4gamers.be

Hands-on preview: Rainbow Six Siege

Door YoniVL, 21-10-2015 18:00

Rainbow Six Siege


Teamwerk. Dat is een woordje dat je veel zal horen wanneer je met Rainbow Six: Siege aan de slag gaat. Het is dan ook het grootste gevaar voor deze game. Alles staat of valt met een team dat wil communiceren en waar de verschillende leden elkaar begrijpen. Iets dat ze bij Ubisoft maar al te goed begrijpen, want tijdens een previewevent werden we gelukkig in een team met vijf Nederlandstaligen gedropt.

Voor we echter als een team aan de slag gaan, was het tijd voor iedereen om een beetje te oefenen. Dat kan in de singleplayer van Rainbow Six: Siege, die dus wel degelijk aanwezig is. Wie alleen speelt, kan aan de slag in de zogenaamde Situations. Dat zijn een aantal missies die als grootste doel hebben om spelers gewend te maken aan de manier van spelen en de extra mogelijkheden van de verschillende operators.

Rainbow Six Siege screenshot

Dat wil niet zeggen dat de Situations simpele tutorials zijn. Dat is de basis, maar het komt niet neer op ‘druk hier om de vijand te doden en de missie te winnen’. Nee, je zal nog altijd stevig aan de slag moeten gaan. Van de vijf Situations die we konden spelen – momenteel zitten er zes in het spel, maar in de toekomst moeten er nog bijkomen – was er slechts één die we in één keer uitspeelden. Voor de rest hadden we minstens twee pogingen nodig en meestal zelfs enkele meer. Om maar te zeggen dat in Rainbow Six: Siege niet bij het handje wordt gehouden.

Nadat we de controls een beetje in de vingers hadden en wisten hoe we ravage konden aanbrengen bij onze tegenstander, was het tijd voor het echte werk. Dat wil zeggen dat we ook voor de eerste keer als team aan de slag moesten. Om het een beetje leuk te houden voor iedereen gingen we aan de slag in PvE met een potje Terrohunt. Daarin is de opdracht heel eenvoudig: zoek en dood alle terroristen.

Het is zonder twijfel het minst tactische deel van Rainbow Six: Siege, aangezien je hier echt de confrontatie met een boel terroristen moet aangaan en ze allemaal moet doodschieten. Het is wel weer de beste volgende stap in de leercurve van de game. Wie het een beetje moeilijker wil maken, die kan aan de slag met een kleiner team. Het is immers niet nodig om met vijf spelers aan de slag te gaan. Wil je liever enkel met je beste maatje spelen, waarbij enkel pistolen zijn toegelaten, dan is dat perfect mogelijk.

Rainbow Six Siege screenshot

De volgende stap in PvE is het volbrengen van objectieven. Zo zijn er missies waarbij het de bedoeling is dat je enkele bommen onschadelijk maakt. Hier komt al iets meer tactiek aan te pas. Zo zal je zeker en vast gebruik maken van je drone om alle vijanden in kaart te brengen. Dat is immers verschrikkelijk belangrijke informatie. Zo zijn er bombers die heel wat schade kunnen aanrichten en die bewegen vrij over de map. Als je niet te allen tijde weet waar ze uithangen, dan kom je zonder meer in de problemen.

In dit soort missies moet je niet enkel aanvallen, maar ook verdedigen. Eens je de difuser hebt geplaatst bij een bom, moet je die een tijd verdedigen. Houd je dat een minuutje vol, dan kan je op zoek naar de volgende bom. Ook hier zijn de missies weer niet echt eenvoudig te noemen. Zelfs met een team van vijf spelers waarin iedereen elkaar begreep, hadden we heel wat pogingen nodig om het tot een goed einde te brengen. Ok, we zijn een bende journalisten en dat zijn notoir slechte gamers, maar dan nog.

Na PvE was het tijd voor het echte werk en moesten we het opnemen tegen een team vol Spanjaarden. Over verschillende ronden heen moesten we zowel de verdedigende als aanvallende taak op ons nemen. Soms moesten we een bom bewaken, dan ze weer onschadelijk maken. Andere keren was er dan weer een gijzelaar in het spel.

Langs beide kanten werden in PvP alle mogelijke trucjes bovengehaald om toch maar een wedstrijd te winnen. Spelers kwamen langs het plafond, er werden heel wat muren aan gort geschoten en er ontploften heel wat booby traps. PvP is zonder twijfel het paradepaardje van Rainbow Six: Siege. Hier gaan de meeste gamers plezier aan beleven, als ze ten minste beschikken over een goed team. We hebben het aan het begin al eens gezegd, maar het is en het blijft ongemeen belangrijk dat je een team hebt dat kan en wil samenspelen. Anders zal je aan deze game weinig plezier beleven, toch in PvP.

Zelfs met een goed team is Rainbow Six: Siege natuurlijk nog geen perfect spel. Er zijn nog een aantal mankementjes, die wel zijn op te lossen. Momenteel zijn er misschien iets te weinig mappen, maar de ontwikkelaars beloven op dat vlak gratis DLC na de release van het spel. Het beperkte aantal zorgt er ook wel voor dat iedereen alle mogelijkheden op een map kan leren kennen, al zullen doorwinterde fans waarschijnlijk graag zo snel mogelijk extra mappen willen krijgen. Ook het aantal Situations zal trouwens na release nog worden uitgebreid.

Ook technisch is nog niet alles in orde. Dan hebben we het niet over de graphics, het geluid of andere bugs, maar wel over het feit dat we een aantal keren uit PvE en PvP werden gesmeten. Zeker als je weet dat we over LAN speelden, zou dat eigenlijk niet mogen. Laten we hopen dat dit tegen de release volledig op orde is, want voor een multiplayergerichte game die zich eigenlijk online afspeelt, zijn zulke problemen wel dodelijk.

Conclusie

Rainbow Six: Siege is één van de betere teamgames die er zit aan te komen. Als je als team kan spelen, dan zal je met het spel heel wat plezier beleven. Voor spelers die alleen spelen of in kleinere teams, zijn de Situations en Terrohunt dan weer pure fun. Als de makers de kleine mankementjes tegen release kunnen aanpakken, dan hebben ze alvast een hele goede game in handen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.