4gamers.be

Hawaï stelt wetgeving tegen lootboxen voor

Door Jay, 13-02-2018 09:46, bron: https://www.resetera.com/threads/loot-box-legislation-introduced-in-hawaii.22849/

In de nasleep van de controverse rond het progressiesysteem van Star Wars Battlefront II waren ze er in Hawaï, waar de Democraten het voor het zeggen hebben, snel bij om een initiatief aan te kondigen waarbij wetgevende opties verkend zouden worden om lootboxen en andere gokelementen in games te bestrijden. Inmiddels is wetgeving in die zin voorgesteld, al is het nog maar de vraag of die wordt goedgekeurd en effectief zal blijken te zijn.

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te weten dat de wetgeving in kwestie enkel van toepassing is in Hawaï. Daardoor is de impact sowieso beperkt, maar destijds werd ook aangekondigd dat men samenwerkt met andere staten om ook daar actie te ondernemen. Hoe meer staten dat doen, hoe groter de druk wordt op game publishers om hun praktijken effectief aan te passen.

De wetgeving die nu voorgesteld is, bestaat eigenlijk uit twee delen. Om te beginnen wordt het verboden om games te verkopen aan -21 jarigen als die games een systeem bevatten waarbij een random beloning verkregen kan worden in ruil voor echt geld. Verder worden game publishers verplicht om duidelijk aan te geven dat hun game zo'n systeem bevat, en ze moeten ook de kanspercentages voor elke beloning vrijgeven.

Klinkt op zich als een goede eerste stap natuurlijk, maar meteen wordt ook al sceptisch gereageerd. Zo is het nog maar de vraag of de verkoop echt goed gecontroleerd kan worden en anders is er nog steeds de mogelijkheid dat onwetende ouders een game met lootboxen gewoon kopen voor hun kind.

Verder zou het kunnen dat uitgevers en ontwikkelaars een manier vinden om de wetgeving te omzeilen. In China bijvoorbeeld is er ook al de verplichting om winkansen vrij te geven, maar daar wordt de wetgeving omzeild door strikt genomen geen lootboxen te verkopen. Spelers kunnen met echt geld virtueel geld in de game kopen en daarbij krijgen ze dan een gratis lootbox, of ze kunnen met dat geld specifieke items kopen waarvan spelers exact weten wat het inhoudt. Geen random aspect dus, maar als beloning voor die aankoop krijgen ze dan wel nog een lootbox erbij, waardoor de wetgeving strikt genomen niet overtreden wordt.

Voorlopig is de voorgestelde wetgeving van Hawaï vooral een sterk signaal en een blijk van goede wil en bezorgdheid, maar het valt nog af te wachten of dit in de praktijk ook druk zet op de inmiddels erg gangbare systemen à la lootboxen.

Reacties

 • dapura

  Lijkt me inderdaad een goeie eerste stap!

  En als ouders niet weten dat ze een game kopen die lootboxes bevat (terwijl het duidelijk aangegeven moet worden indien ze zo een systeem bevat), hebben ze niet goed gelezen (of kunnen ze niet lezen) OF wordt het toch niet zo duidelijk aangegeven...

  Het lijkt me ook als een jongere (-21) de game zou kopen in de winkel zonder toestemming van de ouder(s), ligt de fout bij de winkel en niet bij de publisher. Het is aan de winkels (al dan niet online) om te controleren dat de persoon oud genoeg is of toestemming heeft.

  We zien het hier in België genoeg. Hier krijgen games ook een rating van +16 (of 18) en hoeveel kinderen spelen deze games ook? Als mijn neefje achter GTA 5 zou gaan in de bart smit, Media Markt, Fun, Game mania, ... ben ik er voor 90 % zeker van dat geen enkele verkoper gaat zeggen: "Sorry jongen, je bent te jong om dit spel te kopen zonder je mama/papa".

  • Geplaatst op 2018-02-13 om 11:25
 • Enzime dapura

  Die ratings zijn dan ook maar richtlijnen (in de meeste landen iig), ergens logisch dat verkopers dan niet nee zeggen.

  Reactie aangepast door Enzime om 2018-02-13 om 14:46

  • Geplaatst op 2018-02-13 om 14:43
 • dapura Enzime

  Nja, maar dan moeten ze (ouders) achteraf niet komen klagen vind ik.

  • Geplaatst op 2018-02-13 om 15:52
 • Nightfire dapura

  Dit is het spelletje van verantwoordelijkheid afschuiven.
  Hoe komt een kind aan 50 euro om GTA te halen? Inmiddels goedkoper, maar in de week van release staan ze er hoor. Het is lastig voor ouders om precies te weten wat hun kind uitspookt buiten, maar wanneer ze thuis zijn weten ze toch als ze een spel als GTA spelen? Als ze dat niet willen kunnen ze er dan alsnog iets aan doen.
  Daarnaast is het in Nederland zo dat als een kind iets koopt waarvan je toestemming van ouders zou moeten verwachten, de ouders de overeenkomst mogen vernietigen, de winkel moet het product dan terugnemen en het geld teruggeven. (Bescherming van kind wanneer de verkoper zijn verantwoordelijkheid niet neemt, maar dan moeten ouders dit natuurlijk wel doen).
  Wel vind ik dat veel bedrijven juist kinderen proberen te targetten om geld aan te verdienen. Goed te zien in veel mobiele games. Diamantje hier, kroontje daar. Maar hoe dat aan te pakken? Praten.. en zorgen dat je kinderen je creditcard niet in handen krijgen :))
  Terug naar de lootboxes; het is wat mij betreft een vorm van gokken en daarbij zijn er altijd mensen die daar een beetje te gevoelig voor zijn. Voor volwassenen is het wel lastig te reguleren, omdat het wereldwijd is en iedereen ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. Vind de regels van China niet zo gek, vooraf weten waar je kans op maakt klinkt wel zo eerlijk. Denk echter dat het nog wel een tijdje gedoe blijft, totdat ze een beter verdienmodel hebben gevonden, dan begint het gedonder weer opnieuw.

  • Geplaatst op 2018-02-13 om 23:22

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.