4gamers.be

Mortal Kombat 11

Door M2X, 23-04-2019 16:55

In 2011 kwam NetherRealm op de proppen met een reboot van Mortal Kombat, om bij de volgende versie te beseffen dat ze aan het tiende deeltje zaten en die plots Mortal Kombat X noemden. Vandaar dat we nu Mortal Kombat 11 op ons bord krijgen geserveerd, wat dan weer het derde deel in de rebootreeks is.

Dat is belangrijk om te weten, omdat Mortal Kombat een groot deel van het verhaal vernieuwde en Mortal Kombat 11 dat verhaal verderzet. Nadat in Mortal Kombat X Shinnok verslagen werd door Raiden, en die daardoor een beetje doordraaide, bevinden we ons in Mortal Kombat 11 op een moment waar Raiden probeert te heersen als een ware tiran. Daardoor brengt hij de balans van het universum in gevaar. Plots duikt daar ene Kronika op, die instaat voor het beheersen van de tijd.

Mortal Kombat 11 screenshot

Zij is niet echt gesteld op de manier waarop alles momenteel verloopt en heeft daarom het plan opgevat om de tijd te resetten, zodat alles opnieuw – en hopelijk beter – kan gebeuren. Eerst zorgt ze er wel voor dat twee tijdlijnen met elkaar verstrengeld geraken, waardoor we plots enkele oude versies van bekende personages zien terugkeren.

Ons leek het een leuke manier om de fans een plezier te doen, nadat heel wat oude bekenden in de vorige games een serieuze make-over kregen. Wat niet wil zeggen dat we er een probleem mee hebben hoor. Het verhaal doet ons ook een beetje denken aan Injustice: Gods Among Us, waar ontwikkelaar NetherRealm eenzelfde trucje uithaalde om verschillende versies van bekende personages op het toneel te roepen.

De Story Mode van Mortal Kombat 11 zit al bij al leuk in elkaar, met heel wat knappe cutscenes en de mogelijkheid om vrij veel personages eens te ontdekken. Ze is misschien een beetje te eenvoudig, dus wie al geoefend is in Mortal Kombat, kan misschien direct de moeilijkheidsgraad een trapje hoger zetten. Enkel het laatste gevecht is, bijna traditiegetrouw, plots een pak moeilijker. Het is niet onmogelijk, maar het is wel opvallend dat je dan ineens wel alles uit de kast moet halen. Dat is niet echt bevorderlijk als je in de voorgaande 50 gevechten al een bepaalde speelstijl hebt ontwikkeld.

Mortal Kombat 11 screenshot

Voor de rest is de gameplay in Mortal Kombat 11 nog altijd heel sterk en intuïtief. Button mashers zullen af en toe een leuke move uit hun sloffen kunnen schudden, maar gamers die de moves kennen en tactisch wat slimmer spelen, gaan altijd in het voordeel blijven. Nieuwe gamers moeten echter niet vrezen, want de game bevat een flinke tutorial, die je alle kneepjes van het vak kan leren.

De grootste nieuwigheid in Mortal Kombat 11 is de Fatal Blow, die beschikbaar wordt zodra je minder dan 30 procent van je health hebt. Het is een bijzonder sterke move, die kan beslissen over winst of verlies, maar die ook maar één keer per wedstrijd kan gebruikt worden. Je zal dus goed moeten nadenken of je hem al dan niet wil inzetten in de eerste ronde.

Soms is de Fatal Blow ook iets te sterk. Wanneer een duel gelijk opgaat en speler 1 net iets vroeger minder dan 30 procent van zijn health heeft, dan kan hij die Fatal Blow gebruiken om het pleit bijna volledig in zijn voordeel te beslechten en dat vinden we toch een beetje jammer.

Mortal Kombat 11 screenshot

Natuurlijk zijn er ook weer een aantal nieuwe fighters toegevoegd, maar we moeten zeggen dat we van hen niet de grootste fan zijn. Het is nooit eenvoudig om nieuwe personages toe te voegen naast de fan favourites, maar we hadden hier toch iets extra verwacht.

