4gamers.be

Kritiek op Blizzard na schorsing van speler die opriep tot bevrijden van Hongkong

Door Jay, 09-10-2019 13:00

Blizzard krijgt dezer dagen heel wat kritiek te slikken, nadat het bedrijf een Hearthstone-speler uit Hongkong schorste nadat hij tijdens een Asia-Pacific Grandmasters post-game interview had opgeroepen om Hongkong te bevrijden. Zo'n politiek statement vindt Blizzard niet thuis horen tijdens een Hearthstone-livestream, terwijl het daarnaast vermoedelijk ook wel de hete adem van China al voelde aankomen.

Blitzchung, de speler in kwestie, droeg tijdens het interview een masker, gelijkaardig aan dat van protesteerders in Hongkong, waar ze massaal op straat komen tegen de inmenging van China, waarbinnen Hongkong voorlopig nog enige autonomie heeft. Blitzchung mag nu een jaar lang niet meer deelnemen aan Hearthstone esports. Ook de twee casters, die tijdens de oproep van Blitzchung wegdoken maar mogelijk wisten wat hij zou gaan zeggen, laat Blizzard vallen. Toen Blitzchung zijn oproep deed, was de productie alleszins snel om in te grijpen en over te schakelen naar reclame.

In een reactie liet Blizzard weten dat het bedrijf het recht verdedigt van iedereen om eigen gedachten en meningen uit te drukken, maar dat er tijdens esportscompetities regels zijn waar spelers zich aan moeten houden.

Dat niet iedereen het eens is met de aanpak van Blizzard, blijkt inmiddels uit talloze reacties. Ook andere spelers van Hearthstone hebben tijdens livestreams al oproepen gelanceerd ter ondersteuning van Hongkong en Blitzchung, en bij Blizzard zelf hebben enkele werknemers ook al actie ondernomen. Zij dekten namelijk enkele platen met waarden af die zich in het hoofdkwartier van Blizzard bevinden. Het gaat om "Think Globally" en "Every Voice Matters".

Voorts wordt intussen Mei van Overwatch via allerlei artwork van fans naar voor geschoven als symbool van het protest in Hongkong.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.