4gamers.be

Far Cry 5

Door YoniVL, 26-03-2018 12:00

Far Cry 5

[Gespeeld op PS4]


Een religieuze sekte die wordt geleid door een charismatische manipulator, dat voorspelt meestal weinig goeds. Wanneer Joseph Seed opduikt in Hope County en er zijn sekte Eden’s Gate opricht, loopt het dan ook al snel fout. De lokale bewoners en de religieuze fanatiekelingen hebben het niet zo op elkaar begrepen en al snel is heel de regio een oorlogszone waar het ieder voor zich is. Daar kom jij als rookie bij de politie dan ook nog eens middenin terecht.

Far Cry 5 begint zoals we dat al meer hebben gezien bij de reeks: als nieuweling kom je terecht in een oorlog tussen twee groepen en het is de bedoeling dat jij als grote held alles voor iedereen oplost. Ditmaal is het de bedoeling dat je Joseph Seed en zijn familie aan banden legt. Om aan de man die zichzelf ‘the Father’ laat noemen te geraken, moet je wel eerst voorbij John, Jacob en Faith Seed.

Far Cry 5 screenshot

De twee broers en de zus van Joseph hebben elk een regio in Hope County onder de knoet, waar ze zo goed en zo kwaad mogelijk de plannen van hun broer proberen uit te voeren. Dat doen ze ook allemaal op hun eigen manier. John heeft wat weg van een tv-evangelist, terwijl Faith kiest voor een flinke dosis drugs. Jacob breekt gewoon iedereen die hij in zijn macht heeft. Allemaal hebben ze echter een doel: jou overtuigen dat de weg van Eden’s Gate de juiste is en dat je al je andere idealen achter je moet laten. Op dat vlak is de insteek van Far Cry 5 vrij gelijkaardig aan die van de vorige twee games.

De vier leden van de familie Seed proberen dan ook flink met je hoofd te spelen. Meer dan eens word je gevangengenomen en praten ze op je in, in een poging om je zover te krijgen iedereen te verraden. Er zit zelfs een moment in de game waar dat bij ons even volledig lukte. Samen met het einde was dat een moment dat we niet echt zagen aankomen, al waren we er iets eerder nog voor gewaarschuwd.

Het verhaal is in Far Cry 5 zeker niet dominant, in de zin dat er zoveel te doen is in de wereld dat je slechts hier en daar wat flarden van het verhaal zal opvangen. Af en toe wordt er dan even terug wat tempo ingejaagd, maar ergens hebben we toch het gevoel dat er te weinig gebruik werd gemaakt van de 4 figuren van de familie Seed. De gesprekken die ze met ons voeren via de radio zijn meestal wel creepy genoeg om ons niet te laten vergeten waarvoor we het allemaal doen, maar toch.

Het is niet dat het verhaal te weinig is, het wordt gewoon naar de achtergrond gedrukt door de immense hoeveelheid content in Far Cry 5. Zoals we al zeiden is de map onderverdeeld in drie regio’s, waar je alles samen ongeveer 150 missies tot een goed einde kan brengen. Daarnaast zijn er nog een boel kleinere bezigheden. De outposts keren natuurlijk terug en je kan op zoek gaan naar ‘prepper stashes’, waar je flink wat geld en perk points zal vinden. Weet je dan nog altijd niet wat te doen, dan kan je gevangenen gaan bevrijden, trucks gaan opblazen en ga zo maar door. Alles is goed om Eden’s Gate te pesten. Is dat nog niet genoeg, dan kan je ook nog gaan jagen of gaan vissen. Kort samengevat is er dus meer dan genoeg te doen in Far Cry 5.

Die perk points waar we het eerder over hadden heb je nodig om je personage te verbeteren. Perk points krijg je niet voor het levelen van je personage, maar wel door bepaalde acties uit te voeren. Een bepaald aantal kills met een specifiek wapen kan je perk points opleveren, maar ook het verzamelen van dierenhuiden of het volbrengen van zijmissies. Meer dan eens zal op je scherm verschijnen dat je nieuwe punten hebt gekregen. Dat is maar goed ook, want je hebt er een flink aantal nodig om een upgrade te doen.

Jammer genoeg zorgt dat er ook voor dat Far Cry 5 soms een beetje repetitief wordt. Het is leuk wanneer een game bijzonder veel missies en zijactiviteiten bevat, maar na een tijdje gaan die nogal hard op elkaar lijken. Dat is het moment dat je er als speler voor zal kiezen om je te focussen op de verhaalmissies en de zijmissies links laat liggen. Alleen kan dat niet altijd in deze game. Per regio moet je immers een aantal resistance points verzamelen. Daarmee zorg je er voor dat het verzet tegen Eden’s Gate groter wordt en dat je de drie luitenants van Jospeh uit hun kot lokt. Door enkel de verhaalmissies uit te voeren, kan je echter nooit voldoende punten verzamelen.

Gelukkig kan je flink wat hulp krijgen tijdens je missies. Je kan immers verzetsleden inhuren om je te helpen. In het begin kan je er slechts eentje meenemen, maar later kan je ook een tweede partner aansluiten. Bij de start zijn dat gewone verzetsleden, waarvan je er een flink pak vindt in de wereld. Later krijg je echter toegang tot guns for hire, waarvan er per regio drie te vinden zijn. Dat zijn personages die deel uitmaken van het verhaal en allemaal hun specifieke kwaliteiten hebben.

