4gamers.be

Hands-on: FIFA 19

Door YoniVL, 06-08-2018 11:22

FIFA 19

[Geschreven door Jeugd]


Een nieuw jaar, een nieuwe FIFA. Dat is ook dit jaar niet anders met de komst van FIFA 19. EA Sports belooft een heleboel nieuwigheden op vlak van gameplay en zegt dit jaar vol in de zetten op een realistische en complete voetbalervaring terwijl ze proberen alles vlotter en soepeler te doen verlopen voor hun spelers.

Gameplay

Als het op de mechanics van FIFA 19 aankomt is het heel snel duidelijk dat EA vol wil inzetten op esports. FIFA als esport kende het afgelopen jaar nog steeds een groei en met het invoeren van bepaalde mechanics willen ze de game competitiever maken en, het belangrijkste van allemaal, de skill gap verhogen tussen een casual speler en een echte prof.

Zo hebben ze de timed shot mechanic toegevoegd om die skill gap een beetje breder te maken. Simpel gezegd kan je de schietknop twee keer snel na elkaar indrukken en als je de timing volledig juist hebt heeft je schot meer curve, kracht en is het beter geplaatst. Het omgekeerde is uiteraard ook waar. Als je de timing helemaal fout hebt vliegt je schot alle kanten uit en zit er zo goed als geen kracht achter.

FIFA 19 screenshot

Timed shots zijn uiteraard volledig optioneel, je kan de game nog perfect spelen door op de traditionele wijze naar goal te schieten, maar door de toevoeging kan een doorwinterde speler zich makkelijker afzetten tegen een minder ervaren speler. De timed shots zijn alleszins, proefondervindelijk, vrij moeilijk uit te voeren en zijn niet heel intuïtief, dus het is een erg interessante mechanic om onder de knie te krijgen.

Iets anders wat FIFA 19 beter doet dan zijn voorgangers is 50-50 situaties. Waar vroeger beiden spelers naar de bal liepen en het duel aangingen, liep er vaak eentje overduidelijk als winnaar weg. Dat was uiteraard niet heel erg realistisch, dus heeft EA dat bijgewerkt zodat beide spelers vechten om de bal en niet te snel opgeven in onderlinge duels. Dit maakt verdedigende vaardigheden een stuk belangrijker en voegt extra diepte aan de game toe.

Aftrap

Aftrap is een gamemode waar vroeger niet te veel woorden aan vuil zijn gemaakt. Je speelt tegen de CPU of je vriend(en), kiest beiden een team en begint aan de wedstrijd. Dit jaar is EA van plan om de gamemode interessanter en leuker te maken met de focus op customisation en spelen zoals jij dat als speler wil.

Zo is het nu mogelijk om volgens ‘house rules’ te spelen die je kiest voor de match begint. Er zijn verschillend opties beschikbaar. Zo kan je een wedstrijd spelen compleet zonder regels. Spelers lopen dus gewoon offside, zware tackles zijn toegestaan en de scheidsrechter is er enkel om aan te geven wanneer de bal buiten de lijnen is. Het resulteert in hectische matchen met torenhoge eindscores en een hoop plezier.

Een andere optie is de ‘headers and volleys’ gametype, waarin je het tegen elkaar opneemt terwijl er enkel mag gescoord worden met het hoofd of met een volley. Het geeft je als speler een ander scenario waarin je echt moet nadenken hoe je het meest effectief die flanken kan bespelen om de bal alsnog voor doel te krijgen. Ook in de opstelling kan je meer risico’s nemen, zoals bijvoorbeeld iedereen naar voren sturen terwijl je de 2 beste voorzetters de flanken laat belopen.

FIFA 19 screenshot

In de ‘longshots’ gametype gaat het voetbal het basketbal achterna. Wanneer je scoort met een schot vanop afstand, van buiten de zestien meter dus, krijg je twee doelpunten toegekend in plaats van één. Als je gewoon binnen het zestienmetergebied scoort, krijg je nog steeds één doelpunt bij op de teller. Deze gametype kan heel hectisch en spannend worden en het staat buiten kijf dat er enkele vriendschappen zullen sneuvelen.

Een gametype die EA enorm heeft gepromoot is ‘survival’. Wanneer je het opneemt tegen een vriend en een doelpunt scoort, wordt één van je spelers willekeurig uitgekozen om te gaan douchen. Je zou dus enorm kunnen uitlopen qua score, maar dan heb je uiteraard minder spelers over om je voorsprong mee vast te houden. Een toffe gimmick (waar uiteraard een dosis geluk bij komt kijken) maar het gevoel wanneer één van je beste spelers het veld moet verlaten na een goal is bitterzoet.

Naast de ‘house rules’ geeft de aftrap gamemode je nu ook de mogelijkheid om de setting van de wedstrijd te veranderen. Met de aanwinst van de Champions League en de Europa League kan je beide toernooien nu gebruiken als setting. Zo kan je elke wedstrijd veranderen in een finale. Je kan ook kiezen om het volledige Champions League toernooi te doorpelen als je dat zou willen samen met je vrienden of tegen de CPU.

Voor de rest zijn er nog enkele kleine veranderingen doorgevoerd. Zo kan je, als je het opneemt tegen een minder ervaren speler, het aantal goals instellen. Op die manier kan je met een 0-3 achterstand aan de match beginnen, om de andere speler meer kans te geven. Je kan ook instellen dat een match eindigt wanneer een bepaald aantal doelpunten is gescoord. De eerste speler die twee keer tot scoren komt wint dan de wedstrijd.

Ultimate Team

Ook Ultimate Team krijgt een hele hoop veranderingen met het oog op de groei van esports. Het hele systeem met divisies en online ranking is bijvoorbeeld omgegooid. Ook de Weekend League ziet er anders uit en kwalificeren gebeurt nu ook op een andere manier.

Zo zal je nu niet meer opgaan in divisies door seizoenen te spelen. Vanaf FIFA 19 zal je placement matches moeten spelen waaruit je niveau bepaald zal worden en in een bepaalde divisie zal geplaatst worden. Na je plaatsing kan je klimmen door wedstrijden te winnen, waarbij ook het niveau van je tegenstander in rekening zal worden gebracht. Spelers die zich bewust laten verliezen om zo tegen makkelijkere teams uit te komen zijn eraan voor de moeite, want beloningen zijn rechtstreeks verbonden met je behaalde resultaten. Je hebt er dus alle baat bij om elke wedstrijd je beste spel te brengen.

Na het spelen van een wedstrijd krijg je nog steeds munten, maar ook punten die meetellen naar je plaatsing binnen de divisies. Je krijgt ook een extra currency die je kan inzetten om deel te nemen aan de weekend league. Op deze manier hoef je ook niet elk weekend deel te nemen, maar kan je de currency ook opsparen om het volgende weekend deel te nemen. Je kan jezelf ook nog steeds kwalificeren via het daarvoor bedoelde kwalificatietoernooi.

Conclusie

FIFA 19 is meer van hetzelfde, maar voelt tegelijkertijd ook fris aan voor mensen die de game al een tijd volgen. De aanpassingen die gedaan zijn maken het leven van de spelers gemakkelijker en geven de competitive community waar ze al jaren om vragen. De gameplay voelt een stuk vloeiender aan en realistischer en lost, toegegeven, een hoop problemen op die FIFA 18 had. Om een echt oordeel te vellen heb je uiteraard meer dan een paar uurtjes met de game nodig, maar het staat er best goed voor.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.