4gamers.be

Review in Progress: Xbox One X

Door YoniVL, 09-11-2017 13:20

Geschreven door KennethDMT


Sinds dinsdag 7 november ligt de volgende telg van de Xbox-familie in de winkelrekken. De Xbox One X wordt gemarket als ‘de krachtigste console ooit’ en belooft volledige compatibiliteit met de Xbox One én alle Xbox 360- en Xbox-games die daarop speelbaar zijn. Daarnaast krijgen ook heel wat games een opwaardering naar 4K, om van de kracht van de X te kunnen profiteren.

Eerst een woordje over de hardware. De console voelt aan als een stukje premium gear en ziet er ook zo uit. De Xbox One X past direct in je home cinema setup. De console voelt ook premium aan: net als de oorspronkelijke Xbox One is het zeker geen lichtgewicht. Door het ontbreken van de klassieke power brick die de Xbox 360 en Xbox One typeerden, wordt het echter veel makkelijker om het apparaat te verplaatsen. De stroomkabel lijkt wel nooit helemaal stevig in de console vast te zitten, maar of dit een probleem is met onze console of met alle modellen, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Een ramp is het in ieder geval niet, want de console functioneert perfect.

 Om de console aan te zetten maakt Microsoft opnieuw gebruik van een echte knop, wat heel wat minder gevoelig is dan de aanraak-interface waarmee de originele Xbox One voorzien werd. Je zal dus minder snel de console aanzetten wanneer je het stof aan het afdoen bent, zeg maar.

Nadat je voor de Xbox 360 tijdens het vorig decennium bijna een milieuvergunning voor geluid moest aanvragen, besloot Microsoft om voor de Xbox One in te zetten op een veel stillere geluidservaring. In de Xbox One X zien we die lijn doorgetrokken worden: de console is fluisterstil. Tijdens enkele intense 4K-sessies maakte de hardware geen enkel geluid.

De controller die bij de console geleverd wordt, is van dezelfde makelij als het Xbox One S-model. Enkele van de designproblemen die de oorspronkelijke Xbox One-controller nog had, zijn daarmee opgelost, al introduceerde de update ook enkele nieuwe pijnpuntjes. De Guide-knop zit verzonken in de oppervlakte van de controller, waardoor deze heel wat minder gevoelig wordt voor aanrakingen. Wij maken regelmatig gebruik van de screenshot- en opnamefunctie van de Xbox One, wat de nieuwe controller soms wat tegenwerkt. Het kan echter ook gewoon een kwestie van wennen zijn.

Daarnaast is de controller ook voorzien van een lichte texturing op de achterkant, om de grip te verbeteren. Het kan echter niet tippen aan de rubberized diamond-grip die te vinden is op enkele van de apart verkrijgbare controllers (waaronder ook het Elite-model). Het is een vraagteken waarom Microsoft niet voor die textuur als standaard op alle controllers gekozen heeft.

Net zoals z’n kleine broertje Xbox One S, ondersteunt de X ook 4K BluRay-playback en HDR-kleuren. We kregen de kans om BBC’s Planet Earth 2 een test run te geven en de resultaten zijn indrukwekkend. De details die de nieuwe hardware op je televisiescherm tovert, zijn angstwekkend goed.

Nog maar een kleine subset van de games heeft reeds een update naar 4K ontvangen. Momenteel konden we Halo 5: Guardians, Halo 3 en Assassin’s Creed Origins reeds uittesten. Halo 5: Guardians kreeg een resolutie-upgrade naar 4K, die de game naar beneden kan schalen indien nodig. Van die schaling merkten we tijdens het spelen van de missie ‘Blue Team’ in ieder geval niet veel op: de game speelt nog steeds aan een nagenoeg perfecte 60 frames per seconde met een indrukwekkende toename aan details, van de textures op de wapens en de gepantserde handen van de Master Chief tot de manier waarop het licht van buitenaf naar binnen valt.

