4gamers.be

Hands-on preview: Phantom Doctrine

Door YoniVL, 13-09-2017 09:00

Phantom Doctrine


Tactische games zoals bijvoorbeeld XCOM zijn nooit echt weggeweest, maar in 2012 blies Firaxis Games met XCOM: Enemy Unknown het genre toch nieuw leven in. Sindsdien hebben we al een flink aantal games gezien die hun eigen draai geven aan het genre. Dat is ook het geval in Phantom Doctrine, dat ons naar de tijd van de Koude Oorlog brengt om daar een diepgaand complot te ontrafelen.

Het verhaal van Phantom Doctrine draait rond The Cabal, een geheime organisatie die op een groot complot is gestuit. Er is immers een bepaalde kracht aan het werk die wereldleiders tegen elkaar opzet en conflicten uitlokt, in een poging om heel de wereld te domineren. Geen echt verfrissend verhaal, maar dat is in dit soort games ook niet meteen het belangrijkste. Het verhaal is vooral een achtergrond waartegen de gameplay kan worden geplaatst.

Phantom Doctrine screenshot

De eerste minuten van die gameplay komen ons bekend voor: tijdens missies werkt het grootste deel immers zoals we dat gewend zijn van XCOM. Dat is ook niet verrassend als de ontwikkelaars zelf toegeven dat ze daar hun inspiratie hebben gehaald. Het is ook geen probleem, want XCOM werkt en dus is het niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Phantom Doctrine een zuivere kopie is. De game voegt een aantal aspecten toe die vrij uniek zijn. Zo beschik je tijdens missies ook over spionnen die al zijn geïnfiltreerd in de locatie waar je doel zich bevindt. Die spion kan gewoon vrij bewegen en zal niet in de problemen komen, als hij niks verdacht doet. Wil je dus al even het alarmsysteem uitschakelen, dan kan dat, maar zorg er wel voor dat niemand je ziet.

Je kan daarnaast ook hulp van buitenaf oproepen. Zo heb je een vaardigheid waarbij je een sniper kan inschakelen om dat ene lastige doelwit sneller uit te schakelen. Die vaardigheden kan je natuurlijk niet aan de lopende band gebruiken, maar ze komen wel van pas in een penibele situatie.

Phantom Doctrine screenshot

Natuurlijk beschik je in Phantom Doctrine ook over je eigen basis, die je kan uitbouwen naar je eigen wens. Daarbij moet je wel met een aantal zaken rekening houden. Zo kan je basis ontdekt worden, waardoor je simpelweg zal moeten verhuizen. Daardoor verlies je natuurlijk wel een pak voordelen. Als je ontdekt wordt, is dat vaak de schuld van een mol in je organisatie. Daarom heb je in je basis ook de mogelijkheid om spionnen te ondervragen. Denk je dat een van je hulpjes een dubbelspion is, dan kan je dat zo ontdekken. Nog handiger is dat je spionnen van de tegenpartij naar je eigen kant kan overhalen of zelf kan inzetten als dubbelspion. Het maakt de intriges er alleen maar groter op.

Phantom Doctrine heeft ook een eigen manier waarop nieuwe missies kunnen worden ontdekt. Tijdens missies moet je immers informatie verzamelen, die je daarna aan elkaar moet linken. Dat doe je door alle info te bekijken en zelf de verbanden te leggen. De game kiest er dus niet voor om je gewoon een nieuwe missie te geven wanneer je een missie tot een goed einde hebt gebracht, maar het voegt daar nog een extra stap toe. Verwacht je niet aan bijzondere moeilijke puzzels, maar het is wel een leuk tussendoortje tijdens het spelen.

Conclusie

Phantom Doctrine steekt niet weg dat het zijn inspiratie bij een game als XCOM heeft gehaald, maar het voegt daar net voldoende aan toe om daar geen probleem van te maken. Die kleine wijzigingen zorgen voor een gevarieerde gameplay die bij fans van het genre zeker in de smaak zal vallen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.