4gamers.be

Lindsay Lohan verliest rechtszaak tegen GTA V

Door Jay, 30-03-2018 09:37, bron: https://www.reuters.com/article/us-take-two-lohan/lindsay-lohan-loses-grand-theft-auto-appeal-idUSKBN1H52VP

Er lijkt eindelijk een einde te zijn gekomen aan de rechtszaak die Lindsay Lohan omwille van haar gelijkenis in GTA V had aangespannen tegen Take-Two. Nadat haar zaak, die dateert van in 2014, eerder al verworpen werd, is nu ook haar beroep over de hele lijn afgewezen. Hetzelfde geldt voor een gelijkaardige zaak van de voor ons minder bekende Karen Gravano.

Concreet ging de discussie over de interpretatie van de "right to publicity" wet. Die regelt het recht van personen om zelf het zeggenschap te hebben over het commercieel gebruik van hun persoon en identiteit. Dat recht zou volgens Lohan en Gravano geschonden zijn, maar in de oorspronkelijke rechtszaak hadden rechters al geoordeeld dat dat niet het geval is.

De vijf rechters van een rechtbank in New York waren het er destijds unaniem over eens dat Lohan en Gravano geen poot hebben om op te staan omdat Take-Two nooit hun echte namen of echte gelijkenissen (bv. in de vorm van een foto) heeft gebruikt. In plaats daarvan zijn er enkel avatars waarvan de vrouwen beweren dat ze op hen gebaseerd zijn en hoewel er inderdaad gelijkenissen kunnen zijn, valt GTA V als game nog steeds onder fictief en satirisch werk, aldus de rechters, waardoor de game beschermd wordt door het zogenaamde First Amendment van de Amerikaanse grondwet. Deze visie werd in beroep unaniem bevestigd door zes rechters.

Concreet had Lindsay Lohan problemen met het personage Lacey Jonas, een actrice in GTA V die tracht te ontsnappen aan de paparazzi en die dus op Lohan gebaseerd zou zijn. Ook zou het bikinimeisje dat gebruikt wordt in de marketing rond GTA V op haar gebaseerd zijn, maar daarvan is al lang geweten wie het echte model achter dat artwork is (neen, ook niet Kate Upton). Tot slot zou ook een meid die door de politie gefouilleerd wordt veel weg hebben van Lohan.

Bij Gravano, zelf dochter van een voormalige maffiabaas, ging de klacht over Antonia Bottino, een personage in GTA V waarvan de vader een maffiabaas was die informant werd voor de politie. In de game laat hij haar niet toe om deel te nemen aan een show genaamd Wise Bitches, wat een referentie zou zijn naar de reality show waar Karen Gravano in te zien was.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.