Mogelijks nog indrukwekkender is de manier waarop het team bij Microsoft oude Xbox 360-games zoals Halo 3 opgeluisterd heeft. De backwards compatible-versie van Halo 3 loopt nog altijd aan 30 frames per seconde, maar de upgrade naar 4K en alle toegevoegde technologische trucjes zorgen ervoor dat Bungie’s Halo-artstijl des te meer schittert. Voor een game die meer dan tien jaar oud is, kan dit niet anders dan impressionant worden genoemd.

Assassin’s Creed Origins draaide op de oorspronkelijke Xbox One-hardware aan een semi-stabiele 30 frames per seconde. Op de X slaagt het erin die framerate aan te houden met een hogere resolutie, al zijn er soms nog drops merkbaar. De game zet wel een levensechte versie van het Egypte uit de Klassieke Oudheid neer, en die kwaliteit wordt door de 4K en HDR-upgrades enkel maar verhoogd. Sluit je de X aan op een 1080p-scherm, dan stabiliseert de framerate volledig en krijg je een enorm soepele ervaring.

Conclusie

Er zijn nog heel wat meer games om te testen. Heel wat developers hebben al laten weten dat updates voor hun games onderweg zijn: denk maar aan The Witcher 3, Halo Wars 2, Forza Motorsport 7 en ook enkele nieuwe games zoals Call of Duty: WWII en Star Wars: Battlefront 2. We houden je op de hoogte van onze voortgang.

Reacties

  • badsemtex

    Als er maar is een playstation console kwam die stil was. Mijn ps4 is luider dan mijn gaming laptop in zware belasting.

    • Geplaatst op 2017-11-09 om 14:59
  • littlewolvie badsemtex

    Fluisterstil is hij bij nu ook niet meteen, maar ik heb wel gemerkt dat mijn PS4 in horizontale positie een stuk stiller en koeler blijft, terwijl het bij mijn PS3 net omgekeerd is. Misschien heb je er wel iets aan.

    • Geplaatst op 2017-11-09 om 15:59
  • badsemtex littlewolvie

    Hij staat in horizontale positie. In een tv meubel met langs alle kanten voldoende vrij ruimte(behalve van onder is het een glazen plaat).

    • Geplaatst op 2017-11-09 om 16:12
  • littlewolvie badsemtex

    Dan vrees ik dat er weinig aan te doen valt. Af en toe merk ik het wel. Maar ik zit op zo'n 3m van m'n TV en het surround systeem staat altijd relatief luid, waardoor ik er in de praktijk niet zoveel van merk. De disc reader is inderdaad nog het luidst. Wat ik ook nog heb gedaan is er transparante rubberen voetjes onder gezet, maar dat was eerder om het probleem van de disc eject proberen te omzeilen (wat trouwens niet hielp).

    • Geplaatst op 2017-11-10 om 09:10
  • MooseTheStampede badsemtex

    om maar te zwijgen van de disc reader, wat een hels gedreun.

    • Geplaatst op 2017-11-09 om 17:13
  • FEW badsemtex

    Mijn PS4 Pro blijft toch ten allen tijde onhoorbaar tijdens het gamen. Mijn gewone PS4 was wel echt een vliegtuig, heb die dan binnen gedaan voor RMA (omdat het me echt abnormaal leek), maar die nieuwe was dan net zo luid.

    • Geplaatst op 2017-11-10 om 08:12
  • medalofkoen

    De console is idd extreem stil. Heel verrassend.

