4gamers.be

Controllers door de tijd heen

Door RipD, 23-09-2011 09:23

Deze reis doorheen de wonderbaarlijke geschiedenis van videogamecontrollers zal menig mensen verwonderen. Als beginpunt nemen we het eerste commerciële videogame, Spacewar!, en hoe deze werd bestuurd. We nemen diverse sprongen doorheen de tijd om zo bij de huidige controllers te belanden. Leun rustig achterover, laat je ogen over de tekst glijden en laat je meeslepen op een reis doorheen de tijd. 

Prehistorie

Onze reis begint op het einde van de jaren '50. De oorlogsschade begint langzaamaan hersteld te geraken en het televisietoestel is goed op weg om zich in te burgeren. In een klein laboratorium aan de overzijde van de grote oceaan zijn 2 professoren bezig met het maken van wat wij nu het eerste videospel beschouwen. 

 

Spacewar! op een oude monitor

 

In Spacewar! bedien je een ruimteschip en heb je als doel je tegenstander uit te schakelen. Om het geheel wat interessanter te maken moet je rekening houden met de zwaartekracht van een ster in het midden van het speelveld. Enkele jaren na het ontstaan spelen studenten op verschillende Amerikaanse universiteiten tussen de lessen in Spacewar! tegen elkaar op een computer ter grootte van de kleerkast van je welgestelde tante. Deze PGP-1 computer bediende men met een bedieningspaneel dat niet zou misstaan in een steampunk manga. Hierop vind je 8 schakelaars terug waarmee 2 spelers het tegen elkaar op kunnen nemen. Met 4 schakelaars per persoon kan je vooruit gaan, links en rechts draaien en schieten. Omdat deze schakelaars niet ontworpen waren voor zulk intensief gebruik hadden ze slechts een korte levensduur en toen Spacewar! In de arcadehallen verscheen werden de schakelaars vervangen door drukknoppen.

 

PGP-1 bedieningspaneel

 

Een tiental jaren later, in het begin van de jaren '70, verscheen de Magnavox Odyssey op het toneel. De spelletjes werden bestuurd met analoge, progressieve, draaiknoppen en hadden 1 drukknop. In Japan werd de Magnavox Odyssey door een bedrijfje dat Nintendo heet op de markt gebracht. Dit bedrijfje zette hiermee zijn eerste stappen in de wereld der videogames. Nintendos eerste eigen console was de Color TV Game, die je hieronder kan zien - de gele controller met draaiknoppen.

 

magnavox oddessey controllernintendo color tv game controller

 

De opvolgers van deze eerste generatie controllers zien we vandaag als een icoon voor retrogaming. De alom klassieke joystick met 1 drukknop zal vele lezers, inclusief de redactie, doen terugdenken aan vroegere tijden. Voornamelijk de Atari 2600 en de Magnavox Odyssey² , in Europa beter gekend als de Philips Videopac G7000, en hun controllers zijn in deze periode het bekendst.

odyssey2controllerAtari 2600 joystick

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.