4gamers.be

Lootboxen: dit zijn de aanbevelingen van de Belgische Kansspelcommissie

Door Jay, 30-04-2018 12:40

Vorige week raakte bekend dat het onderzoek van de Belgische Kansspelcommissie naar lootboxen en gokelementen in games is afgerond en voorgelegd aan Koen Geens, de Belgische Minister van Justitie. Inmiddels heeft 4Gamers het onderzoek in kwestie kunnen inkijken en hebben we kunnen vaststellen dat de Kansspelcommissie betalende lootboxen in de onderzochte games (Overwatch, Counter-Strike: Global Offensive, FIFA 18 en Star Wars Battlefront II) inderdaad bestempeld als zijnde illegaal volgens de Belgische wetgeving en dat met zoveel woorden.

Volgens de Belgische Kansspelcommissie is er dus geen twijfel: lootboxen waar een prijskaartje aan vasthangt, zijn illegaal, in die zin dat ze eigenlijk onder de gokwetgeving vallen en daar momenteel niet aan beantwoorden. Er moet dan ook worden opgetreden. Maar wat zijn de concrete aanbevelingen van de Kansspelcommissie? We citeren uit het rapport:
 


Doordat de betalende loot boxen in de onderzochte videospellen illegaal zijn, dient bij voortdurend aanbod de strafrechtelijke sanctionering worden beoogd. In eerste instantie t.a.v. de exploitanten van deze kansspelen, in een latere fase ook tegen betrokkenen die betrokken zijn bij de exploitatie van het illegale spel.

Aangezien slechts vier spellen werden onderzocht is het probleem wellicht groter en zijn ook volgende aanbevelingen niet zonder belang:

T.a.v. de regelgever:

 • Moderniseer de Kansspelcommissie zodat ouders en kinderen beter kunnen worden voorgelicht en beschermd tegen gokverslaving en zodat meer onderzoek kan gebeuren naar de aanwezigheid van gokelementen in (gratis) videospellen. Bij klacht of ambtshalve moeten videospelen worden onderzocht op de aanwezigheid van problematische gokelementen. Dit dient zowel de relativering van het kansspelelement (videospelen waarbij toevalselementen niet problematisch zijn) als de bescherming van de speler (duidelijk maken aan speler en ouders welke videospelen niet geschikt zijn voor minderjarigen);
   
 • Specifieke vergunning moet worden ontwikkeld voor kansspelen in videospellen;
   
 • Principieel verbod voor minderjarigen tot aankoop spellen met betalende loot boxen;
   
 • Leeftijdsverificatie in supermarkten bij de aankoop van codes of geschenkkaarten voor videospellen. Minderjarigen mogen geen betalingen verrichten in verband met videospellen die niet geschikt zijn voor minderjarigen.

T.a.v. licentiegevers als de internationale voetbalbond FIFA en Disney:

 • Kwaliteitsnormen in acht nemen als licentie wordt toegekend aan een spelontwikkelaar (geen illegale kansspelen, geen match-fixing promoten,…).
   

T.a.v. spelplatformen die mee zorgen voor de betalingen die kunnen gebruikt worden in de videospellen:

 • Leeftijdsvoorwaarden van het platform en het gebruikte videospel moeten gelijklopend zijn. Als een spel niet voor minderjarigen is toegelaten, mogen ze ook geen betalingen kunnen doen.
   

T.a.v. de uitgevers en spelontwikkelaars (EA, …):

 • Duidelijke aanduiding van winstkansen voor de verschillende itemwaarden;
   
 • Volledige controle toelaten op gebruikte toevalsgeneratoren van de loot boxen door de dienst Technische Evaluaties van de Kansspelcommissie;
   
 • Controle op geregistreerde data van spelers en betalingen;
   
 • Financieel plafond invoeren voor geldbedrag dat aan loot boxen mag worden gespendeerd;
   
 • De aanwezigheid van betalende loot boxen mogen een normaal spel zonder betalende loot boxen niet verhinderen noch ernstig benadelen;
   
 • Ontwikkeling spelsymbool gokken is noodzakelijk (Bijvoorbeeld: ‘bevat kansspelen’).


Wat concreet van deze aanbevelingen in huis zal komen, valt nog af te wachten. Minister Geens wil eerst overleg met de sector zelf en afhankelijk van wat daar uit komt, kan eventueel verder actie ondernomen worden. Mogelijk is dat dan actie op Europees niveau.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.