4gamers.be

Street Fighter 30th Anniversary Collection

Door YoniVL, 29-05-2018 11:11

Street Fighter 30th Anniversary Collection

[gespeeld op PS4]


Vorig jaar was het dertig jaar geleden dat Street Fighter in de arcadehallen verscheen. De game was niet meteen het grootste succes, maar was wel de start van wat momenteel een van de grote – en zo niet de grootste – fighterreeksen in de gamingwereld is. Het was vooral Street Fighter II en alle games die daarna kwamen, die de reeks voor eeuwig en altijd op de kaart zouden zetten. Om de verjaardag van de reeks te vieren, komt Capcom eigenlijk een jaartje te laat op de proppen met Street Fighter 30th Anniversary Collection.

In deze collectie krijgen we niet alle games uit de reeks, maar dat hadden we ook niet verwacht. Wat we wel krijgen, zijn alle arcadegames en hun verschillende versies tot en met Street Fighter III. Enkel Street Fighter IV en V (en hun upgrades) ontbreken dus. Een mooi pakket, zeker voor de fans van de reeks. Ook jongere gamers die pas zijn ingestapt bij Street Fighter IV of V kunnen zeker hun plezier halen uit al deze titels, maar zij zullen wel moeten leren leven met de iets minder vlotte controls.

Het blijft immers zo dat het hier over relatief oude, en in het geval van de eerste titels zelfs stokoude, games gaat. Wie de verschillende titels achter elkaar speelt, krijgt wel een prachtig beeld van de evolutie van de reeks en van het genre in het algemeen. De eerste Street Fighter speelde 30 jaar geleden misschien heel vlot, maar voelt nu stroef en beperkt aan. Je beschikt ook maar over twee personages. Enkel Ken en Ryu zijn aanwezig en zij spelen dan nog eens op exact dezelfde manier. Het aantal bewegingen is ook beperkt. Je hebt de zes klassieke aanvalsknoppen en amper twee of drie special moves. Daarmee moet je het einde van de game zien te halen. Daardoor is ook de moeilijkheidsgraad niet te onderschatten. Foute beslissingen worden in de oudste games onverbiddelijk afgestraft. Gelukkig kan je voor alle games de moeilijkheid aanpassen en voor heel wat games bijvoorbeeld ook de snelheid. Dat zorgt ervoor dat ook beginnelingen van de games kunnen genieten.

Op vlak van controls is er dus weinig tot niets veranderd aan de games. Aangezien je bij Street Fighter over zes aanvalsknoppen beschikt, raden we je aan om gebruik te maken van een fightstick als je die in huis hebt. Het is geen toeval dat die vooral voor Street Fighter worden gemaakt, want de games spelen echt zoveel gemakkelijker met die speciale controller, dan met een gewone controller.

Wil je oefenen zonder al te veel last te hebben van AI, dan kan je natuurlijk ook aan de slag in de versus-mode. Elke game kan je zo ook tegen een vriend spelen, wat toch nog altijd de beste manier is om te genieten van Street Fighter. Street Fighter II: Hyper Fighting, Super Street Fighter II Turbo, Street Fighter Alpha 3 en Street Fighter III: 3rd Strike – Fight for the Future kan je bovendien ook online spelen, zelfs in ranked mode.

Naast de games krijg je bij deze collectie natuurlijk ook heel wat extraatjes. Zo kan je de geschiedenis van de reeks bekijken, met een boel mooie afbeeldingen en heel wat informatie. Van de games in de collectie krijg je wat extra gegevens en een boel tips & tricks om bijvoorbeeld verborgen eindbazen of andere tegenstanders vrij te spelen. Je kan ook de verschillende soundtracks beluisteren, maar we vinden het jammer dat je niet zelf een playlist kan samenstellen om doorheen de game te horen. Ok, we snappen dat het niet altijd zal passen, maar we hadden het toch leuk gevonden om onze favoriete deuntjes wat voorrang te geven.

Grafisch worden alle games mooi geëmuleerd en we moeten zeggen dat we totaal geen problemen hebben met de oudere visuals. Street Fighter-games hebben vrijwel altijd een mooie uitstraling gehad en dat gaat ook in deze collectie niet verloren. Je kan zelf ook nog een beetje spelen met filters en andere opties, maar dat is eigenlijk vrij beperkt. Bij Capcom hadden ze hier misschien iets meer moeite mogen doen, om spelers wat leuke extraatjes te geven. Zeker aangezien je toch 40 euro moet neertellen voor 12 oude games.

Conclusie

Street Fighter 30th Anniversary Collection is een vrij complete collectie van de eerste jaren van de reeks. Je krijgt immers 12 verschillende games, verspreid over Street Fighter, Street Fighter II, Street Fighter Alpha en Street Fighter III, met hier en daar een speciale editie, die je flink wat uren aan de praat zullen houden. Voeg daar nog de extraatjes aan toe, zoals het museum en online play, en fans zullen hun hartje kunnen ophalen. Voor gamers die hun eerste stappen willen wagen binnen Street Fighter, is dit misschien niet de beste keuze, maar zij kunnen wel ontdekken hoe reeksen als Street Fighter doorheen de jaren zijn geëvolueerd. De vraag is alleen of je daar dan 40 euro voor wil neertellen.

Positief

  • 12 games
  • Mooi overzicht
  • Online play
Score
73/100

Negatief

  • Weinig aanpassingsmogelijkheden
  • Niet voor nieuwelingen
  • Eigenlijk heb je een fightstick nodig
  • Misschien tikkeltje te duur
Grafisch
76%
Geluid
72%
Fun
74%
Gameplay
73%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.