4gamers.be

Internationaal Olympisch Comité zegt nog eens iets over esports

Door Jay, 09-12-2019 11:39

Het Internationaal Olympisch Comité heeft nog eens een bijeenkomst gehouden en daarbij kwam ook esports weer aan bod. Vorig jaar al werd duidelijk dat esports voorlopig niet op de Olympische Spelen komt, maar het Comité blijft esports wel op de voet volgen en ziet mogelijkheden voor nieuwe initiatieven, al blijft de boodschap ook wel een beetje dubbel.

In een nieuwe verklaring stelt het Internationaal Olympisch Comité voor de nabije toekomst twee paden tegelijk te willen bewandelen. Wat betreft games die "echte sporten" simuleren, zoals bijvoorbeeld FIFA, moedigt het Comité lokale afdelingen aan om samenwerkingen aan te gaan waardoor esports en de traditionele sportbewegingen bij elkaar aansluiten. Voorts wijst het Comité er op dat games steeds fysieker worden dankzij virtual en augmented reality, waardoor sporten virtueel nog beter nagebootst kunnen worden.

Wat andere videogames betreft, die dus geen sport simuleren, zoals bijvoorbeeld shooters, vindt het Comité dat de focus van sportorganisaties in eerste instantie moet liggen op de spelers en gamers zelf, eerder dan op de specifieke games. Men wil dat sportorganisaties focussen op het behandelen van spelers als atleten, die een goede conditie en een gezonde levensstijl moeten hebben, en dat gamers in het algemeen ook worden aangespoord om fysiek te sporten.

Verder wil het Internationaal Olympisch Comité een dialoog gaande houden tussen de Olympische beweging en esports, zodat strategische samenwerkingen ontwikkeld kunnen worden. Men wil ook richtlijnen uitwerken die een kader bieden voor de relaties tussen traditionele sportorganisaties en de esports communities.

Het Internationaal Olympisch Comité blijft esports dus volgen en ziet mogelijkheden voor samenwerkingen, maar men blijft voorlopig weigerachtig staan tegenover de inclusie van esports op de Olympische Spelen, zeker wanneer het gaat om games die geen bestaande, fysieke sport simuleren. Men mikt dan ook eerder op samenwerkingen waarbij traditionele sporten en esports elkaar kunnen aanvullen.

Dat het Internationaal Olympisch Comité een beetje warm en koud tegelijk blaast, is op zich trouwens ook niet zo verwonderlijk. Het Internationaal Olympisch Comité is immers een organisatie met veel verschillende stemmen uit verschillende landen, en dus ook verschillende meningen. Zo kregen we begin dit jaar nog uitspraken als "esports bestaat niet." Zodoende moet het Comité in verklaringen een middenweg zien te vinden om het evenwicht te bewaren, wat nu opnieuw gebeurd is.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.