4gamers.be

Pokémon episode wordt niet uitgezonden in VS wegens "blackface"

Door Jay, 11-07-2018 09:31, bron: https://www.polygon.com/2018/7/10/17555278/pokemon-passimian-episode-missing-disney-xd

In de Verenigde Staten zal voor het eerst sinds 2002 een Pokémon episode niet worden uitgezonden. The Pokémon Company en Disney XD hebben besloten om Episode 64 van Sun and Moon compleet over te slaan en meteen door te gaan met Episode 65. Een reden daarvoor is officieel niet bekend, maar waarschijnlijk heeft het te maken met de gevoeligheid rond "blackface".

De titel van Episode 64 laat zich uit het Japans vertalen naar "Touchdown of Friendship!!". In de aflevering maakt Ash kennis met een stam van Passimian Pokémon die bedreigd wordt. Om hen te kunnen beschermen gaat Ash zich als hen gedragen, wat ook inhoudt dat hij zijn gezicht bijna volledig zwart kleurt om op een Passimian te lijken. Een blanke die zijn gezicht zwart verft, dat doet denken aan "blackface". Dat is de term die gebruikt wordt voor een blanke acteur die zich in het theater volledig zwart schminkt om een Afro-Amerikaan voor te stellen. Vaak worden nog andere stereotiepe kenmerken gebruikt, zoals kroezelhaar, dikke lippen en dergelijke. Ook witte handschoenen en slipjassen komen vaak voor, veelal als referentie naar de zwarte als plantageslaaf. Pijnlijke verwijzingen dus naar het verleden die men liever niet aanhaalt, hetgeen meteen ook verklaart waarom men in het buitenland vaak vreemd opkijkt van onze Zwarte Piet-traditie.

De gevoeligheid rond "blackface" was in 2002 ook al een reden om een aflevering van Pokémon niet uit te zenden in de Verenigde Staten. Het ging toen om de 250ste episode van de reeks, waarin voor het eerst Jynx in beeld kwam. Deze Pokémon had in het originele ontwerp een volledig zwart gezicht met dikke lippen, wat dus deed denken aan een Afro-Amerikaanse karikatuur, waardoor de aflevering niet werd uitgezonden. Het design van Jynx werd uiteindelijk aangepast door het zwarte gezicht te vervangen door een paars gezicht, maar in de bewuste aflevering werd dit nooit aangepast en dus wordt die tot op heden nog steeds niet uigezonden in Amerika.

Passimian - Blackface - Ash
>

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.