4gamers.be

Natuurlijk krijgen games weer de schuld van dodelijke schietpartijen

Door Jay, 05-08-2019 14:15

In de Verenigde Staten hebben ze er jammer genoeg weer een erg bloederig weekend opzitten. Op slechts enkele uren tijd werden bij twee verschillende schietpartijen 29 doden gemaakt. Bij minstens een van de twee schietpartijen is sprake van racistische motieven en zou de dader hebben gereageerd tegen de "invasie" van latino's. Helaas lijken sommigen ook nu weer vooral met de vinger naar games te wijzen in plaats van een meer fundamentele analyse te durven maken.

Het duurde niet lang of op de Amerikaanse zender Fox waren analisten en Republikeinse politici te horen die er alles aan deden om toch maar vooral het aandeel van games bij dergelijke tragedies te benadrukken. Soms werd niet eens naar de feiten gekeken, die nog volop onderzocht worden, en werd alvast "gegokt" dat de dader vast wel uren en uren games als Fortnite of andere shooters zal hebben gespeeld. Ook Call of Duty wordt bij naam genoemd, en voor het gemak wordt dat dan maar gezien als de oorzaak voor de schietpartij. Voor sommigen is het duidelijk: vuurwapens zijn er altijd al geweest in de VS, maar pas toen games begonnen te verschijnen, is het allemaal fout beginnen gaan. Voorts verwijst men ook naar talloze studies die blijkbaar aantonen hoe gewelddadig games je kunnen maken, ook al zijn die studies eigenlijk onbestaande.

Het grote verwijt dat men richting games gooit, en dan specifiek gewelddadige shooters, is dat ze de speler ongevoelig zouden maken voor het geweld dat plaatsvindt. Bovendien zouden de slachtoffers in de game ontdaan worden van hun menselijkheid.

Hoewel we ons als gamers moeten hoeden voor een té defensieve houding waarbij we ontkennen dat games ooit een probleem zouden kunnen vormen, lijkt het toch net iets te ver gezocht om te zeggen dat games een van de fundamentele oorzaken zijn. Wat dat betreft kunnen natuurlijk andere, veel problematischere zaken aangehaald worden, en dan komt de wapencultuur en -wetgeving van de VS weer in het visier.

Voorts is het interessant dat ook bij Fox en de Republikeinse politici wordt verwezen naar het vijandige klimaat op sociale media, waarbij iedereen zomaar lijkt te kunnen zeggen wat hij of zij wil, en dat dat allemaal getolereerd wordt. Het gedrag van president Donald Trump wordt daarbij evenwel veelal buiten beschouwing gelaten.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.