4gamers.be

Twitch gaat strenger optreden tegen seksueel suggestieve streamers

Door Jay, 09-02-2018 11:09

Streaming platform Twitch heeft wat aanpassingen aangekondigd voor zijn community guidelines. De hele uitleg is hier te lezen, maar samengevat komt het erop neer dat men strenger wil optreden tegen enerzijds haatcampagnes en anderzijds seksueel suggestieve of zelfs expliciete content.

Wat haatcampagnes betreft zal Twitch voortaan ook kijken naar wat buiten feitelijke livestreams gebeurt. Streamers lastigvallen buiten livestreams, bijvoorbeeld op Twitter of via andere kanalen, zal ook aanleiding kunnen geven voor een ban, al is het natuurlijk de vraag hoe zoiets echt hard gemaakt kan worden.

Verder zouden dus ook seksueel suggestieve streamers strenger worden aangepakt. Dergelijke streamers zijn al jaren een plaag op Twitch en de introductie van de IRL-sectie heeft het er niet beter op gemaakt. Dergelijke "bikini streamers" zijn veelal vrouwen die graag pronken met hun troeven en die zich daar dan ook veelal naar kleden. In ruil voor subs en donaties krijgen kijkers zaken als twerks of squats te zien, en soms worden ook zogenaamde "lewds" aangeboden. Dat zijn seksueel getinte foto's van de streamer, bedoeld als teaser.

Het is duidelijk dat Twitch verveeld zit met dergelijke streamers, omdat het een platform wil zijn voor mensen van alle leeftijden. In het verleden werd al opgetreden tegen extreme gevallen, zoals dat van de twerking booty streamer of de streamer die iets te veel liet zien, maar veel andere bikini streamers blijven onder de radar omdat ze strikt genomen geen regels overtreden, al wordt ook vermoed dat ze bij Twitch soms een oogje toeknijpen omdat dergelijke streamers nu eenmaal wel populair zijn. Vaak wordt ook slechts een tijdelijke ban uitgedeeld, waarna de bikini streamers in kwestie weer hun gang kunnen gaan.

Om het fenomeen van de bikini streamers verder aan te pakken introduceert Twitch een nieuwe dress code, al was het eigenlijk sowieso al een vereiste dat je "netjes" gekleed bent als je wil streamen. Hoe dan ook wil Twitch dat streamers zich presentabel kleden, wat inhoudt dat streamers de kleren die ze aanhebben ook op straat zouden moeten kunnen dragen.

Natuurlijk is dit een redelijk subjectieve dress code en sommige bikini streamers zullen argumenteren dat ze op straat ook gewoon in een tank top met push-up bh en een kort broekje rondlopen. Bovendien is de grens soms klein tussen wat sommigen gewoon sexy vinden en wat echt bewust seksueel suggestief is. Interessanter is daarom de maatregel van Twitch om voortaan niet alleen te kijken naar fragmenten van livestreams die mogelijk een overtreding bevatten, maar ook om alles daarrond te bekijken. De titel van de livestream, camerastandpunten, overlays, emotes en andere contextuele elementen zullen in hun geheel bekeken worden om te bepalen of een kanaal in overtreding is of niet. Dergelijke kanalen kunnen dan eventueel permanent verbannen worden.

Twitch heeft dus duidelijk goede voornemens, maar de tijd zal moeten uitwijzen of de ambities ook kunnen worden waargemaakt.

Gedaan met dergelijke praktijken op Twitch?


Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.