4gamers.be

Warframe verwijderde microtransactie die te vaak gebruikt werd

Door Jay, 23-03-2018 12:54, bron: https://kotaku.com/warframe-removed-a-microtransaction-because-a-player-us-1824002323

Warframe, dat in 2013 werd gelanceerd als een van de eerste echt grote free-to-play titels, staat bekend omwille van zijn "eerlijke" en gebalanceerde free-to-play economie, iets wat dan ook zeer wordt gewaardeerd door de community. Dat de makers van de game het goed voor hebben, blijkt nog maar eens uit een documentaire over Warframe die recent verscheen.

In de documentaire wordt over de free-to-play economie van Warframe gesproken, waarbij het de visie is van de ontwikkelaars dat spelers voldoende interessante en verschillende zaken moeten kunnen verkrijgen met hun in-game resources zodat het de moeite waard is om die resources in-game te vergaren, zij het zonder spelers in een afgrond te duwen waarin grinden de norm van de game wordt.

Op een bepaald moment introduceerde men een hendel die spelers konden gebruiken om het uiterlijk van hun pet, die toen net waren geïntroduceerd en die helpen bij missies, random te veranderen. De hendel gebruiken kostte 10 platinum, de in-game premium currency, wat ongeveer 0,67 dollar is. Verkregen skins konden dan ook worden omgeruild voor andere. Al snel echter merkten de ontwikkelaars dat ze een fout hadden gemaakt. Het concept van de hendel en de random skins was eigenlijk gewoon een verslavende slotmachine, wat duidelijk werd toen één speler er 200 keer gebruik van maakte. Op basis daarvan werd beslist om het mechanisme uit de game te halen, hetgeen anderhalve dag later ook gebeurde.

Deze vorm van microtransactie was weliswaar erg winstgevend voor Digital Extremes, maar het ging in tegen de filosofie die men voor de game hanteert. Interessant is ook dat deze microtransactie, zoals zo vaak, vooral werd gebruikt door zogenaamde walvissen in de free-to-play zee van de game. Zo'n walvissen zijn een klein aantal spelers die veel geld uitgeven en die de winst genereren, terwijl de overgrote meerderheid van spelers kleinere vissen zijn die niets of amper iets uitgeven. Dat is doorgaans het model waarop free-to-play games overleven en het is dan ook interessant dat de makers van Warframe uit zichzelf hun eigen walvissen willen beschermen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.