Naast de Story Mode heb je in Mortal Kombat 11 natuurlijk nog heel wat andere zaken om je bezig te houden. Je hebt zo de Klassic Towers, waar je naar goede gewoonte heel wat tegenstanders tussen je boterham kan leggen. Daarnaast zijn er de Towers of Time, die steeds veranderen. Telkens heb je een korte tijd om ze tot een goed einde te brengen. De uitdagingen kunnen best eenvoudig zijn, maar ook bijzonder pittig.

Leuk is dat je ook andere gamers kan inschakelen voor een Group Battle, waarbij je samen met twee andere spelers een stevige vijand te lijf gaat. Terwijl een speler in de ring stapt, kunnen de twee andere hem boosts geven of de tegenstander lastig vallen. Wordt de eerste speler verslagen, dan stapt de tweede de ring in en uiteindelijk mag ook speler drie aan de slag.

Mortal Kombat 11 screenshot

Dit is niet het enige online segment in Mortal Kombat 11, want je kan ook gewoon online duels (ranked en unranked) uitvechten. Er zijn daarnaast ook nog de AI Battles, waar je drie vechtersbazen moet selecteren om voor jou te vechten.

Om je favoriete fighters beter te laten presteren, kan je hun stats aanpassen in Kustomize. Je kan ze op een andere manier laten vechten, ze andere gear geven, andere abilities laten gebruiken en augments toestoppen.

Die veranderingen zijn ook van toepassing wanneer jij de fighters gebruikt. Jammer genoeg moet je vrijwel elk nieuw onderdeel ook eerst vrijspelen en dat gaat volledig op goed geluk. Je verdient al heel wat in de Story Mode, maar je zal ook aan de slag moeten gaan in de Krypt. Daar moet je op zoek naar allerhande lootboxen die je kan openen met de verschillende valuta in de game. Het is een langdradig werkje en wij hadden toch liever een manier gezien waarmee we zelf volledig konden beslissen welke items we kregen. Wat zijn we met een nieuwe skin voor pakweg D’Vorah, als we haar nooit gebruiken?

Visueel ziet Mortal Kombat 11 er goed uit, zonder echt spectaculaire zaken te doen. De arena’s, de fighters en de special moves zijn allemaal mooi uitgewerkt en naar goede gewoonte spat het bloed weer van het scherm.

Conclusie

Mortal Kombat 11 is een sterke fighter, die leuk is voor zowel nieuwe als oude fans van de reeks. De Story Mode zit leuk in elkaar en daarnaast is er meer dan genoeg te doen om je uren en uren aan je scherm gekluisterd te houden. Alleen jammer dat de nieuwe fighters weinig toevoegen aan het geheel.

Positief

 • Leuke Story Mode
 • Veel content
 • Knappe Fatal Blows
Score
84/100

Negatief

 • Nieuwe fighters
 • Fatal Blow soms te krachtig
Grafisch
80%
Geluid
80%
Fun
86%
Gameplay
85%

Reacties

 • Construct

  X - Ondanks beloften toch lootboxes (Krypt)
  X - Te veel soorten currency (1)
  X - Bijzonder slecht gebalanceerde Tower modus met RNG (de)buffs en "skip tokens" (2)
  X - Items die je moet levelen en een beperkt aantal type RNG slots hebben voor augments, augments type zelf ook RNG (3)
  X - 1+2+3 is een recept voor microtransactie exploitatie ondanks full price AAA game
  X - Always online
  X - Censuur en politieke invloeden in een anderzijds compleet 18+ rated game.

  ✓ - Goede netcode

  • Geplaatst op 2019-04-23 om 22:41
 • Staticated Construct

  Welke censuur en andere politieke invloeden ?

