4gamers.be

Final Fantasy VIII: Remastered

Door YoniVL, 10-09-2019 14:00

Final Fantasy VIII: Remastered

Gespeeld op PS4
Geschreven door Brent


Final Fantasy VIII wordt tot op de dag van vandaag gezien als één van de meest revolutionaire RPG’s ooit gemaakt. Nu, exact twintig jaar later, kunnen we opnieuw aan de slag in de wonderlijke wereld van schrijver Kazushige Nojima. Ditmaal met een high definition Squall en een hoop ‘quality of life’-veranderingen. Maar maken deze veranderingen de game ook echt beter, of is twintig jaar te lang om deze klassieker weer relevant te maken?

Zoals een goede remaster beaamt is er aan het grootste deel van de game niets verandert. We nemen nog steeds de controle over de koudbloedige Squall Leonheart, een cadet aan de Balamb Garden Military Academy. Net zoals in het origineel is het nog steeds aan hem om, samen met een resem aan andere kompanen, de kwaadaardige Sorceress Edea te verslaan.

Dit verhaal mag dan wel enkele jaren achter de rug hebben, het houdt nog steeds stand tussen een heleboel andere games en steekt daar zelfs vaak met kop en schouders bovenuit. Ook de gameplay die dit verhaal ondersteunt zijn, zelfs na al die jaren nog steeds fantastisch, al is hier zo goed als niets aan veranderd.

Zoals al gezegd zijn er wel enkele dingen toegevoegd om sommige van de verouderde elementen van de game te omzeilen. Zo is er nu Battle Assist, dat bijvoorbeeld je leven altijd vol zal houden. Je kan ook random encounters afzetten en door alle cutscenes vliegen aan drie keer de normale snelheid. Mensen die de game op pc willen aanschaffen krijgen daarnaast nog een hoop extra mogelijkheden.

Zij kunnen onmiddellijk alle mogelijke items bezitten of alle abilities voor hun bemachtigde GF’s vrijspelen. Dat elimineert een groot deel van de grindy mechanics die we kennen uit het origineel voor spelers die daar geen fan van zijn. Natuurlijk hoef je al deze dingen niet te doen en kan je gewoon genieten van de game, net zoals die jaren geleden op de PlayStation verscheen.

Grafisch gezien heeft Final Fantasy VIII maar een relatief lichte upgrade gekregen. Op een PlayStation 4 loopt de game zo glad als boter, wat wel een absolute minimum is voor een spel met die leeftijd. Voor de rest zien de cutscenes er heel wat beter uit, al is het nog steeds overduidelijk dat de game in een andere tijd is gemaakt. Ook de gameplay zelf ziet er beter uit, al heeft het niet dat niveau dat we eigenlijk van deze remaster verwacht hadden.

Conclusie

Final Fantasy VIII: Remastered brengt één van de allerbeste RPG’s uit de nineties naar het heden. Aan de gameplay is zo goed als niets veranderd buiten enkele updates om het leven gemakkelijker te maken voor de speler. Toch kunnen we er niet omheen dat we, ondanks de leeftijd van de game, grafisch iets meer hadden verwacht van deze remaster. Af en toe lijken we in 2019 te zitten, om daarna twintig jaar terug in de tijd geworpen te worden. Final Fantasy VIII blijft simpelweg een pure brok nostalgie voor de fanatiekeling, of een leuk tussendoortje alvorens voor we beginnen aan de remake van Final Fantasy VII, waarop we uiteindelijk echt zitten te wachten.

Positief

  • Verhaal
  • Nostalgie
  • Mooi tussendoortje voor FFVII
  • Gameplay
Score
82/100

Negatief

  • Mindere graphics voor remaster
Grafisch
70%
Geluid
85%
Fun
85%
Gameplay
85%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.