4gamers.be

Nieuw Guinness World Record is bedenkelijke eer voor EA

Door Jay, 09-09-2019 13:33

Electronic Arts heeft officieel een nieuw Guinness World Record te pakken, maar erg blij kan het bedrijf daar niet mee zijn. Het gaat namelijk om het record voor "most-downvoted comment on Reddit", een bedenkelijke eer dus.

De comment in kwestie dateert van in 2017, toen EA de microtransacties in Star Wars Battlefront II, en de manier waarop die in de game verwerkt zaten, wilde verdedigen. Om Darth Vader te ontgrendelen als speelbaar personage moesten spelers aanvankelijk bijvoorbeeld 60.000 credits neertellen, wat overeen zou komen met zo'n 40 uur gameplay. Compleet belachelijk volgens velen en het zou spelers dan ook richting microtransacties duwen.

EA liet toen weten dat de Heroes in kwestie zoveel kostten omdat men spelers het gevoel wilde geven dat ze echt iets bereikt hadden. Het kunnen vrijspelen van een nieuwe Hero moest als een echte prestatie aanvoelen, een beloning voor je harde werk, en dus hing daar een in-game prijskaartje aan vast. Jammer genoeg voor EA schoot deze comment bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat, vooral ook omdat het een absurde redenering leek.

Dat je in een game het gevoel wil krijgen dat je echt wat bereikt hebt, is op zich niet onlogisch, maar 40 uur om één Hero te kunnen krijgen is er natuurlijk wel wat over. Bovendien sprak EA zichzelf tegen. Men wilde spelers laten werken voor hun beloning, maar tegelijk was het mogelijk gewoon geld uit te geven om zo sneller je beloning te krijgen. Geld uitgeven is makkelijk. Sommigen waren nog wat creatiever in hun redenering, bijvoorbeeld door de vergelijking te maken met een auto waarvan de radio niet zou werken tenzij je eerst de nodige kilometers op de teller hebt staan, want dan voelt het immers aan als een beloning.

Het resultaat van de hele heisa was dus een triestig record voor EA, namelijk dat van meeste aantal downvotes ooit op Reddit. De teller kwam al snel op meer dan 600.000 downvotes te staan en daar kwamen er nog een hoop bij, ongetwijfeld ook omdat sommigen het gewoon leuk vonden om downvotes te blijven geven. Het duurde vervolgens niet lang vooraleer aanpassingen aan de credits van Battlefront II doorgevoerd werden en bij uitbreiding was het hele voorval ook een wake-up call voor de manier waarop bedrijven omgaan met microtransacties en gokelementen in games, al was het maar om hun imago te redden. Ook de politiek begin zich ermee te bemoeien.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.