    • Geplaatst op 2017-11-09 om 19:22
  • THOR VL

    EUHHH... ik had een plasma, die maakte pas lawaai. Sinds vandaag Oled van LG en nu hoor ik de tv niet meer maar de xbox one X.
    Wat betreft de aansluiting van de kabel naar elektriciteit, geen enkel probleem ondervonden! Mierenneuken om iets op te merken?
    Voorts is dit een festijn om vingers en tenen van af te likken. ACO in volle pracht, denk dat pc-gamers stilaan jaloers gaan worden. Masterrace? My ass! ;)

    PS: xbox one x is aangesloten op LG OLED55C7V.
    PS2: het gaat hier over de xbox one x, niet over vergelijkingen met de inferieure PS4 pro.
    PS3: ik verwacht nu geen emmer stront maar een hele beerput over mijn hoofd van de PS4 fans.

    • Geplaatst op 2017-11-10 om 18:20
  • Hara-Kiri THOR VL

    Ah, den eerste om de masterrace bullshit op te halen. Het heeft lang geduurd.

    • Geplaatst op 2017-11-13 om 17:28
  • THOR VL Hara-Kiri

    Toch maar een emmertje, zonder meer.
    Het feit dat je zegt dat het lang geduurd heeft zegt veel...
    Voorts is het gebruik van emoticons je blijkbaar vreemd.

    • Geplaatst op 2017-11-16 om 18:09
  • PaxtonBE THOR VL

    Duidelijk nog veel leren over gaming pc's, als je denk de Xbox one X beter is dan een gaming pc.

    • Geplaatst op 2017-11-18 om 15:46
  • Enzime PaxtonBE

    "denk dat pc-gamers stilaan jaloers gaan worden"

    Op high end hardware van 2013? lol :p

    • Geplaatst op 2017-11-18 om 16:02
  • Xtralecherus THOR VL

    PC gamers jaloers? Consoles zullen uiteraard altijd minder presteren dan de beste performante PC's. Daarbij wie al op een PC gegamed heeft is echt niet meer verwonderd van de graphics tegenwoordig, het evolueert ook allemaal niet meer zo snel dan vroeger. Zo'n 7-8-10 jaar geleden was het veel indrukwekkender qua evolutie van graphics, zelfs sommige games waren toen al 5 jaar vooruit.

    Dat de PS4 Pro minder krachtig is, ja maar inferieur? Dat denk ik niet, games zien er niet zoveel beter uit op de X1X dan op een PS4 Pro. Dat de resolutie van de X1X hoger zal zijn zal wel kloppen, het is tenslotte dan ook een een nieuwere en een duurdere console, maar in de meeste gevallen haalt het net geen true 4K als het van multiplatform titels afhangt. Maar we zullen wel zien wat het gaat geven in de toekomst met nieuwere games. Ik persoonlijk game op mijn PS4 op een 1080p TV en dat is meer dan voldoende voor mij.

    4K vind ik ook maar iets dat pas in de toekomst tot zijn recht zal komen. Het zit namelijk nog maar in de beginfase en de technologie is er nog niet echt om games in true 4K af te spelen(alé het hangt natuurlijk af hoeveel geld je wil spenderen voor een vlotte 60FPS op PC, maar soit). Daarbij zolang mijn monitor en mijn TV nog werken ga ik ze nog niet wegdoen voor een 4K monitor of TV. Het Is het geld niet waard imo. Daarbij gebruik ik ook liever mijn "hardware" tot het echt aan vernieuwing toe is. Ik ga niet ieder jaar mijn PC upgraden of TV vervangen.

    Soit, meeste mensen hebben nu al een PS4(Pro)/X1(s). Enkel de diehard kerels zullen allicht een X1X kopen. Ik vermoed dat de meeste huidige X1 eigenaars er wel één zullen aanschaffen/aangeschaft hebben. Al zou ik het niet erg vinden om er ook eentje te hebben maar er zijn niet direct games dat ik niet op mijn PS4 kan spelen waar ik interesse in heb. En daar €500 voor dokken is dan ook onnozel voor mij om er niets mee te doen. Laat staat dat ik dan nog eens een zeer grote backlog heb aan games op PS4 enz.

    • Geplaatst op 2017-11-19 om 03:51
  • THOR VL Xtralecherus

    Kijk, dit is een mooi onderbouwd antwoord. Geen slagzin zonder meer. Top!

