4gamers.be

Hands-on: FIFA 20

Door YoniVL, 08-08-2019 16:00

Sommige gamers wachten jaar na jaar op de nieuwe FIFA, terwijl andere zich dan weer de vraag stellen of het allemaal wel de moeite is om jaarlijks met een nieuwe game te komen. Dit jaar maakt FIFA echter een grote verandering door, want FIFA 20 voegt straatvoetbal en zaalvoetbal toe en gaat zo toch een andere weg op.

Een tijdje geleden kregen we al een eerste kans om met FIFA 20 aan de slag te gaan en daarbij ging natuurlijk het meeste van onze aandacht naar Volta, het nieuwe onderdeel waarin je als straatvoetballer aan de slag mag gaan.

FIFA 20 screenshot

Met Volta wil EA Sports terug naar de basis van het voetbal gaan. Aan het begin krijg je dan ook de optie om een eigen personage te creëren, dat je tijdens het spelen verder mag uitbreiden. Er is ook een kleine story mode aan verbonden, al lijkt die minder ingrijpend dan pakweg The Journey en wordt ze vooral gebruikt om nieuwe aspecten van de game uit te leggen.

In Volta kan je aan de slag met verschillende formats, gaande van 3v3 zonder doelmannen tot officiële futsal en alles ertussen. Voor elke mode kan je een team samenstellen op basis van de beschikbare spelers, waarbij je dus rekening moet houden met de manier van spelen. Het heeft bijvoorbeeld weinig nut om een doelman op te stellen in een mode waarin je er geen nodig hebt.

Wie aan straatvoetbal denkt, die denkt al snel aan uitgebreide tricks en het gebruik van muren. Beide zijn ook aanwezig in Volta, al is de nadruk op tricks zeker niet te groot. Ze zijn eenvoudiger uit te voeren, maar het is niet de bedoeling dat je al je tegenstanders zomaar dribbelt. Straatvoetbal is nog steeds voetbal en niet bedoeld voor de grote showbeesten. De muren worden dan weer heel intuïtief gebruikt, waarbij de game heel goed snapt wanneer je een pass via de muur wil geven.

Doorheen de story mode, genaamd World of Volta, speel je tegen de teams van andere spelers (je moet niet echt online aan de slag, alle teams zijn online opgeslagen). Slaag je er in om ze te kloppen, dan krijg je de kans om een van de spelers te rekruteren voor je eigen team. Je moet geen angst hebben, dat wil niet zeggen dat andere gamers zomaar met je spelers kunnen gaan lopen, want in feite rekruteer je gewoon een kopie. Dat wil ook zeggen dat het mogelijk is dat in de toekomst je eigen speler bij heel wat andere teams speelt.

Je hebt misschien al zien passeren dat FIFA 20 nieuwe Nederlandstalige commentatoren krijgt, maar ook in Volta zitten er een boel nieuwe commentaren, die worden aangepast naargelang de locatie waar de wedstrijd zich afspeelt. Het zorgt voor iets meer inleving dan wanneer je steeds maar weer dezelfde zinnetjes hoort.

Natuurlijk is FIFA 20 niet enkel Volta en kregen we ook al een eerste blik op de gewone gameplay. Die heeft net als zowat elk jaar een kleine verandering doorgemaakt. Het meest opvallende is ongetwijfeld dat het tempo tijdens de wedstrijden wat naar beneden is getrokken. Dat is zo omdat spelers onder controle van de AI minder vreemde bokkensprongen maken en meer op hun positie blijven. Er is dus ook meer tijd om de bal goed rond te spelen. EA Sports zegt zo ook spelers te willen aanmoedigen om beter te verdedigen en meer aandacht te hebben voor de positionering.

FIFA 20 screenshot

Ook op andere manieren krijgen spelers meer controle over de bal. Zo wordt composed finishing toegevoegd om beter af te werken en kan je de bal nu ook klaarleggen voor een schot met een klein tikje. Bij het tacklen krijg je dan weer de optie om de bal naar een specifieke kant weg te tikken, zodat hij niet in de voeten van de tegenstander belandt. Tot slot werden ook de set pieces herwerkt. Het doet ons een beetje denken aan het oude systeem waarbij je op een bal moet aanduiden hoe je effect wil geven, maar onze eerste ervaring toont alvast dat het allemaal niet zo eenvoudig is om uit te voeren.

Conclusie

FIFA 20 verandert vooral naast het voetbal heel hard, met de toevoeging van Volta, maar ook de basisgameplay werd opnieuw aangepakt en voelt nu vooral veel rustiger aan. Dat is voornamelijk te danken aan spelers die niet langer als kip zonder kop over het veld bewegen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.