4gamers.be

Advertentie van computerwinkel verboden wegens genderstereotypes

Door Jay, 13-01-2020 12:47, bron: https://www.eurogamer.net/articles/2020-01-08-pc-specialist-ad-banned-for-perpetuating-harmful-gender-stereotypes

In het Verenigd Koninkrijk is een advertentie van computerwinkel PC Specialist verboden omdat er kwalijke genderstereotypes in zouden worden getoond. In het Verenigd Koninkrijk is de Advertising Standards Authority sinds enkele jaren strenger wat dergelijke zaken betreft en dat blijkt nu dus nog eens. In 2017 werd ook al eens een Mobile Strike advertentie met "real-sized" vrouwen verboden.

De advertentie in kwestie is hieronder te zien en toont uitsluitend mannen die, in verschillende rollen, gebruik maken van de pc's van PC Specialist. De ASA kreeg er verschillende klachten over binnen en heeft na onderzoek geconcludeerd dat er inderdaad sprake is van genderstereotypes, in die zin dat uitsluitend mannen getoond worden die een succesvolle carrière hebben als gamer, editor, muziekmaker, coder, ... Dit succes wordt dan weer gekoppeld aan het product, namelijk de computers en de services van PC Specialist.

Bij PC Specialist zijn ze het niet eens met de visie van de ASA. De winkel wijst erop dat 87,5% van de klanten mannen zijn tussen de 15 en de 35 jaar oud. Wat te zien is in het reclamefilmpje, zou dan ook niet meer of niet minder zijn dan een weergave van het doelpubliek waar men op mikt. Het uitsluitend tonen van mannen in deze context betekent volgens PC Specialist helemaal niet dat vrouwen ook niet een dergelijke rol kunnen hebben, iets wat bovendien ook niet expliciet in de advertentie beweerd wordt.

Bij de ASA nemen ze echter geen genoegen met het antwoord van PC Specialist en het oordeel blijft dat de advertentie ongeoorloofde genderstereotypes bevat. Een succesvolle coder had immers net zo goed een vrouw kunnen zijn, en het feit dat uitsluitend mannen worden getoond, doet uitschijnen dat al deze carrières enkel voor mannen zijn weggelegd, hetgeen dus een brug te ver gaat voor de ASA. Het is niet omdat de klanten van PC Specialist overwegend mannen zijn, dat daarom in advertenties ook uitsluitend mannen moeten verschijnen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.