4gamers.be

Deze Belgische stripfiguren hebben hun eigen videogames

Door Jay, 21-07-2019 00:00

Eén van de dingen waar ons Belgenlandje om bekend staat zijn onze stripverhalen. Enkele van die stripreeksen zijn zo’n belangrijk en populair exportproduct geworden dat ze zelfs meerdere videogames kregen. Vandaag vieren we onze nationale feestdag, dus vonden we dat een goede reden om enkele van die strips en hun games eens van naderbij te bekijken.

 

 

De Smurfen


De Smurfen zijn de geesteskinderen van de Belgische tekenaar Peyo. Ze  werden wereldwijd bekend door een animatiereeks gemaakt door Hanna-Barbera doorheen de jaren '80. Het is daarom ook geen wonder dat ze hun opwachting maakten in verscheidene videogames op verschillende platformen.

 

 

De Atari 2600 was het eerst aan de beurt met de game Smurf: Rescue in Gargamel’s Castle in 1982 en op die manier maken de Belgische Smurfen onderdeel uit van een stukje gamegeschiedenis. Er was oorspronkelijk ook een versie gepland voor de Colecovision, maar die is uiteindelijk nooit afgemaakt. Er verschenen doorheen de jaren '80 nog meerdere smurfengames voor zowel Atari 2600 als Colecovision. Ook de NES kreeg een game rond de Smurfen in 1984.

Later verschenen er ook nog games voor de PlayStation en de portable consoles zoals de Game Boy (color). Zo kon je het opnemen tegen je vrienden en de CPU in ‘Smurf Racer!’ en kregen we een platformer voor de originele PlayStation onder de naam The Smurfs ontwikkeld door Heliogame Production.

 

 

Vandaag zien we eigenlijk minder games rond de Smurfen zelf. In plaats daarvan krijgen we games gebaseerd op de twee succesvolle films die de afgelopen jaren zijn verschenen. Zo werden er mobile games uitgebracht rond de film op iOS en Android, kregen ze games op de Nintendo DS en kregen we een nieuwe platformer voor PS3, Wii U en Xbox 360 in 2013. De nieuwste smurfengame dateert ondertussen van 2015 met een nieuwe mobile game, The Smurfs Epic Run.

 

 

Tintin (Kuifje)


Les Aventures de Tintin (De Avonturen van Kuifje) is een stripreeks van de hand van Belgisch tekenaar Hergé. De reeks groeide uit tot één van de populairste stripverhalen en kreeg ook vertalingen naar meer dan 70 talen. Videogames konden uiteraard niet uitblijven voor zo’n populaire stripreeks en de opzet van de strips, waarin Tintin op avontuur gaat met z’n hond Milou (Bobby in het Nederlands), leenden zich perfect tot videogame adaptaties.

 

 

Zo goed als alle videogames rond Tintin zijn ontwikkeld door Infogrames Entertainment, een Frans bedrijf (met uitzondering van de recentste, die gemaakt werd door Ubisoft, ook al een Frans bedrijf, na het faillissement van Infogrames in 2009). Tintin on the Moon kwam uit in 1987 voor verschillende platformen en zou de eerste game rond de populaire stripfiguur worden. In 1989 kreeg de game een port naar MS-DOS. Het spel wisselt af tussen een space shooter en een side scroller.

In 1995 bracht Infogrames Tintin naar de Super Nintendo en de Mega Drive/Genesis met Tintin in Tibet. Het verhaal van deze game was gebaseerd op het gelijknamige stripboek. Later, in 2001, bracht Infogrames de eerste Tintin game met 3D graphics voor PlayStation en pc op de markt onder de naam Tintin: Destination Adventure.

 

 

De meest recente game rond Tintin kwam er in 2011, naar aanleiding van de Tintin film die in dat jaar verscheen en geregisseerd werd door Steven Spielberg. De game kreeg de naam The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn. Deze game werd in tegenstelling tot de vorige niet gemaakt door Infogrames, maar wel door Ubisoft.

 

 

Lucky Luke


Lucky Luke is een western stripreeks die draait rond de avonturen van zijn protagonist Lucky Luke, getekend en bedacht door Belgische tekenaar Morris. De reeks werd razend populair in het binnen- en buitenland en kreeg filmadaptaties, tv-reeksen en zelfs bordspellen. Videogames ontbreken uiteraard ook niet in dat lijstje.

 

 

Ook de videogames van Lucky Luke zijn bijna allemaal gemaakt door Infogrames en werden enkel in Europa uitgebracht (met uitzondering van de versies voor PlayStation en Game Boy Color). De eerste game rond de stripheld werd uitgebracht als een Tiger Handheld game, die razend populair waren in de vroege jaren '80. In 1987 verscheen er ook een eerste Lucky Luke game op verscheidene platforms waaronder de Commodore 64 en MS-DOS onder de naam Lucky Luke: Nitroglycerine.

Infogrames ontwikkelde voornamelijk games rond Lucky Luke tussen 1996 en 2001. Zo verschenen er nieuwe games voor Game Boy Color, SNES, pc, PlayStation en Game Boy Advance, bijna allemaal gebracht door Infogrames. Al de games die werden ontwikkeld in deze periode verschenen ook uitsluitend op de Europese markt.

 

 

De meest recente game rond Lucky Luke verscheen in 2007 voor Nintendo DS, Wii en pc en heet Go West! A Lucky Luke Adventure. Deze game verscheen naar aanleiding van de gelijknamige animatiefilm en werd niet gemaakt door Infogrames maar wel door Tate Interactive en Neko Entertainment en uitgegeven door Namco Bandai.

Geschreven door Jeugd.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.