal eindbazen die een specifieke strategie hanteren en als jouw personage daar niet op voorzien is, dan is het handig dat je nadat je een keertje bent doodgegaan kan beslissen om je vaardigheden volledig aan te passen, zodat je beter gewapend bent voor de strijd.

Daarnaast heb je ook nog artifacts waarmee je jezelf nog een beetje sterker kan maken, maar eerlijk gezegd komt hier weinig tactiek bij maken. In 90 procent van de gevallen kies je gewoon het sterkste artifact, om zo je ‘might’ wat verder op te krikken, zodat je sterk genoeg bent voor het volgende gevecht. Die artifacts hebben ook nog andere effecten, maar die zijn vaak nogal gelijkaardig, zodat het niet zo heel veel uitmaakt welke je gebruikt.

De strijd moet je natuurlijk niet alleen aangaan. In het grootste deel van de game zal je steeds toegang hebben tot drie teamgenoten. In het begin heb je ook hier weinig keuze, maar tegen het einde van de game kan je kiezen uit alle superhelden die zich bij je hebben aangesloten. Zo kan je een team samenstellen dat elk obstakel aankan.

South Park: The Fractured but Whole screenshot

Nu, de gevechten in South Park zijn op de normale moeilijkheidsgraad niet echt bijzonder moeilijk. De normale gevechten dan toch. Er zijn een aantal eindbazen of langere gevechten die ferme verrassingen op je pad gooien en het je zo bijzonder moeilijk maken. Het is op zo’n moment dat je zou willen dat je personage op een heel andere manier was samengesteld.

Als superheld ga je natuurlijk niet zomaar het gevecht met alles en iedereen aan. Je hebt ook een reden om dat te doen. In The Fractured But Whole begint alles met The Coon die terugkomt uit de toekomst om te vertellen dat alles een zootje is geworden en dat de enige manier om het op te lossen is om een bepaalde kat te redden. Als onderdeel van Coon & Friends ga je zo op pad om een kat te vinden en, niet onbelangrijk, om de beloning van 100 dollar op te strijken. De grote droom van Coon & Friends is immers om een grote franchise op te richten, zoals we die kennen van Marvel, en daar hebben ze een startbudget voor nodig.

Al snel stuit je echter op Freedom Pals, een tweede groep superhelden onder leiding van Dr. Timothy. Zij hebben zich afgescheiden van Coon & Friends, omdat ze het niet eens waren met de rolverdeling binnen de franchise.

South Park: The Fractured but Whole screenshot

Terwijl beide groepen zich mengen in de zoektocht naar de kat, stuiten ze al snel op een groter mysterie dat het dorpje teistert. Gelukkig hebben ze The New Kid, die al snel Butthole wordt gedoopt in deze game, die met zijn scheten heel wat problemen kan oplossen.

Het verhaal in The Fractured But Whole is opnieuw typisch South Park, maar kon ons toch minder bekoren dan The Stick of Truth. De typische humor is nog steeds aanwezig, maar naar onze mening wordt er deze keer iets teveel op dezelfde nagel geklopt. In de eerste game waren er ook meer kleine grapjes aanwezig. De absurditeit is ook iets minder amusant. Als het een aflevering was van South Park, dan hadden we het geen slechte genoemd, maar ook zeker niet memorabel. Voor een game die heel hard leunt op zijn typische humor en verhaal is dat best jammer.

Scheten zijn een belangrijk onderdeel van de gameplay en dan vooral om puzzels op te lossen. Butthole kan de tijd manipuleren met zijn scheten. Hij kan die stopzetten, terugspoelen of versnellen.

South Park: The Fractured but Whole screenshot

Tijdens gevechten kan je zo even vrij aanvallen of een kloon van jezelf uit het verleden oproepen. In de gewone wereld worden de scheten gebruikt om puzzels op te lossen. Zo kan je even de tijd stilzetten om veilig langs een obstakel te komen en de elektriciteit uit te schakelen, om daarna vlotjes je weg verder te zetten.

Echt moeilijk zijn de puzzels niet, vooral omdat je waar nodig ook de hulp kan inroepen van Inspection Mode. Daarmee kan je ruimtes scannen en zien of je je krachten ergens kan inzetten. Verderop in de game kan je ook de hulp van je vrienden inroepen om iets ingewikkeldere puzzels op te lossen, maar ook dan is het nooit echt uitdagend.

Naast het verhaal zijn er ook heel wat andere zaken te doen in South Park. Zo moet je de katten redden van Big Gay Al, de moeder van Cartman helpen met haar prostitutiezaakje, volgers verzamelen op Coonstagram, Mosquito redden van de Raisins Girls en ga zo maar door. Die zijmissies dienen vooral om meer artifacts of andere extraatjes vrij te spelen. Als je de zijmissies en het verhaal wil uitspelen, dan zal je alles samen ergens tussen 15 en 20 uur aan de slag kunnen.

Grafisch ziet de game er natuurlijk uit zoals je dat mag verwachten, maar we hebben toch één opmerking. De cijfers en letters in de menu’s en op de map zijn niet echt bijzonder groot en wij moesten meer dan eens dichter bij het scherm kruipen om alles goed te lezen. Ook de kleurkeuze is niet altijd even handig voor mensen die last hebben van kleurenblindheid.

Conclusie

South Park: The Fractured But Whole gaat letterlijk verder waar de eerste game is gestopt. Vooral de combat is een stuk uitgebreider dan in het eerste deel, maar op vlak van verhaal zijn we ditmaal minder onder de indruk. We gaan niet zeggen dat Parker & Stone hun beste kruit hebben verschoten in The Stick of Truth, maar het is toch zeker en vast niet hun beste werk. Voor fans van de reeks blijft het wel nog steeds een game die je zeker eens gespeeld moet hebben.

Positief

  • Betere combat
  • Typische South Park-humor...
Score
74/100

Negatief

  • Minder amusant verhaal
  • ...maar niet hun beste werk
  • Moeilijk leesbare menu's
Grafisch
76%
Geluid
74%
Fun
73%
Gameplay
77%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2018 door 4Entertainment bvba.