  • Geplaatst op 2019-04-23 om 23:33
 • christophebraem Staticated

  De vrouwelijke personages die volgens sommige te naakt waren zijn nu zo goed als helemaal bekleed. Because skin hurts the feelings *rolls eyes*

  • Geplaatst op 2019-04-24 om 00:22
 • Construct Staticated

  Buiten bijvoorbeeld het feit dat de mannen nu nagenoeg naakt en vrouwen ineens bedekt moeten zijn, heb je bijvoorbeeld Shao Kahn die "Make Outworld Great Again" scandeert, Kotal Kahn die pro-vluchtelingen immigratie is. Tevens krijgen de karakters bijvoorbeeld in hun persoonlijke story na het verslaan van de laatste baas een wens om iets in de tijd te veranderen.

  Beetje spoilers:

  In Jacqui haar einde bespreekt ze nadrukkelijk de gevolgen van het butterfly effect, als je in het verleden gaat rommelen verandert natuurlijk alles. Jax - de uber-patriot, pro militair, pro ethiek en nauw betrokken met de main cast - daarentegen kan niet eeuwen wachten totdat men "woke" wordt en gaat terug om de Amerikaanse slavernij te stoppen en te zorgen dat "zijn volk" als koningen kunnen leven. Wakanda deel twee, zeg maar.

  Hij kiest er dus niet voor om de vele genociden te stoppen, bijvoorbeeld. Of het feit dat Shao Kahn 3 hele werelden als slaven heeft te stoppen. Hij kiest er wel voor om al zijn familie en vrienden en dus ook zijn eigen geboorte ongedaan te maken. Althans, als ze dezelfde standaard hanteren als bij Jacqui zou dat het geval zijn. Nee, voor Jax gelden die regels ineens niet. Puur om die politieke puntjes te scoren.

  • Geplaatst op 2019-04-24 om 00:50
 • Staticated Construct

  Hmm, zonde... :/
  Zal me tegoed doen aan Injustice 2 Ultimate Edition dat ik gekocht heb voor €20
  #Cowabunga!!! :D

  • Geplaatst op 2019-04-24 om 13:39
 • Vyron

  De Fatal Blow is het enige dat mij momenteel weghaalt van de game want het is te cinematisch geworden om een leuke flow in de game te houden. Onlangs was ik bezig tegen een kameraad dat ik Injustice 2 liever a la Mortal Kombat had gezien maar nu is het Mortal Kombat die teveel de Injustice feeling heeft. Al die politieke correcte commentaar is maar weer overroepen want over games uit de jaren 90 kan je ook links leggen met actualiteit door toeval. Het is een game he mensen, als je je bekommert om politieke correcte zaken moet je maar om 19u naar het Nieuws kijken ipv te gamen.

  Reactie aangepast door Vyron om 2019-04-24 om 12:44

  • Geplaatst op 2019-04-24 om 12:38
 • grinshu

  De core gameplay ziet er de beste ooit uit. Story mode voorlopig zeer vermakelijk. Roster ook meer dan tevreden van en degelijke netcode voor PC (eindelijk)

  Grote minpunt hier is de all microtransaction en grind bullshit, krypt die grotendeels RNG is etc. Ik was eigelijk van plan om wel wat kostuums te kopen maar nu ik dit zie spendeer ik geen cent aan cosmetics.

  Heel het SJW gedoe vind ik wat overroepen. Ik vind de kostuums echt veel beter in deze game dan de goofy bikini's in MK9 waar elke vrouwelijke vechter er 90% hetzelfde uitzag.

  Hoedanook zal ik hier veel uurtjes op slijten, cosmetics laat ik dan wel links liggen.

  • Geplaatst op 2019-04-24 om 15:11
 • hatetn

  ik begrijp de klachten niet. buiten het always online doen ze net hetzelfde als in vorige games qua MT en grinden. nu gaan we plots wenen? je moest er jaren geleden mee begonnen zijn toen ik waarschuwde waar het heen ging gaan. plots heeft iedereen blijkbaar de limiet bereikt. als het te laat is en het in alle games zit.

  • Geplaatst op 2019-04-25 om 17:24

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.