4gamers.be

Nintendo-advocaat Kirby overleden

Door Jay, 07-10-2019 09:55

John Kirby, een advocaat met een rijkgevulde carrière, is recent op 79-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van complicaties in verband met bloedkanker. Wij kennen hem vooral als de man naar wie het Nintendo-personage Kirby genoemd werd.

Dat Kirby naar de advocaat genoemd werd, heeft te maken met een grote rechtszaak waar Nintendo aan het begin van de jaren '80 in verwikkeld geraakt was. In 1982 had Universal aan Nintendo gevraagd om onmiddellijk te stoppen met alles wat met Donkey Kong te maken had. Donkey Kong stond toen op het punt om als game te verschijnen, maar volgens Universal was dat een inbreuk op hun handelsmerl voor King Kong. Toen Nintendo niet op die vraag wilde ingaan, werd het bedrijf door Universal aangeklaagd. Nintendo schakelde toen John Kirby in, die ervaring had in dergelijke zaken.

Hoewel het er aanvankelijk niet goed uitzag voor Nintendo, wist het de rechtszaak dankzij Kirby toch te winnen. Kirby kon immers aantonen dat Universal eigenlijk helemaal niet de "eigenaar" is van King Kong, en dat het verhaal rond de grote aap gemeenschappelijk goed is. Bovendien kon Kirby aantonen dat Donkey Kong voldoende verschilde van King Kong en dat er dus niets mis was met de aap van Nintendo.

Uiteindelijk moest Universal zelfs meer dan 50.000 dollar aan Nintendo betalen, toen bleek dat een King Kong game die was uitgebracht eigenlijk een kopie was van Donkey Kong. Een grote overwinning voor Nintendo dus, en als dank werd de schattige roze bol, inmiddels een van de vele iconische personages van het bedrijf, vernoemd naar advocaat Kirby.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.