Far Cry 5 screenshot

Ubisoft heeft zo bijvoorbeeld Boomer, de hond, al uitgebreid laten zien. Hij dient als scout en zal je helpen vijanden te taggen. Daarnaast heb je echter ook nog een sniper, iemand die goed is in het jagen op dieren, iemand met een vlammenwerper, een vliegtuigpiloot, een helikopterpiloot, een beer, een poema en iemand met een raketlanceerder. Zoals je ziet, is er voor elke situatie wel iemand die je kan gebruiken om flink wat amok te maken. Je kan trouwens ook altijd beslissen om zelf ook een vliegtuig of een helikopter te besturen.

De guns for hire zijn bijzonder leuk om mee te spelen en wie de juiste keuze maakt, heeft ook altijd een of twee hulpjes bij die perfect passen bij je speelstijl. Jammer genoeg kunnen ze er soms wel voor zorgen dat het allemaal wat gemakkelijk wordt. Wanneer je een vliegtuig en een helikopter met wapens meepakt naar een outpost, is de helft van de vijanden al dood nog voor je er zelf een voet binnenzet. Je kan natuurlijk altijd kiezen om de hulpmiddelen niet te gebruiken, maar dan moet je als speler al bijzonder sterk in je schoenen staan.

Heb je het zo niet begrepen op die guns for hire, dan kan je nog altijd samen met een vriend vrijwel de volledige game in co-op spelen. Er zijn momenten dat je er alleen voorstaat en dan kan ook je vriend niet mee, maar meer dan 90 procent van de game kan je samen spelen. Zoals meestal in dit soort situaties wordt vooruitgang enkel meegerekend bij de speler die de co-op sessie opstartte.

Als we het over de pure gunplay hebben in Far Cry 5, dan doet de game eigenlijk weinig bijzonders. We misten met momenten een beetje kracht bij de verschillende wapens, waardoor het allemaal wat eenheidsworst wordt. Niet dat we van een game als dit hetzelfde niveau verwachten als een realistische shooter, maar het verschil tussen een licht wapen en echt zwaar tuig, was voor ons net iets te klein. Hier en daar hebben de ontwikkelaars van Far Cry 5 ook goed gekeken naar Ghost Recon Wildlands. De open wereld en de manier waarop je volledig vrij wordt gelaten, is daar al een voorbeeld van, maar ook de verrekijker die je kan gebruiken om vijanden te taggen en de customisatie van de wapens zouden niet misstaan in Wildlands.

Op grafisch vlak hebben we minder te klagen over Far Cry 5. De game heeft al eens te kampen met de typische problemen van een open wereld, zoals hier en daar een pop-up of textures die wat laat inladen, maar niet op een manier dat het bijzonder hard opvalt. De wereld zelf staat dan wel niet vol met huizen en dorpen, maar voelt ook nooit leeg aan. Ubisoft heeft dat slim opgelost door flink wat vijanden en andere bezigheden te verspreiden doorheen de wereld. Pas echt indrukwekkend wordt het tijdens de verschillende tussenfilmpjes, die sterk in elkaar zijn gestoken en er prachtig uitzien.

Ben je na flink wat uren klaar met Far Cry 5 of heb je gewoon even zin in iets anders, dan kan je overstappen naar de Far Cry Arcade. Daarin laat Ubisoft de community volledig de vrije baan. De Arcade bevat immers heel wat assets van een aantal Far Cry-games en andere games, waarmee je vrij aan de slag mag om nieuwe uitdagingen te maken. Dat kunnen speltypes zijn voor een of twee spelers, maar ook volledige multiplayermodes zijn aanwezig. Wij speelden de game voor de release en het aanbod was momenteel dus nog vrij beperkt, maar we kunnen ons voorstellen dat er binnen enkele maanden een flink aanbod te vinden zal zijn in de Arcade. Bovendien hebben de ontwikkelaars beloofd om de komende maanden nog heel wat extra content toe te voegen aan de Arcade. Hoewel we er zelf nog niet 100 procent van hebben kunnen genieten, voorspellen we dat de Arcade bijzonder populair zal zijn en er voor zal zorgen dat Far Cry 5 lang na release nog gespeeld zal worden.

Conclusie

Far Cry 5 is terug een stap voorwaarts ten opzichte van het vierde deeltje, dat te hard leunde op Far Cry 3. De nieuwe vijand is een interessante tegenstander, die misschien niet voldoende gebruikt wordt, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de massa content. Af en toe kan het allemaal een beetje repetitief aanvoelen, maar uiteindelijk is Far Cry 5 gewoon een hele goede game, die je in een wereld dropt waar je zonder problemen uren in kan vertoeven.

Positief

  • Immens veel content in mooie open wereld
  • Veel vrijheid
  • Far Cry Arcade
  • Guns for hire
Score
85/100

Negatief

  • Soms beetje repetitief
  • Guns for hire soms overpowered
Grafisch
86%
Geluid
82%
Fun
85%
Gameplay
85%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.