4gamers.be

Rechtszaak van Lindsay Lohan tegen GTA nog steeds aan de gang

Door Jay, 04-01-2018 12:21, bron: https://www.rollingstone.com/glixel/news/media-groups-lindsay-lohan-gta-lawsuit-may-harm-free-speech-w514915

In 2014 klaagde Lindsay Lohan Take-Two aan omdat in GTA V een personage zou zitten dat op haar gebaseerd zou zijn. Om diezelfde reden klaagde ook de voor ons minder bekende Karen Gravano Take-Two aan. In 2016 werd de rechtszaak van de twee verworpen, maar wie dacht dat het daarmee afgelopen was, heeft verkeerd gedacht. Blijkbaar zijn de twee in beroep gegaan en dus hebben we hier het einde nog niet van gezien.

Concreet gaat de discussie nu over de interpretatie van de "right to publicity" wet. Die regelt het recht van personen om zelf het zeggenschap te hebben over het commercieel gebruik van hun persoon en identiteit. Dat recht zou volgens Lohan en Gravano geschonden zijn, maar in de oorspronkelijke rechtszaak hadden rechters al geoordeeld dat dat niet het geval is. De vijf rechters van een rechtbank in New York waren het er unaniem over eens dat Lohan en Gravano geen poot hebben om op te staan omdat Take-Two nooit hun echte namen of echte gelijkenissen (bv. in de vorm van een foto) heeft gebruikt. In plaats daarvan zijn er enkel avatars waarvan de vrouwen beweren dat ze op hen gebaseerd zijn en hoewel er inderdaad gelijkenissen kunnen zijn, valt GTA V als game nog steeds onder fictief en satirisch werk, aldus de rechters, waardoor de game beschermd wordt door het zogenaamde First Amendment van de Amerikaanse grondwet.

Die "right to publicity" wet zou volgens Lohan en Gravano dus breder geïnterpreteerd moeten worden en dat is de kwestie die nu behandeld wordt. Op 7 februari worden mondelinge pleidooien gehouden door de advocaten. Inmiddels hebben tien mediaorganisaties in een open brief gewaarschuwd voor het effect dat het herschrijven van de wet kan hebben. Wanneer Lohan en Gravano gelijk zouden krijgen, zou dat immers een groot effect kunnen hebben op de vrijheid van publicaties in allerlei vormen, zoals boeken, films en games. Makers van fictieve personages worden dan kwetsbaar omdat ze aangeklaagd kunnen worden als hun personage net dat tikkeltje te veel lijkt op een echt persoon. Daarmee zou dat ook het First Amendment van de Amerikaanse grondwet aangetast worden.

De waarschuwing van de tien organisaties is dus duidelijk en terecht, want een uitspraak in het voordeel van Lohan en Gravano kan inderdaad verstrekkende gevolgen hebben. Tegelijk echter lijkt de kans klein dat Lohan en Gravano gelijk krijgen, aangezien hun zaak eerder al door vijf rechters unaniem met de grond gelijk gemaakt werd. Het lijkt onwaarschijnlijk dat daar nu plots verandering in zou komen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.