4gamers.be

Steam beschuldigd van het promoten van kindermisbruik

Door Jay, 09-01-2018 13:16, bron: https://www.thesun.co.uk/news/5197537/steam-game-shower-with-your-dad-accused-child-abuse-naked-boys/

Steam wordt ervan beschuldigd kindermisbruik en pedofilie te promoten omwille van Shower With Your Dad Simulator 2015, een game die sinds september 2015 voor nog geen euro te koop is via het platform. In het spel is het de bedoeling om in een doucheruimte als kind telkens naar de juiste vader te lopen en dat op basis van kenmerken als huid- en haarkleur. Eens je bij de juiste vader bent, krijgen spelers een nieuw kind te zien en begint het opnieuw, waarna hetzelfde principe blijft herhaald worden.

Blijkbaar zijn er dus mensen die hier aanstoot aan nemen, want een naakt kind en een naakte man, ook al is het de vader, samen onder de douche staat volgens hen gelijk aan kindermisbruik en pedofilie. Andy Burrows van de NSPCC, de National Society for the Prevention of Cruelty to Children (UK), heeft in een reactie laten weten dat het onaanvaardbaar is als games kindermisbruik trivialiseren of normaliseren en het als entertainment behandelen.

Eerder was er ook al ophef over het kindermisbruik in Detroit: Become Human. Ook toen werd Andy Burrows van de NSPCC aan het woord gelaten, maar net als toen moeten we ook nu een belangrijke kanttekening bij dit hele verhaal maken.

Een belangrijke kanttekening bij dit hele nieuws is de bron die het in gang heeft gezet. Het was namelijk The Sun, een conservatieve Britse roddelkrant, dat ermee op de proppen kwam. The Sun staat er, net als bijvoorbeeld The Daily Mail, om bekend games regelmatig in een slecht daglicht te stellen, vaak met valse argumenten en misleidende framing. Dat lijkt ook nu weer te gebeuren: enige nuancerende context omtrent de game ontbreekt en alles wordt wat opgeblazen door gretig met termen als kindermisbruik en pedofilie te strooien.

Omdat het The Sun is dat achter deze berichtgeving zit, is het niet zo verwonderlijk dat de quotes die men weergeeft negatief zijn. Het zou goed kunnen dat meer genuanceerde quotes achterwege gelaten zijn, omdat ze niet in het kraam van de kruistocht tegen games pasten.

Ook kan de vraag gesteld worden hoe de NSPCC benaderd is geweest en om een reactie gevraagd werd, want dat lijkt hier het patroon telkens te zijn: een populistisch medium (The Sun, The Daily Mail) ziet de kans om kindermisbruik aan games te koppelen, maakt er een verhaal over en vraagt dan de NSPCC om een reactie, waarna het lijkt alsof die organisatie zelf is begonnen met de klacht over de game, terwijl de reactie van de NSPCC eigenlijk redelijk algemeen en normaal is, want games die kindermisbruik en pedofilie effectief promoten en louter als entertainment voorstellen, kunnen natuurlijk inderdaad niet door de beugel. De vraag is echter of dat het geval is bij Shower With Your Dad Simulator 2015, en of de NSPCC vindt dat dat het geval is. The Sun laat uitschijnen van wel, maar dat maakt mogelijk enkel deel uit van hun framing.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.