4gamers.be

Hands-on preview: Mario & Luigi: Paper Jam

Door YoniVL, 24-07-2015 00:06

Mario & Luigi: Paper Jam


Nintendo heeft al jaren getoond dat het weinig moeite heeft met het maken van crossovers. De Smash Bros-reeks is daar waarschijnlijk het knapste voorbeeld van, maar Nintendo doet het soms ook iets subtieler. Deze keer laten ze de wereld van Paper Mario overlappen met die van de RPG-reeks Mario & Luigi. Die arme Luigi krijgt zo te maken met niet één, maar met twee Mario’s. Het zit hem ook nooit mee.

Mario & Luigi: Paper Jam screenshot

In Mario & Luigi: Paper Jam is het dan ook nog eens de schuld van Luigi dat ze de hulp van Paper Mario moeten inroepen. Op een dag stoot hij een mysterieus boek om, waardoor alle inwoners ervan worden uitgestrooid over het Mushroom Kingdom. Ook Paper Bowser komt in de ‘echte’ wereld terecht en komt al snel zijn iets bollere versie tegen. Samen willen ze natuurlijk heel wat problemen veroorzaken in het Mushroom Kingdom. Mario en Luigi besluiten dan maar om Paper Mario om hulp te vragen om zijn papieren vriendjes te redden.

Mario & Luigi is al altijd een RPG geweest en dat is ook deze keer niet anders. De gevechten doorheen het spel zijn nog steeds turn-based en veel hangt af van je vingervlugheid. Aanvallen worden immers sterker wanneer je net op het juiste moment op je scherm tikt of op de juiste knop drukt. Deze keer moet je daarvoor geen rekening houden met twee personages, maar wel met drie. Paper Mario heeft immers ook zijn eigen aanvallen en die zijn natuurlijk vaak op papier gebaseerd. Zo kan Paper Mario zichzelf kopiëren om extra aanvallen te doen. Tijdens speciale aanvallen kan hij dan weer in een papieren vliegtuigje veranderen, om zo Mario en Luigi bij te staan. Word je bijvoorbeeld achterna gezeten door een woedende Bowser, dan kan Paper Mario je even opheffen, zodat zijn projectielen veilig onder je door gaan.

Mario & Luigi: Paper Jam screenshot

Daarnaast speelt Mario & Luigi: Paper Jam zoals alle andere games in de reeks. Wie zich dus amuseerde met de eerdere titels, die zal dat nu ook doen. Verwacht echter geen grote vernieuwingen door de aanwezigheid van Paper Mario. Ja, hij heeft hier en daar zijn functie, maar echt bijzonder is dat niet. Er zijn in de spelwereld wel momenten waar zijn nogal slanke figuur van pas komt. Hij kan zich immers als geen ander door smalle ruimtes wringen. Zo kan je op plaatsen komen, waar Mario en Luigi niet kunnen komen. Dat is af en toe nodig om puzzels op te lossen of om extra items te vinden.

Net als in de voorgaande games moet je in de wereld ook steeds de verschillende personages besturen. Wil je ergens opspringen, dan moet je dus achter elkaar op drie verschillende knoppen duwen. Het vraagt even wat gewenning, maar na een tijdje doe je het vlotjes. In de vorige games waren Mario en Luigi verbonden aan de knoppen B en A. Het is dus geen verrassing dat Paper Mario kan springen dankzij de knop Y.

Mario & Luigi: Paper Jam screenshot

Mario & Luigi: Paper Jam bevat ook een mini-game waar je een grote Papercraft Mario moet besturen als een soort tank. Daarmee moet je kleine veldslagen uitvechten met Papercraft Goomba’s. Deze mini-game is een leuke afwisseling en voegt een heel andere gameplay toe aan het spel. Spijtig dat dit segment nogal snel eentonig wordt, omdat je constant dezelfde aanvallen moet uitvoeren. Tussendoor moet je dan ook nog even een ritmegame spelen om je stamina terug op te laden, maar ook dat is steevast hetzelfde.

Conclusie

Al bij al is Mario & Luigi: Paper Jam dus een game voor de fans van de reeks en lijkt het verhaal vooral een excuus om een derde herkenbaar personage toe te voegen. Er lijkt weinig veranderd aan de reeks, buiten kleine zaken die specifiek toegespitst zijn op Paper Mario.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.