4gamers.be

Nintendo krijgt gelijk: eShop pre-orders niet kunnen annuleren is geen probleem

Door Jay, 23-01-2020 10:33

Geschiedenislesje: begin 2018 besloot in Noorwegen de instantie die instaat voor de bescherming van de rechten van consumenten om een klacht in te dienen tegen Nintendo, Valve, Sony en EA. Bij die laatste drie had dat te maken met hun refundsysteem, maar daaromtrent werd de Noorse instantie later tevreden gesteld, waardoor het de klacht tegen die bedrijven liet vallen. Bij Nintendo, waar het ging om de afwezigheid van een optie om pre-orders te annuleren in de eShop, veranderde er niets en dus speelde de Noorse instantie zijn klacht door naar de collega's in Duitsland, omdat Nintendo of Europe daar zijn hoofdkwartier heeft. In Duitsland startte men vervolgens effectief een rechtszaak op, maar die is nu gewonnen door Nintendo.

Het argument was dus dat Nintendo zich niet aan de Europese regels houdt door te verhinderen dat digitale pre-orders geannuleerd kunnen worden. Het is immers een recht van consumenten in de Europese Unie om af te zien van een aankoop indien het aangekochte product nog niet geleverd is. Bij Nintendo zien ze dat echter anders en verwijzen ze naar een stukje wetgeving waarin gesteld wordt dat consumenten zelf kunnen afzien van dat recht tot annuleren, meer bepaald wanneer een bedrijf reeds begonnen is met de uitvoering van de overeenkomst met die consument. In dat geval moet dit wel voor de feitelijke overeenkomst gemeld worden aan en goedgekeurd worden door de consument in kwestie, hetgeen bij de eShop ook effectief gebeurt.

Bij de eShop kunnen gebruikers geen pre-order plaatsen zonder eerst te erkennen dat door het plaatsen van een pre-order Nintendo begint met de uitvoering van de overeenkomst, en dat er daarom geen recht op annuleren meer is. Concreet ziet Nintendo dit als het reeds beschikbaar stellen van een pre-load versie van de game, ook al is die vervolgens mogelijk maanden niet speelbaar tot de feitelijke release van de game.

Bij de Duitse en de Noorse consumentenorganisaties gaan ze alvast in beroep tegen de beslissing van de rechtbank en zijn ze van oordeel dat het afleveren van een niet speelbare pre-load versie niet gezien kan worden als het effectief afleveren van een product in het kader van een aankoopovereenkomst. Mogelijk duurt het nog een jaar of langer alvorens er een nieuwe uitspraak komt in de zaak.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.