4gamers.be

Judgment

Door Fredje, 24-06-2019 14:38

Judgment

[gespeeld op PS4 Pro]


Toen de studio achter de Yakuza-serie aankondigde zich te richten op een nieuwe game met een detective in de hoofdrol gingen de wildste geruchten de ronde. Mensen die een L.A. Noire-achtige game verwachten in Japan komen bedrogen uit, Judgment is vooral een hele goede Yakuza-game.

De hoofdrol in Judgment is weggelegd voor Takayuki Yagami, een oud-advocaat die inmiddels zijn roeping heeft gevonden als privédetective. Na een klus om zijn oude advocatenkantoor een handje te helpen wordt Yagami langzamerhand een met intriges gevuld verhaal ingetrokken over een seriemoordenaar die het gemunt heeft op Yakuza.

Judgment screenshot

Het verhaal bouwt langzaam op, maar is ijzersterk. Door het detectiveperspectief krijg je een hele andere blik op de wereld dan in de Yakuza-games. Je gaat om met politieagenten, rechters, advocaten en toch weet de ontwikkelaar je een verhaal vol intriges en plotwendingen voor te schotelen dat zich kan meten met de beste Yakuza-games.

Ook de zijmissies kunnen zich meten met de beste Yakuza-games. Ook in Judgment zijn deze namelijk even bizar en uitmuntend. Yagami wordt regelmatig ingehuurd door de meest markante figuren voor de meest uiteenlopende opdrachten. Zo krijg je in een van de eerste zijmissies te maken met een onderbroeken stelende crimineel en moet je even later een vreemdgaande partner betrappen.

Tijdens de zij- en hoofdmissies komen de nieuwe onderdelen van Judgment bovendrijven. Je bent immers een detective en dus zal er gespeurd moeten worden. Helaas klinkt dit vaak interessanter dan het is; het onderzoeken van een plaats delict is niet meer dan met een loep-icoontje over een gebied heengaan tot je controller trilt om aan te geven dat je wat interessants hebt gevonden. Of het volgen van een verdachte die zich elke 10 tot 15 seconden omdraait om te checken of hij of zij niet gevolgd wordt. Een tergende exercitie die veel te lang duurt, maar waar er gelukkig niet al te veel van in de game zitten. Leuker zijn het presenteren van bewijs om mensen te betrappen op leugens en het scouten van gebieden met je drone, om zo fotobewijs of informatie te vergaren.

Judgment screenshot

Een privédetective als Yagami zit niet om werk verlegen in Judgment en dat zal Yakuza-fans niets verbazen aangezien de game zich afspeelt in Kamurocho, de fictieve wijk gebaseerd op Kabuchiko, Tokio. Een stad vol neonlichten en vermaakt, maar met een hele donkere zijde. Heb je ooit een eerdere Yakuza-game gespeeld dan kun je zonder enige moeite je weg vinden in de stad, aan de indeling is verdomd weinig veranderd in al die jaren.

Veel eettentjes en winkeltjes zitten nog altijd op dezelfde plek, al zijn er gelukkig ook een aantal nieuwe bijgekomen. Dit geldt ook voor de minigames. Hoewel er een aantal nieuwe bij zijn gekomen zal het voor veteranen vooral een herhalingsoefening zijn. Je kunt wederom gaan honkballen, gokken, mahjong spelen en natuurlijk alle games in de SEGA-arcadehal uitproberen. Vooral de arcadekast van de House of the Dead-variant gebaseerd op het eerder verschenen Yakuza: Dead Souls is een leuke toevoeging.

De belangrijkste nieuwkomer is het drone racen, waarbij je parcoursen door heel Kamurocho aflegt en aan je drone sleutelt. Tot onze grote spijt ontbreekt karaoke in Judgment. Je kunt niet alles hebben.

Judgment screenshot

Ondanks dat er zoveel hetzelfde is voelt de stad levendiger dan ooit. Yagami beweegt veel soepeler door de wereld dan zijn Yakuza-evenknie Kazuma Kiryu ooit gedaan heeft. Hij springt zonder enige moeite over omheiningen en van balkonnetjes af. Daarnaast is de stad gevuld met vriendschapsmissies. Door opdrachten uit te voeren voor verschillende mensen in de stad kun je vriendschappen sluiten met de bijzondere groep mensen die woonachtig zijn in Kamurocho. Het voelt alsof er daadwerkelijk mensen leven in de stad. De vriendschappen brengen niet alleen interessante verhalen met zich mee, maar bieden ook hulp tijdens de vele gevechten.

Want vechten zul je nog heel wat doen. Yagami mag dan een detective zijn, hij besteedt opvallend veel meer tijd met zijn vuisten dan met zijn notitieboekje – ook omdat hij regelmatig op straat wordt aangehouden voor een knokpartij. Ook in het vechtsysteem zullen veteranen van de Yakuza-serie zich meteen thuis voelen. Je hebt twee verschillende standen: de Crane-stand is gericht op gevechten met groepen, terwijl de Tiger-stand zich richt op één-op-ééngevechten. Ook de heat-aanvallen uit de Yakuza-games keren terug, al heten deze nu EX-moves, en kun je nog altijd gebruik maken van bijvoorbeeld een fiets om het gezicht van je vijand te verbouwen.

Wel is Yagami een stuk leniger en behendiger dan vorige protagonisten uit de Yakuza-serie. Met vierkantje en driehoekje rijg je zoals verwacht de meest soepele combinaties aan elkaar, maar Yagami is een vechtkunstenaar en verslaat vijanden met spectaculaire moves in plaats van brute kracht. Zo maakt de detective gebruik van muren om over vijanden heen te springen en ze van onverwachte kant te belagen. Je hoeft nooit meer bang te zijn om in een hoek gedreven te worden.

Opvallend is dat het in Judgment mogelijk is om je in het Engels te laten toespreken. We moeten zeggen dat het opvallend goed gedaan is, al prefereren we toch de originele Japanse stemacteurs. Zeker omdat de lip-sync niet altijd helemaal perfect is in het Engels.

Conclusie

Hoewel we graag hadden gezien dat het daadwerkelijke detectivewerk iets meer vlees op de botten had, is Judgment een uiterst vermakelijke game. Het verhaal is ijzersterk en het vechten is soepel en intuïtief – maar weinig vernieuwend. Judgment mag dan meer een Yakuza-game zijn dan veel mensen vooraf hadden verwacht, maar het is wel een hele goede Yakuza-game.

Positief

  • Een hele goede Yakuza-game
  • IJzersterk verhaal
  • Vermakelijke zijmissies
Score
79/100

Negatief

  • Detectivewerk wat magertjes
  • Veel herhaling voor fans van de Yakuza-serie
Grafisch
80%
Geluid
78%
Fun
82%
Gameplay
77%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.