4gamers.be

PlayerUnknown’s Battlegrounds (Xbox One)

Door YoniVL, 03-01-2018 14:46

PlayerUnknown's Battlegrounds

Geschreven door KennethDMT


Battle Royale-games zijn in. Anno 2017 is er niets hippers dan met 100 spelers tegelijkertijd uit een vliegtuig te springen boven een eiland en elkaar af te knallen tot er maar één iemand overblijft. Sinds zijn eerste Early Access-release op Steam heeft PlayerUnknown’s Battlegrounds een indrukwekkend spelersbestand weten te verzamelen. Nu komt de populaire shooter naar de Xbox One. Is het Microsoft’s killer app voor 2017?

December 2017. Een zwaar-beladen transportvliegtuig komt laag over een verlaten eiland vliegen. Een magere man met rood afro-kapsel bevindt zich aan boord. Hij draagt geen kledij buiten zijn vuile witte onderbroek en een parachute. Wanneer de deuren achteraan het vliegtuig openen, maakt hij een sprong in het onbekende. Hij raast door de lucht, opent zijn parachute en komt gracieus op vaste grond terecht.

Dichtbij hem bevindt zich een geruïneerd gebouw. Hij sluipt voorzichtig naar binnen en kijkt om iedere hoek, half verwachtend dat iemand hem voor is geweest. Het gebouw blijkt leeg, buiten een geladen pistool en een rugzak gerekend. De man rust zich uit en trekt terug naar buiten.

Het geraas van een motor echoot door de lucht. De man gaat plat tegen de grond. In de verte verschijnt een personenwagen die roekeloos door de bochten van de vervallen weg scheurt. De auto stopt bij een oud tankstation. Twee mannen stappen uit. De man met het oranje kapsel ziet zijn kans.

Hij sluipt dichter, het geladen pistool in de aanslag. Een van de mannen is het gebouw binnengegaan, de andere houdt buiten de wacht. Hij heeft het oranje kapsel nog niet opgemerkt. De man mikt en haalt de trekker over. De wachter valt dood op de grond, voorzien van een extra gaatje in z’n hoofd. Even lijkt z’n lichaam niet te weten wat het wil: het valt, staat dan weer op, en valt opnieuw op de grond. Een kogel boort zich in de grond naast hem. De man met het oranje kapsel staat op en loopt. De andere man komt het gebouw uitgestormd en gaat hem achterna. Ze achtervolgen elkaar langs bomen en over hekken.

De man met het oranje kapsel verstopt zich, om zijn achtervolger in de val te lokken. Die wandelt nietsvermoedend voorbij. De man met het oranje kapsel mikt en haalt de trekker over. De man is echter niet waar hij daarnet was. Hij verschuift opeens abrupt enkele meters opzij. De man met het oranje kapsel vuurt zijn pistool leeg, maar het mag niet baten. De man verdwijnt. Dan voelt de man met het oranje kapsel de inslag van een jachtgeweer in zijn rug. Hij zakt op zijn knieën en ziet zijn moordenaar nog net weglopen voor hij sterft. Iedere meter vooruit wordt gevolgd door een halve meter achteruit, alsof hij vasthangt aan een elastiekje. Zijn zicht wordt rood. “Better luck next time.”

Bovenstaand verhaal beschrijft een typische sessie van PlayerUnknown’s Battlegrounds op Xbox One. Op de pc heeft de game al heel wat updates en iteraties doorgemaakt. Ontwikkelaar Bluehole heeft zelfs genoeg vertrouwen opgedaan om recentelijk de eerste ‘afgewerkte’ versie te releasen op Steam. Het legioen aan fans blijft ook maar groeien. Voor Microsoft, dat de voorbije jaren behoorlijk krap bij kas zit wat betreft originele console exclusives, leek de aanwinst van deze populaire shooter dan ook een geschenk uit de hemel.

Het probleem is echter dat de game op Xbox One nog helemaal niet klaar is om door het grote publiek te worden gespeeld. Er hangt dan wel een Game Preview-stempel op de doos, maar dat houdt waarschijnlijk weinig mensen tegen om de volle pot te betalen voor een game die momenteel nog gewoon te veel problemen heeft. Er zijn verbindingsproblemen, met heel wat rubberbanding en lag ten gevolge. Maar de game is ook helemaal niet geoptimaliseerd om op de Xbox One-hardware te draaien.

Zelfs op de krachtige Xbox One X-hardware haalt de game maar af en toe de kaap van de 30 fps, om meestal ergens in de lage 20-tallen te blijven bengelen. Tijdens de approach naar het eiland voelt het vaak alsof je de frames op één hand kunt tellen. Daar komen ook heel wat texture pop-in en laadpauzes bij kijken. Tijdens het lobby-segment voor de game begint, is het al een klein mirakel dat de game het niet gewoon opgeeft en je terug naar het dashboard stuurt.

Het onderliggende concept en de gameplay vertonen echter wel veel potentieel. Weinig games kunnen de spanning evenaren die PUBG op je scherm weet te toveren, wanneer je een groepje vijanden besluipt. De gameplay is ook goed aangepast aan een controller, hoewel je aan sommige acties even moet wennen. Gelukkig kun je altijd snel een controleschema raadplegen tijdens de match.

Conclusie

PlayerUnknown’s Battlegrounds biedt een ervaring die weinig andere consolegames kunnen evenaren. Het is op veel manieren ook de oorsprong van de Battle Royale-games. Het is een console-exclusive pluim die Microsoft maar al te graag op zijn hoed steekt, maar zelfs voor een Game Preview-titel voelt de Xbox One-versie van PUBG enorm onafgewerkt aan, als een betalende bèta of zelfs alfa. Zoek je iets nieuws op je console en kun je voorbij de performance- en verbindingsproblemen kijken, ga dan gerust je gang. Maar mensen die op zoek zijn naar een pijnloze ervaring, geven PUBG best nog wat extra tijd in de oven, want deze game preview smaakt momenteel maar lauw.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.