4gamers.be

Hands-on preview: Far Cry 5

Door YoniVL, 30-06-2017 11:18

Far Cry 5


Far Cry is de reeks waarin de ontwikkelaars van Ubisoft zich altijd een beetje kunnen laten gaan. De game mag lekker over de top zijn, de humor lekker zwart en de mogelijkheden onbeperkt. Ook in Far Cry 5 is dat niet anders, met ditmaal een diepgelovige gek die voor de problemen zorgt.

In Far Cry 5 trekken we naar Hope County, in de staat Montana in het noorden van de Verenigde Staten. Daar zwaait ene Joseph Seed sinds kort de plak. Hij verkondigt de boodschap van God, maar doet dat niet bepaald op een vredelievende manier. Jij komt als buitenstaander in Hope County terecht met als doel Seed uit te schakelen. Zoals het in Far Cry hoort, mondt die confrontatie al snel uit in een volledige oorlog en zal je de hulp van de bevolking moeten inroepen om je doel te bereiken.

Far Cry 5 screenshot

Die hulp mag je redelijk letterlijk nemen, want in Far Cry 5 heb je een aantal ‘guns for hire’ die je tijdens missies kunnen helpen. Tijdens onze korte speelsessie raakten wij bekend met drie verschillende hulpjes: Nick Rye, Grace Armstrong en Boomer.

Nick is een piloot die normaal in de landbouw werkt, maar die zijn vliegtuig nu heeft uitgerust met flink wat bommen en ander grof geschut. Hem kan je gebruiken om wat steun van boven te krijgen. Grace is dan weer een scherpschutter, die je tactisch kan neerpoten om je te helpen tijdens gevechten. Tijdens de E3-demo kregen we al te zien hoe ze zich in een watertoren verschanste, om zo een aantal vijanden van op afstand neer te knallen.

Boomer wordt voor heel wat mensen waarschijnlijk de nieuwe favoriet, want Boomer is een hond en honden zijn schattig. Nu ja, of dat ook het geval is bij Boomer, dat is nog maar de vraag. Boomer kan de omgeving scouten voor je, maar is ook nuttig tijdens gevechten. Zo zal hij vijanden aanvallen, maar hij brengt ook nieuwe wapens tot bij je. Dat is alvast veiliger dan ze zelf te moeten gaan zoeken.

Far Cry 5 screenshot

Het leuke aan die guns for hire is dat ze de manier waarop je Far Cry 5 speelt aanpassen. Je kan nog steeds alles op je eentje doen en als een gek op alles en iedereen afstormen, maar je kan je hulpjes ook echt inschakelen. Tijdens het spelen kan je ook vrij eenvoudig wisselen, waardoor je niet voor een lange tijd aan één personage vasthangt.

Naast je guns for hire, kom je in Hope County nog heel wat andere personages tegen en wat ons meteen opviel is dat veel van hen een nogal donker gevoel voor humor hebben. We gokken dat dit het gevolg is van de wereld waarin ze leven. Als je wordt overheerst door een religieuze gek, dan moet je daar toch een beetje de humor in proberen te zoeken. Wij speelden Far Cry 5 slechts een kwartiertje, maar moesten toch een aantal keer hardop lachen. Als dat kan doorgetrokken worden in heel de game, dan zijn de ontwikkelaars er in geslaagd om van Far Cry 5 opnieuw die game te maken die zich niet te serieus neemt en waarin je als speler vooral zoveel mogelijk plezier moet maken.

Dat plezier zien we ook terug in de missies en de randactiviteiten. Nadat we naar goede gewoonte een outpost bevrijd hadden, kregen we de opdracht om Nick te gaan helpen. Ondertussen gingen we wel eerst een beetje rond dwalen, want dat doe je nu eenmaal in een game als Far Cry 5. Tijdens ons wandelingetje reden we iemand aan stukken met een tractor en gingen we ook even vissen. Dat vissen is vergelijkbaar met het systeem in Final Fantasy XV en zal je wat extra grondstoffen bezorgen. Net als in voorgaande games in de reeks, is er ook in Far Cry 5 achter elk hoekje wel wat te doen.

Na een tijdje gingen we dan toch maar richting Nick, die blijkbaar werd lastig gevallen door wat leden van de sekte van Seed. Nadat we die overhoop hadden geschoten, kregen we de mogelijkheid om achter de stuurknuppel van een vliegtuig te kruipen. Eerst leek het de typische missie waarbij je wat gronddoelwitten moet uitschakelen, maar aan het einde kwamen we terecht in een echte dogfight. Bijzonder amusant en ook een leuke afwisseling voor de traditionele gameplay.

Grafisch ziet Far Cry 5 er trouwens weer bijzonder goed uit. De wereld is kleurrijk en goed vormgegeven, en als speler heb je weer de volledige vrijheid om te gaan en te staan waar je wil. Er zijn ook weer een pak voertuigen aanwezig om die verplaatsingen wat sneller te maken.

Conclusie

Far Cry 5 lijkt op het eerste zicht één van de sterkste delen te worden in de reeks. De locatie spreekt ons aan en er zit opnieuw voldoende humor in de game. Als dat allemaal kan doorgetrokken worden in de hele game, dan wordt Far Cry 5 een topper. De tijd zal het uitwijzen.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.