4gamers.be

AI van Google verslaat StarCraft 2 pro's

Door Jay, 25-01-2019 13:28

Blizzard en Google hebben aangekondigd dat de DeepMind AI van Google erin geslaagd is om twee professionele StarCraft 2 spelers te verslaan in een multi-game serie. Dat gebeurde in december vorig jaar al, maar werd nu dus pas bekendgemaakt.

De AI, waarvan het team AlphaStar heette, nam het telkens 5 games op tegen enerzijds Grzegorz “MaNa” Komincz en anderzijds Dario “TLO” Wünsch van Team Liquid. Twee keer werd het 5-0 voor de AI van Google.

Wünsch had er aanvankelijk veel vertrouwen in, ook al koos hij voor Protoss, zijn mindere ras. Al snel echter werd hij geconfronteerd met een nogal onconventionele maar erg effectieve speelstijl van de AI, waardoor hijzelf nooit in een goed ritme kwam om een game te winnen. Komincz, een Protoss expert, had een gelijkaardig probleem, al moest hij het wel opnemen tegen een versie van de AI die intussen al geleerd had van de games tegen Wünsch.

De reden waarom de AI kon winnen van de pro's moet blijkbaar gezocht worden bij een superieure strategie, zowel op macro- als microniveau. Zaken als actions-per-minute en reactiesnelheid lagen bij de AI feitelijk lager dan bij de pro's, maar de AI beschikte wel over 200 mensenjaren aan data van StarCraft 2 matches en kon daardoor betere inschattingen maken van acties en de gevolgen daarvan, waardoor in specifieke situaties de juiste keuzes gemaakt konden worden. Daardoor kan de AI per game ook erg verschillend uit de hoek komen.

De presentatie van de DeepMind AI die StarCraft 2 speelt, werd gisteren via een stream uitgezonden en kan hieronder herbekeken worden.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.