4gamers.be

Saudi-Arabië verbiedt 47 games omwille van "Blue Whale Challenge"

Door Jay, 17-07-2018 09:41, bron: playstationlifestyle

In Saudi-Arabië zijn 47 games verboden in de naslaap van onderzoek naar de dood van een 12-jarige jongen en een 13-jarig meisje. In beide gevallen was er sprake van zelfdoding, maar dan wel gelinkt aan de zogenaamde Blue Whale Challenge, een uitdaging die slachtoffers via een spelletje tot zelfmoord drijft. De twee slachtoffers zouden via online interacties in games aan de uitdaging zijn begonnen, wat nu dus heeft geleid tot het verbieden van 47 games, waaronder GTA V, The Witcher III en Assassin's Creed II. Of dat een adequate maatregel is, kan betwijfeld worden, maar het is wat het is.

De Blue Whale Challenge gaat al terug tot in 2016. De naam verwijst naar het fenomeen van blauwe vinvissen die zichzelf laten stranden en vervolgens sterven. Waarom ze dit doen, is niet duidelijk, maar het fenomeen dient dus als beschrijving voor het zelfmoordspel dat voornamelijk via sociale media verspreid wordt. Slachtoffers, die vaak al erg kwetsbaar zijn en daardoor worden uitgekozen, krijgen van een opdrachtgever gedurende 50 dagen elke dag een opdracht. Het begint makkelijk: luister naar bepaalde muziek, bekijk bepaalde horrofilms, ... Maar gaandeweg wordt het intenser: blijf dag en nacht wakker, vermink jezelf, ... De laatste opdracht is zelfmoord plegen.

Slachtoffers worden gaandeweg dus tot zelfmoord gedreven en hoewel de Blue Whale Challenge natuurlijk niet altijd die dramatische afloop kent, zijn er wel degelijk heel wat gevallen waarbij slachtoffers uiteindelijk wel zelfmoord plegen. Het gaat vaak om jonge slachtoffers die erg gevoelig zijn voor sociale druk. De opdrachtgever beschikt vaak over gevoelige informatie van de slachtoffers en er wordt dan gedreigd om die openbaar te maken als het slachtoffer de opdrachten niet vervult. Omwille van die druk en de kwetsbare positie waarin ze zich bevinden, zijn veel slachtoffers geneigd mee te gaan in de Challenge.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.