    Ikzelf ben binnen een paar jaar een halve eeuw oud. Ik heb indertijd een 'game pc' gekocht, de eerste was een intel pentium 90. Wat een machine! Alles bijeen betaalde ik daarvoor 90.000 fr. Zonder monitor. Ik kwam aan meer dan 2500 euro voor de hele setup. Na een jaartje wat geheugen erbij, want de games vereisten dat. Een jaartje later de grafische kaart vervangen, audio-kaart stuk, enz... Na een jaar of vier was het weer investeren in een dure game pc.
    Daar kwam nog bij dat bepaalde games je grafische kaart niet ondersteunden, waarbij je dus soms titels die je graag had gespeeld moest laten liggen. En dan het gehannes met drivers.

    Toen de originele xbox uitkwam ben ik daar voor gegaan. Ik was toen tenminste zeker dat de games zouden draaien. Sindsdien zowat alle xboxconsoles gehad ( zelfs ooit een extra 360 gekocht als reserve, omdat de andere meermaals een RROD had ).

    De Xbox one heeft hier een paar jaar mooi dienst bewezen.
    Nu de xbox one x uitkwam en mijn tv toch aan vervanging toe was heb ik er dan een OLED van LG bij gekocht. Is dat alles samen duur? Ja. 1800 euro voor de tv en 500 euro voor de xbox one x.
    Maar goed, een echte game pc met 4K monitor zal je ook een pak geld kosten.

    En aangezien ik op mijn leeftijd al wat bijeen gespaard heb, doet het niet echt pijn wat euro's te investeren. Mijn andere hobby ( sportschieten ) kost me een pak meer geld.

    Ik heb reeds wat reviews van games bekeken op gespecialiseerde sites, waar men PS4 pro, XBOX one X en pc beelden naast mekaar zet. Echt groot is het verschil niet meer.
    Al moeten er nog games uitkomen die de echte kracht van de nieuwe xbox gaan benutten. De huidige games zijn op FM7 na, wat opgesmukt. Ik kijk uit naar een game als Red dead Rempion 2. Ik denk dat we daar, als de uitgever het goed voor heeft en er moeite voor doet, een duidelijk verschil zouden kunnen merken. Ik zeg 'zouden', omdat ik besef dat die uitgevers soms niet de moeite gaan doen om volledig in te zetten op de sterkste console. Het zal eerder omgekeerd zijn.

    Maar als ik nu zie welke beelden in een game als Assassin's creed origins op mijn scherm tovert, dan ben ik na een week spelen nog niet uitgekeken.
    En nu heb ik eindelijk eens het gevoel mee zijn.




    Reactie aangepast door THOR VL om 2017-11-19 om 14:53

    • Geplaatst op 2017-11-19 om 14:47
  • PaxtonBE THOR VL

    (Ik heb reeds wat reviews van games bekeken op gespecialiseerde sites, waar men PS4 pro, XBOX one X en pc beelden naast mekaar zet. Echt groot is het verschil niet meer)

    Mooi! tot je ze zelf speelt en merkt dat je frames net boven de 30fps draaien, daarom dat een krachtige pc altijd beter zal zijn. Ik kan het namelijk niet hebben dat men games ook maar 5/10 fps onder de 60 gaan en meeste games draaien hier 100+ fps natuurlijk heb er ook een dikke kaart voor steken 1080ti maar draai dan ook alles op Ultra op men 1440p 144hz scherm.

    (Na een jaar of vier was het weer investeren in een dure game pc)

    Ok maar je bent dit nu ook aan het doen met je Xbox, ok voor een heel stuk minder €. Maar de hardware is dan ook natuurlijk minder wel te verstaan.

    Reactie aangepast door PaxtonBE om 2017-11-19 om 21:41

    • Geplaatst op 2017-11-19 om 21:41

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam